Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Урахуванням ризику




ü коригування ставки дисконтування додаванням премії за ризик до процентної ставки за безризиковими вкладеннями (наприклад, у державні короткострокові цінні папери).

,

де – безризикова норма дохідності;

– премія за ризик.

ü найбільш використовуваний у практиці закордонних фірм - визначення ставки дисконтування – як середньозваженої ціни капіталу підприємства (Weighted Average Cost of Capital – WACC).

,

де – частка відповідного джерела в загальному обсязі інвестицій;

– відсотки за кредит;

– необхідна дохідність пільгових (привелійованих) акцій;

– необхідна дохідність звичайних акцій; – необхідна дохідність за альтернативними інвестиціями.

ü визначення ціни капітальних активів (Capital Asset Pricing ModelСАРМ): метод оцінювання, скоригованого на фактор ризику вартості капіталу фірми, необхідної для реалізації проекту, т.т.

очікувана норма прибутковості акції компанії (ціна акціонерного капіталу) розраховується як сума вільної від ризику норми прибутковості та відповідної ризикової премії, що визначається ринком:

Опціонний критерій прийняття рішень.

Опціон – право вибору способу, форми, обсягу, техніки виконання зобов’язання, наданого однією зі сторін в умовах договору (контракту), зокрема право відкласти інвестиційне рішення.

Власники капіталу не займаються інвестуванням, поки прибутковість не перевищить вартість капіталу, і продовжують діяльність навіть за перевищення вартості капіталу над прибутковістю активів.

,

де – чистий дисконтований дохід за використання, відповідно, традиційного підходу і права відстрочки інвестування.

2. Прийняття фінансових рішень за умов ризику

 

Фінансові рішення – рішення щодо визначення обсягу та структури інвестованих коштів (власних і позикових), забезпечення поточного фінансування наявних коротко- та довгострокових активів (структура власних засобів, позикових засобів, сполучення коротко- та довгострокових джерел).

Портфель цінних паперів – сукупність активів (акцій, облігацій), складених у найбільш вигідних пропорціях.

Структура портфеля – співвідношення часток різних видів інвестицій у цінні папери, вартість портфеля – це вартість усіх паперів у його складі, прибутковість портфеля за визначений період (рік):

,

де P – сьогоднішня вартість портфеля,

P1 – вартість портфеля через рік.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты