Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Роль форвардних операцій в управлінні валютними ризиками.




Найпоширенішим способом покриття валютного ризику є покупка або продаж іноземної валюти з поставкою в майбутньому. Форвардна покупка ґрунтується на договорі купівлі-продажу іноземної валюти за обмінним курсом, обумовленим у момент здійснення операції, в певний момент в майбутньому або протягом деякого майбутнього періоду. Так само відбувається і форвардний продаж. Цей метод повністю виключає невизначеність відносно того, наприклад, скільки складатимуть суми майбутніх платежів і надходжень в національній валюті.

Одним з видів операцій на грошовому ринку, що включає форвардну операцію, є своп. Своп припускає покупку валюти на умовах спот з одночасним форвардним продажем тієї ж самої валюти (або продаж на умовах спот з форвардною покупкою). Коли форвардна операція не є частиною свопу, то вона вважається операцією аутрайт простої форвардної операції. Форвардна операція аутрайт може здійснюватися з метою хеджування або спекуляції. Можливість прогнозування валютного курсу при здійсненні операції усуває ризик втрат від несприятливої зміни валютного курсу і тим самим є засобом хеджування валютного ризику. Спекулянти можуть продавати і купувати термінові контракти сподіваючись на те, що курс спот на дату виконання форвардного контракту відрізнятиметься від курсу при укладанні форвардної операції. Якщо спекулянт чекає, що курс спот на якийсь день буде нижчим форвардного, то він продаватиме форвардні контракти сподіваючись на те, що з настанням цього дня він зможе купити валюту на умовах спот за нижчою ціною, ніж ціна продажу форвардних контрактів. Таким чином, він одержить прибуток в результаті виконання зобов'язання по форвардному контракту. Так само, спекулянт, чекаючий, що наявний курс буде вищим форвардного, купуватиме форвардні контракти сподіваючись на те, що він зможе продати придбану валюту за вищою ціною на реальному ринку.

Якщо форвардний валютний курс перевищує курс спот, то про валюту говорять, що вона котирується з премією. Наприклад, якщо наявний курс фунта стерлінгів по відношенню до долара США складає 1 ф. ст. = 1,40 дол., а форвардний курс на 6 місяців – 1 ф. ст. = 1,45 дол., то про фунт говорять, що по відношенню до долара він "йде" з премією. І навпаки, якщо форвардний курс нижчий наявного, то валюта "йде" із знижкою (дисконтом). При наявному курсі валюти 1 ф. ст. = 1,40 дол. і форвардному – 1 ф. ст. = 1,35 дол., фунт стерлінгів по відношенню до долара США "йде" із знижкою (відповідно, долар по відношенню до фунта стерлінгів "йде" з премією).

Форвардні курси обчислюються шляхом віднімання премії з останнього зареєстрованого наявного курсу фунта стерлінгів або шляхом його складання із знижкою. Наприклад, наявний курс фунта стерлінгів по останній операції 1,4150 - 1,4160 дол. США (1 ф. ст. можна продати за 1,4150 дол. і купити за 1,4160 дол.). Долар протягом 3 місяців "йде" з премією, рівною 1,19 - 1,15 центи. Отже, форвардний курс складає 1,4031 - 1,4045 дол. США.

Премії і знижки також виражаються в річному відсотку. Цей відсоток виводиться за такою формулою:

Ця формула стане зрозумілішою, якщо її переписати таким чином:

Для форвардних валютних операцій різниця між курсами продавця і покупця завжди більше, ніж для операцій спот.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты