Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етапи становлення культурологічних знань.




Культурологія виникає як інтегративна сфера знань, основою якої стали філософія, історія, соціологія, психологія, етнографія, релігієзнавство та мистецтвознавство, що досліджують окремі феномени культури.

Термін «культурологія» вперше використав у своїх працях Леслі Уайт (1900-1975). Він запропонував виділити культурологію як самостійну науку в комплексі соціальних знань.

У розвитку культурологічних знань виділяють три історичних періоди:

· Донауковий етап уявлень про культуру (від Давнього світу до ХУІІІ ст..);

· Етап становлення знань про культуру в межах інших наук(ХУІІІ-ХІХ ст.);

· Формування культурології як самостійної науки.

Донауковий етап уявлень про культуру. Одним з найважливіших моментів культурної еволюції людства були потреби, які, на відміну від потреб тваринних, здатні зростати. Зростання потреб і було тим актом, що зумовив культурну історії людства.

Людська діяльність в цей період була спрямована на задоволення природних потреб людського суспільства, хоча й здійснювалась у формі культурної творчості окремих індивідів. Природне ставлення підказувалось людинці самої природою, воно полягала в тому, що потрібно зробити людині, щоб вижити у природі. У процесі спілкування індивідів, що спрямовувалось на те, щоб спільними зусиллями здійснити ту чи іншу діяльність, зароджувалось суспільне життя.

Отже, саме суспільна потреба у праці та індивідуальна потреба у спілкуванні зумовила початок культурної історії людства та органічно поєднала людей в єдине ціле.

Етап становлення знань про культуру в межах інших наук. Становлення культури як специфічної сфери соціального знання сягає Нового часу і пов’язане з філософськими концепціями Дж.Віко, Й.Гердера та Г.Гегеля.

Певною точкою відліку та становлення культурології вважають праці Й.Гердера (1744-1803)(«Ідеї до філософії людства»), а також праці І.Канта (1724-1804), де проблема свободи розглядається крізь призму культури.

У середині ХІХ- початку ХХ століття становлення культурології відбувається під впливом ідей адаптиціоналізму(розглядає культуру як специфічний, притаманний виключно людині спосіб діяльності, взаємодії з навколишнім середовищем) та ідеаціонізму (тлумачить культуру як сферу «ідеального», тобто сукупність духовної творчості людини, стійку систему знань, ідей та цінностей, що існує в суспільстві).

Культурологія як самостійна наука. Культурологія є самостійною наукою про культуру у всіх її формах і проявах. Об’єктом культурології є весь світ створених людиною речей, споруд, окультурених територій, історичних подій, технологій діяльності, форм соціальної організації, знань, понять, символів, мов комунікації тощо. Предметом культури є системне дослідження процесів ґенези та морфології культури, її структури, сутності та змісту, типології, динаміки і мови.

Культурологія – це система знань про сутність, закономірності існування та розвиток культури, про механізми функціонування культурних форм, явищ і процесів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты