Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заміна продуктів.




 

Норми продовольчих пайків дозволяють забезпечувати особовий склад Збройних Сил смачною, різноманітною та повноцінною їжею.

Але у практичній діяльності продовольчої служби по забезпеченню продовольством та під час організації харчування особового складу може виникнути необхідність заміни продуктів іншими продуктами.

Головна мета заміни продуктів є недопущення перебоїв по забезпеченню військ продовольством, найбільш доцільне використання асортименту продуктів, забезпечення повноцінного харчування особового складу.

Заміни можуть мати місце тільки у випадках відсутності на продовольчих складах повного набору продуктів, які передбачені нормами забезпечення, крім того, заміни продуктів допускаються під час складання розкладки продуктів з метою максимального різноманіття та покращення харчування, під час організації харчування у польових умовах, освіження запасів продовольства, дієтичного харчування у військовій частині та харчування хворих, які знаходяться на лікуванні в госпіталях. Наприклад, на польових навчаннях свіже м’ясо і риба можуть замінятися м’ясними та рибними консервами, крупа – харчовими концентратами і т.д.

Заміна продуктів повинна здійснюватися на підставі норм заміни, але вона не повинна порушувати харчову цінність пайка і бути раціональною і повноцінною. При заміни повинні проводитися з урахуванням енергетичної цінності взаємозамінних продуктів, їх засвояємості, утримання в них харчових речовин. Слідує мати на увазі, що заміна тільки однієї енергетичної цінності продуктів не може забезпечити повноцінної заміни. Продукти – замінники повинні відновлювати не тільки енергетичну цінність продуктів, що замінюються, але повинні забезпечувати достатньо утримання основних харчових речовин – білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів та мінеральних речовин. У зв’язку з цим не можна вважати повноцінними замінами продуктів тваринного походження продуктами рослинного походження.

При заміні одних овочів іншими необхідно врахувати їх хімічний склад, вітамінну активність та смакова властивості.

При заміні моркви іншими овочами або картоплею пайок майже повністю позбавляється вітаміну А, а при заміні картоплі капустою зменшується енергетична цінність пайку, так як в капусті у 4 рази менше вуглеводів, ніж у картоплі.

Крім того, під час заміни необхідно враховувати економічний фактор продукти-замінники не повинні збільшувати вартість продовольчого пайку.

При складанні розкладки продуктів дозволяється заміняти одні продукти іншими у відповідності з встановленими нормами заміни. Але при цьому у межах тижня, на котрий складається розкладка, не можна допускати перевитрати продуктів, належних даного продовольчого пайку, а також знижувати харчову цінність добового раціону харчування. Заміна продуктів по нормі госпітального пайку проводиться у відповідності з призначенням хворим дієти.

Нормами заміни встановлені достатньо різноманітні заміни продуктів в межах пунктів. Продукти в межах пункту можна замінити між собою та проводити зворотну заміни у вказаних співвідношеннях. Багатоступенева заміна забороняється.

Таким чином, щоб забезпечити раціональну заміну продуктів, необхідно проводити її тільки на підставі встановлених норм заміни. Заміна нерівноцінних продуктів не допускається і по кожному випадку такої заміни повинно проводитися адміністративне розслідування з притягнення винних до відповідальності.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты