Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні показники економічного зростання




Характерні ознаки Характерні прояви
Причина Зростання населення та його потреб
Значимість Одна із макроекономічних цілей
Спосіб досягнення Зростання національного продукту на душу населення
Показники оцінки ВВП, ВВП, НД, обсяги виробництва по галузях
Абсолютні показники Абсолютний приріст показників

Відносні показники Коефіцієнт зростання, темп зростання, темп приросту на душу населення

 

11.2. Типи та способи економічного зростання

 

 

Економічне зростання залежить від багатьох чинників, їх кількісних та якісних характеристик. За ознакою сутнісного впливу на економічне зростання спостерігаються кількісний та якісний впливи факторів за рахунок збільшення обсягів факторів виробництва (земля, праця, капітал) і підвищення рівня їхньої ефективності (продуктивності). Дія цих чинників може забезпечувати нарощення економічного потенціалу і зростання сукупної пропозиції. У разі адекватного збільшення сукупного попиту економічне зростання із можливого переходить в реальне. Збільшення сукупного попиту реалізує спроможність економіки до зростання обсягів ВВП.

Залежно від ознаки характеру зростання виділяють різні його типи

-"екстенсивний", "інтенсивний" та "змішаний", які дають основну характеристику напрямку розвитку.

Типи економічного зростання:

1. Інтенсивний - нарощування виробничого потенціалу в результаті вдосконалення техніки і технології.

2. Екстенсивний - збільшення виробничих потужностей у результаті збільшення кількості залучених факторів виробництва.

3. Змішаний - збільшення виробничих потужностей у результаті збільшення кількості використовуваних факторів виробництва та вдосконалення техніки і технології.

Характеристика факторів економічного зростання. Інтенсивні фактори:

1. Відображають якісну сторону збільшення обсягу виробництва.

2. Підвищення продуктивності праці.

3. Підвищення кваліфікації працівників.

4. Науково-технічний прогрес.

5. Режим економії.

6. Вдосконалення технології і організації праці. Екстенсивні фактори:

1. Відображають кількісну сторону збільшення обсягу виробництва.

2. Збільшення кількості працівників.

3. Збільшення капіталовкладень.

4. Зростання обсягу використовуваної сировини.

5. Збільшення грошових витрат

6. Розширення виробничих площ.

Екстенсивний тип економічного зростання - це розширення виробництва на основі кількісного збільшення його факторів при незмінних їх якісних параметрах. Обсяги виробництва продукції зростають за рахунок збільшення чисельності робочої сили, обсягу інвестицій, використовуваних земельних та інших ресурсів. Економічне зростання є виключно екстенсивним, коли обсяг виробництва збільшується прямо пропорційно збільшенню обсягів факторів


виробництва.

Якщо зростання обсягів виробництва відбувається лише завдяки підвищенню продуктивності виробничих факторів, говорять про зростання економіки на виключно інтенсивній основі.

Інтенсивний тип економічного зростання - розширення виробництва на основі якісного вдосконалення його факторів та організаційно-економічних відносин.

При інтенсивному типі економічного зростання збільшення масштабів випуску продукції досягається шляхом якісного вдосконалення всієї системи продуктивних сил, насамперед речових і особистих факторів виробництва, підвищення кваліфікації працівників, поліпшення використання фізичного капіталу, застосування принципово нових машин і механізмів, кращої організації господарської діяльності тощо.

Економічне зростання називається інтенсивним, якщо воно характеризується випереджуючим зростання результатів порівняно з факторами виробництва, тобто коли збільшення національного доходу випереджає зростання кількості зайнятих у виробництві і продуктивність праці в країні підвищується. При цьому вихід кінцевої продукції з кожної одиниці залучених у виробництво ресурсів збільшується, жива та уречевлена праця економиться, якість продукції підвищується, ефективність виробництва зростає. У розвинутих країнах збільшення затрат праці забезпечує приблизно третину приросту реального національного доходу, а дві третини припадає на підвищення продуктивності праці.

Ефективність використання трудових ресурсів залежить від рівня, типів організації виробництва, методів та способів організації праці, стану освітньої і професійної підготовки працівників, їх відношення до виконуваної роботи, якості робочої сили тощо. При цьому близько 60 % приросту продуктивності праці забезпечується за рахунок технічних факторів. Тому в умовах обмеженості ресурсів більш ефективним є інтенсивний тип економічного зростання на основі росту продуктивності праці і більш ефективного використання всіх факторів виробництва. Основою інтенсивного зростання є науково-технічний прогрес, а в наш час революційна форма його розвитку — науково технічна революція.

Окремі характерні ознаки різних типів економічного зростання. Основні типи інтенсивного економічного зростання наступні:

- якісне удосконалення факторів виробництва;

- зростання ефективності використання виробничих факторів;

- підвищення кваліфікації працівників;

- режим економії;

- науково-технічний прогрес;

- удосконалення технології і організації праці і виробництва;

- підвищення якості продукції;

- раціональне природокористування;

- постійний розвиток.

Основні типи екстенсивного економічного зростання наступні:

- збільшення кількості факторів виробництва;

- незмінна ефективність використання виробничих ресурсів;


- зростання кількості працівників;

- збільшення капіталовкладень;

- зростання обсягу споживаної сировини;

- незмінна технологія і організація праці і виробництва;

- незмінна структура продукції;

- нераціональне природокористування;

- неминучість криз.

Екстенсивне та інтенсивне зростання в абсолютно чистому вигляді на практиці не існує. Реально обсяг виробництва збільшується під впливом сукупності факторів, що свідчить про змішаний тип економічного зростання. Наприклад, може відбуватися одночасно і приріст кількості діючої робочої сили, і підвищення її якості, розширення масштабів виробництва і удосконалення технічної бази виробничого процесу.

Змішаний тип економічного зростання поєднує в собі ознаки двох попередніх типів зростання. Залежно від того, який спосіб збільшення виробництва благ переважає, говорять про «переважно екстенсивний» чи

«переважно інтенсивний» типи економічного зростання. Віднесення до того чи іншого типу зростання здійснюється залежно від питомої ваги приросту виробництва, отриманого за рахунок якісних і кількісних змін його факторів.

За ознакою можливостей збільшення ВВП на душу населення можна виділити два способи економічного зростання:

• наближення сукупного попиту до сукупної потенційної пропозиції;

• збільшення потенційної пропозиції.

Використання першого способу зростання обсягів виробництва (рис. 11.2.1.) не призводить до нарощування виробничого потенціалу економіки. Збільшення ВВП відбувається за рахунок стимуляції попиту, а потенційний ВВП, який описується кривою сукупної пропозиції S 1, залишається незмінним. Крива сукупного попиту D 1, наближається до потенційної пропозиції і описується кривою D 2, що і зумовлює збільшення ВВП від Y1, до Y2. Однак, такий спосіб збільшення виробництва не можна віднести до економічного зростання.

 
Ціна, Р

 

Y 1 Y 2 ВВП, Y

Рис. 11.2.1. Економічне зростання на умовах наближення попиту до

сукупної пропозиції

 

 

При другому способі зростання обсягів виробництва відбувається за рахунок збільшення виробничого потенціалу, розширення масштабів


економіки, а відтак і потенційного ВВП. (рис. 11.2.2). Такий спосіб базується на економічному зростанні, при якому крива сукупної пропозиції S 1, трансформується в криву S 2. Обсяг виробництва збільшується від Y, до Y 2, тобто пропорційно до зростання довгострокової сукупної пропозиції і потенційного ВВП. Це відбувається за умови відповідності динаміки сукупного попиту динаміці потенційного ВВП в довгостроковому періоді. Оскільки зростання сукупного попиту випереджає короткострокову сукупну пропозицію, то зростають і ціни, що створює мотивацію для збільшення потенційного ВВП.

Довгострокове зростання обсягів виробництва за рахунок збільшення потенційного ВВП при відповідному зростанні сукупного попиту розкриває сутність економічного зростання.

 

 

 
Ціна, Р

 

ВВП, Y

Рис. 11.2.2. Економічне зростання на умовах зростання сукупної пропозиції

 

 

Поряд із типами та способами розробляються відповідні моделі економічного зростання, які показують конкретне співвідношення та роль задіяних факторів суспільного виробництва, а також його матеріальну основу. В екстенсивних моделях основою зростання є збільшення обсягів традиційних ресурсів, тобто зростання їх кількісної визначеності. В моделях економічного зростання інтенсивного типу, на відміну від моделей екстенсивного типу, переважають якісні фактори впливу на кінцеві результати. Матеріальною основою економічного зростання в моделях інтенсивного типу є інновації, які забезпечують зростання якісної визначеності та підвищення ефективності використання залучених ресурсів.

Використання тієї чи іншої моделі залежить від рівня розвитку та інших можливостей і визначається окресленими цілями та прагненнями. Існування різних матеріальних основ у цих моделях породжує різні стимули в отриманні обсягів прибутку для окремих суб'єктів господарювання. Екстенсивна модель економічного зростання забезпечує отримання середнього прибутку, а інтенсивна відкриває можливості до отримання надприбутку, хоча й пов'язана з певним ризиком.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты