Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вплив інвестиційних проектів на ризик фірми.




Аналізуючи проблему ризику, пов'язаного з інвестиційними проектами на існуючих фірмах (підприємствах) варто звернути увагу на «ефект портфеля». Сутність цього ефекту полягає в тому, що в межах певної фірми існують різні види діяльності, в зв'язку з чим усі активи, залучені на підприємстві (які воно посідає) можуть бути (умовно) розподілені відповідно до різних видів діяльності. Тобто все підприємство можна (умовно) трак­тувати як портфель (пакет), що складається з різних активів. Окремі складові цього пакету можуть мати різну вразливість доходів щодо зміни умов господарювання. Якщо випадкові ко­ливання норми доходу та окреслені складові пакету не дуже щільно додатньо скорельовані між собою, і коли окремі складові цього пакету характеризуються високою мінливістю норми до­ходу (високим ступенем ризику), не виключено, що весь порт­фель може мати помірковану мінливість (невисокий ризик). Розглядаючи ризик окремих інвес­тиційних проектів, треба брати до уваги не лише їх індивідуальний ризик, але і їх вплив на ризик (стабільність, стійкість) фірми (підприємства) в цілому. Інвестиційні проекти, по відношенню до котрих мінливість сподіваної норми доходу є високою (ви­сокий їх ступінь ризику), можуть впливати стабілізуючим чином на фінансово-економічну ситуацію, щодо фірми в цілому, якщо мінливість (варіація) цієї норми доходу не дуже щільно додатне скорельована з нормами доходу решти активів (видів діяльності) фірми.

Залежність між ризиком інвестиційних проектів та ризиком фірми можна аналізувати та обчислювати за методикою, від­працьованою в межах класичної моделі рівноваги ринку капі­талів (САРМ). Якщо відомі величина середньоквадратичного відхилення норми доходу i-го інвестиційного проекту (σi), се­редньоквадратичного відхилення норми доходу усіх інших акти­вів даної фірми (σП), а також коефіцієнт кореляції між нормами доходу i-го проекту та усіх інших активів фірми (ρП,i) можна обчислити коефіцієнт βi для розглядуваного i-го інвестиційного проекту:

Інвестиційні проекти, для котрих коефіцієнт βi > 1,обтяжені більшим ризиком, ніж ризик активів, які фірма вже посідає. Проекти, для котрих βi = 1, є так само ризикованими як i всі активи фірми. Проекти, для котрих βi < 1, обтяжені меншим ступенем ризику, ніж ті активи, які підприємство вже посідає.

Аналіз ризику проекту в контексті ризику фірми не вичерпує усієї проблеми. Слід також враховувати середньоринковий ризик. Рівняння, що виражає співвідношення між сподіваною нормою доходу влас­ного капіталу (акції) фірми та середньоринковою нормою до­ходу, виражається формулою

mE = mF + (mm - mFE,

 

де mE— сподівана норма доходу власного капіталу;

mF— сподівана норма доходу активів (цінних паперів), не обтяжених ризиком;

тт — середньоринкова норма доходу;

βE — коефіцієнт систематичного ризику, характерний для даної фірми.

 

Якщо в структурі капіталу фірми є борг, то можна обчислити середньозважену вартість капіталу даної фірми:

 

тА = хБ rБ (1 - Т) + хЕ mЕ,

де тА — сподівана норма доходу з активів;

хб — частка боргу в структурі капіталу фірми;

rб — норма відсотка на позичений капітал;

Т — норма податків на доходи.

 

Це означає, що інвестори були б схильні вкладати гроші в фінансування інвестиційних проектів даної фірми тоді, коли ці інвестиції приноситимуть норму доходу, яка не менша ніж тА %, а ступінь ризику, що пов'язаний з цими інвестиціями, був би на рівні ступеня ризику, яким була обтяжена фірма до цього (коефі­цієнт β проекту був меншим чи рівним коефіцієнтові β фірми).

Якщо прийняти гіпотезу, згідно з якою фірма трактується як певний портфель активів, а її коефіцієнт β є середньозва­женим окремих складових цього портфеля активів, то прийняття до реалізації певного інвестиційного проекту, для котрого коефі­цієнт β є більшим, ніж середній для решти груп елементів цього портфеля, призводить до зростання коефіцієнта β фірми, котра стане фірмою, обтяженою більшим ступенем систематичного ризику. Це в свою чергу приведе до зростання вартості влас­ного капіталу фірми. Величина ця буде залежати від величини капіталу, пов'язаного з даним проектом.

Отже можна стверджувати, що коли є можливість визначити коефіцієнт βi для i-го інвестиційного проекту, то одночасно не­важко визначити і середньозважену вартість капіталу для цього проекту, а також і необхідну норму доходу, яку цей проект повинен приносити.

Ця задача може бути реалізована, зокрема, за допомогою наступного, досить простого алгоритму, що складається з таких основних кроків:

Крок 1.Обчислюємо вартість власного капіталу певної фірми, пов'язаного з і-м інвестиційним (інноваційним) проектом (mEi).

mEi = mF + (mm - mF) βi

Крок 2.Обчислюємо середньозважену вартість капіталу інвес­тиційного (інноваційного проекту (mAi):

mAi = xБ rБ (1 - T) + xE mEi


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты