Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Способи організації процесу




 

Розбирання ділиться на два етапи: розбирання автомобілів на агрегати та розбирання агрегатів на деталі.

Процес розбирання автомобілів і агрегатів може бути організований двома способами:

1) на стаціонарних постах (стаціонарне розбирання);

2) на рухомих постах потокової ліній (потокове розбирання).

 

У першому випадку автомобіль або агрегат розбирається одним або групою робітників на одному робочому місці. При цьому способі тривалість процесу розбирання великий і в умовах великої виробничої програми потрібна значна кількість обладнання та інструменту, що, в свою чергу, викликає збільшення виробничої площі. Тривалість процесу розбирання на стаціонарних постах можна було б значно скоротити шляхом збільшення числа робочих. Однак кількість їх у бригаді обмежується фронтом робіт і можливістю раціонального використання робочих (якщо їх багато, вони будуть заважати один одному). До недоліків цього способу слід віднести також нерівномірність розбирання, тобто не однакову кількість автомобілів і агрегатів, розбираємо за рівні проміжки часу протягом робочої зміни. Тому розбирання на стаціонарних постах виправдовує себе лише на ремонтних підприємствах з великою виробничою програмою (в ремонтних майстернях). Практично якщо розбирання на агрегати виконує бригада робітників на стаціонарних постах, то кожен робочий зазвичай спеціалізується на виконанні певної операції або групи операцій. Наприклад, один член бригади виконує від'єднання і зняття двигуна, інший - заднього і переднього мостів і т.п.

Така спеціалізація робочих всередині виробничої бригади навіть при виконанні робіт на стаціонарних постах, дає можливість дещо підвищити продуктивність процесу за рахунок кращого використання пристосувань, інструменту та кваліфікації робітників.

Розбирання на рухомих постах потокової лінії або, як її зазвичай називають, потокова розбирання, виконується на робочих місцях, розташованих відповідно послідовності операцій технологічного процесу. При цьому розбирався авто або агрегатів послідовно переміщається від одного робочого місця до іншого.

Потоковий спосіб розбирання характеризується наступними особливостями:

а) поділом всього технологічного процесу на окремі операції або групи операцій,

б) закріпленням за кожним робочим місцем цілком певних операцій;

в) розміщенням робочих місць відповідно послідовності операцій технологічного процесу;

г) синхронізацією робіт, тобто однаковою тривалістю виконання заданого обсягу робіт на кожному робочому місці у відповідності з величиною такту розбирання;

д) спеціалізацією устаткування, пристосувань, інструменту і підйомно-транспортних засобів на кожному робочому місці.

 

Потоковий спосіб, є найбільш ефективною формою організації виробничого процесу. При цьому способі значно підвищується продуктивність праці, скорочується тривалість виробничого циклу, підвищується якість і знижується собівартість продукції.

Спеціалізація робочих місць дозволяє використовувати робітників нижчої кваліфікації. Крім того, вона відкриває широкі можливості для механізації виробничих процесів. Потоковий спосіб розбирання веде до підвищення виробничої дисципліни і зростанню відповідальності за дотримання встановленого порядку роботи. При цьому способі досягається найбільш ефектне використання обладнання і виробничих площ.

Зі сказаного ясно, що поточний спосіб розбирання доцільно застосовувати на ремонтних підприємствах з великою виробничою програмою. На великому ремонтному підприємстві може бути кілька ліній розбирання, особливо якщо воно робить ремонт автомобілів різних марок. При цьому для кожної марки передбачається окрема потокова лінія розбирання. Число таких ліній визначають розрахунком.

Особливість виконання розбірних робіт на ремонтних підприємствах полягає в тому, що робітникам доводиться розбирати автомобілі, агрегати та вузли, які тривалий час знаходилися в експлуатації. Багато деталей забруднені, пошкоджені. Тому процес повинен бути організований таким чином, щоб на пости розбирання агрегати і вузли надходили попередньо очищеними від бруду і масла, а міжопераційне зберігання здійснювалося без опускання на підлогу.

 

Розбиральні роботи можна підрозділити на основні і допоміжні.

До основних відносяться процеси безпосереднього розбирання (розбирання різьбових з'єднань, від'єднання деталей і т. п.), до допоміжних - переміщення, установка і закріплення агрегатів та вузлів, які підлягають розбиранню.

Механізація виробничих процесів розбирання сприятиме також підвищенню культури виробництва не тільки на цій ділянці, але і на всьому підприємстві в цілому; вона дозволить виключити або скоротити до мінімуму пошкодження деталей в процесі розбирання.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты