Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Провести якісну реакцію на виявлення ацетатної кислоти та її солей реакцією з FeCl3. Навести хімізм реакції.




У пробірку внести 1 мл 10%-ного розчину натрій ацетату і 5-6 крапель 5%-ного розчину ферум(ІІІ) хлориду.

Розчин у пробірці кип’ятити 1-2 хв. Що спостерігаєте?

Під час взаємодії натрій ацетату з ферум(ІІІ) хлоридом відбувається обмін між іонами даних солей і утворюється ферум(ІІІ) ацетат, який частково гідролізує до комплексної сполуки [Fe3(OH)2(CH3COO)6]+Cl- буро-червоного кольору. При кип’ятінні гідроліз проходить інтенсивніше і кількісно випадає осад нерозчинного основного ацетатуFe(CH3COO)2OH:

 

Провести якісну реакцію на виявлення солей оксалатної кислоти з кальцій хлоридом. Навести хімізм реакції.

В пробірці розчинити оксалатну кислоту в розчині лугу. Краплю прозорого розчину натрій оксалату нанести на предметне скло і додати 1 краплю 5%-ного розчину кальцій хлориду. Що спостерігаєте? Напишіть відповідне рівняння реакції.

Провести якісну реакцію на виявлення оксалатної кислоти дією концентрованої H2SO4. Навести хімізм реакції.

В пробірку внести 1 г оксалатної кислоти і 1 мл концентрованої сульфатної кислоти. Пробірку закрити корком з газовідвідною трубкою, кінець якої занурити у баритову (вапняну) воду. Суміш обережно нагріти. Що спостерігаєте? Напишіть відповідні рівняння реакції.

Провести якісну реакцію на виявлення саліцилатної кислоти реакцією з FeCl3. Навести хімізм реакції.

У пробірці в 1 мл води розчинити декілька кристалів саліцилатної кислоти і додати 1 краплю 1%-ного розчину ферум(ІІІ) хлориду. Що спостерігаєте? Напишіть рівняння реакцій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 164; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты