Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Переяславсько-Московський договір,його значення та наслідки




В Україні твердо знали, що Переяславсько-Московський договір не позбавляв ії суверенних прав. Договір цей зафіксував союз з Московією на добровільних засадах, звільняв Україну від підлеглості Польщі.

16 січня 1654р. було скликано Переяславську раду,на якій були ухвалені 23 просительні статті.Вони були підписані царем і мали назву «Березневі статті»(Переяславсько- мирний договір).

Положення статтей: 1.Москва взяла зобов’язання відправити військові частини на боротьбу з Польщею.2.Боронити Україну від нападу татар. 3.Дозволялися вільні вибори гетьмана,незалежне судочинство,власна фінансова с-ма. 4.Не втручання Московської адміністрації у внутрішні справи гетьманщини. 5.Забезпечувалося реєстрове козацьке військо у кількості 60 тис. 6.Власна зовнішня політика,за виключенням Польщі та Туреччини. 7. збереження прав київського митрополита

Богдан Хмельницький фактично зберіг положення незалежного глави держави. Сторони по-різному оцінювали положення Переяславского угоди. Якщо Хмельницький і козацька старшина ринулися до розширення і зміцнення укр. автономії, то царський уряд ринувся розширити згодом свою участь у внутрішніх справах У, перетворюючи її поступово в звичайну провінцію Московської держави. Так вже в 1654 р. воно поставило в Києві сильний гарнізон.

 

№ 15«Руїна» гетьман Ю.Хмельницький Слободищинський трактат

Юрій Хмельницький(1659 – 1663 рр.),обраний на раді в Переяславі. У жовтні 1659р. Ю.Хмельницький укладає з царським урядом“Переяславські статті”.7жовтня 1660р. гетьман укладає союз з Річчю Посполитою і підписує «Слободищинський трактат», складений на основі Гадяцького трактату, але без Великого князівства Руського.Трактат вніс політичний розкол в українське суспільство,козацька Україна втяглася в новий виток громадянської війни,українська державність опинилася в стані кризи.Територія Української держави фактично поділилася на дві частини:Правобережна і Лівобережна Україна.Втративши підтримку населення,заснавши поразку під Переясловом, Ю. Хмельницький наприкінці 1662 р. зрікається булави і йде до монастиря.

Руїна(1658р)-трагічний період в історії України,який почався після смерті Б.Хмельницького,характеризується внутрішньою боротьбою козацької старшини за владу і вторгненням в Україну іноземних держав,що призвело до втрати територіальної цілісності,занепаду Української держави,ускладнило процес розвитку української нації.

Причини:-боротьба за гетьманську владу між різними політичними силами;-глибокий розкол у серед-щі укр.політичної еліти з питань внутр.,зовн. Політ.;-укр.землі притягували іноземні держави-Росію,Польщу,Османську імперію,що бажали установити на них своє панування

Наслідки:-втрата територ-ї цілісності України,захоплення її території іноз.державами;-занепад Укр.держави; втрата укр..культури;-катастрофичне скорочення населення України:на Правобережжі-90%;-господарська розруха України.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 212; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты