Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ризики невиконання господарських договорів (контрактів).




Ризики за господарськими договорами (контрактами) включають такі види ризиків:

1. Ризик відмови партнера від укладення договору після проведення переговорів. Цей ризик може виникнути у разі потреби зміни попередніх умов контракту та у разі недобросовісності партнера. Даний ризик має місце як унаслідок вірогідності «перемикання» партнера (постачальника або покупця) на конкуруючі фірми (покупця або постачальника), які можуть запропонувати кращі умови операції або просто бути більш оперативними і готовими оформити розміщення замовлення, можуть мати в своєму розпорядженні активніших і професійніших посередників, так унаслідок погіршення ринкової кон'юнктури для партнера, що робить для нього операцію за раніше узгодженою ціною збитковою або нереальною для виконання.

Для зниження ризику в даній ситуації підприємницької організації слід складати протокол про наміри, в якому визначається термін, протягом якого договірні сторони можуть вносити необхідні зміни і вказується розмір матеріальної відповідальності сторін у разі відмови від підписання контракту.

2. Ризик укладання підприємницькою фірмою договору на умовах, що відрізняються від найбільш прийнятних або звичайних для фірми і галузі. Наприклад, до додаткових зобов'язань, які може зажадати постачальник, відносяться зобов'язання з транспортування товарів, що купуються, і їх страхування, відкриття акредитиву, надання банківській гарантії і тому подібне. Виникає даний ризик у разі, коли підприємство не має досвіду, постійних і перевірених партнерів і достатньої гнучкості, що дозволяють йому укладати більш складні контракти на вигідних умовах.

3. Ризик входження в договірні відносини з недієздатними або неплатоспроможними партнерами (контрагентами), що виражається в укладанні договорів із закупівлі ресурсів або надання послуг з постачальниками (контрагентами), які неправомочні входити в подібні договірні відносини або не в змозі виконати своїх зобов'язань внаслідок важкого фінансового положення. Даний ризик також має на увазі прийняття виробничою фірмою замовлень на виготовлення продукції, надання послуг неплатоспроможним споживачам. Неплатоспроможність споживача може бути виявлена в процесі виконання фірмою своїх зобов'язань з виготовлення і постачання продукції або після надання послуг, тобто тоді, коли виробник поніс певні витрати. В цьому випадку виникає ризик того, що втрати, які зазнає виробник окупляться несвоєчасно, оскільки йому необхідно в даній ситуації шукати альтернативних партнерів, переглядати терміни реалізації проведеної продукції, йти на додаткові витрати, що позначиться на обсязі отриманої продукції.

Для уникнення подібних втрат підприємницьким організаціям слід з особливою ретельністю аналізувати платоспроможність передбачуваних партнерів, як постачальників, так і споживачів.

4. Ризик затримки виконання партнерами поточних договірних зобов'язань, який полягає в можливості появи втрат виробника, які пов'язані з порушенням графіків постачань, виконання робіт партнерами. Затримки виконання партнерами своїх договірних зобов'язань можуть відбуватися як з вини партнерів, так і через невиконання перед ними зобов'язань їх контрагентами (наприклад, транспортними, експедиторськими і іншими підприємствами у зв'язку з постачанням товарів або банками в процесі оплати продукції).

5. Ризик нанесення збитку третім особам, який включає ризик забруднення навколишнього середовища і ризик спричинення морального і матеріального збитку громадянам. Даний ризик підприємницька фірма може знизити шляхом обмовляння в контракті умов компенсації у зв'язку з нанесенням морального або іншого збитку громадянам (тобто передбачити взаємну участь замовника і виробника). Окрім цього, якщо збиток навколишньому середовищу може бути завданий виробником з вини його працівників, в трудових контрактах найнятих робітників слід обумовити умови компенсації ними даного збитку.

6. Ризик укладання контрактів на обсяги поточного постачання виробництва, які не забезпечені збутом готової продукції. Даний ризик взаємопов'язаний з ризиком відсутності попиту на вироблену продукцію і полягає в тому, що виробнича фірма вимушена була замовити сировину, матеріали, комплектуючі, напівфабрикати в кількостях більших, ніж потрібна для виготовлення готової продукції в обсязі, який вдасться реалізувати. У результаті виробник, використавши всі закуплені ресурси і виготовивши продукцію в обсязі більшому, ніж обсяг, який розподілений за договорами закупівлі, піддається виникненню ризику відсутності попиту на вироблену продукцію або скоротить обсяг виробництва, не використавши в строк закуплені ресурси в повному обсязі. Але і в першому, і в другому випадку засоби виробничої фірми будуть омертвлені, втратять ліквідну форму, що погіршить її фінансове положення. Виробник може відмовитися від отримання частини замовленої кількості ресурсів, проте це спричинить певну матеріальну відповідальність за порушення контрактних зобов'язань.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты