Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Цільові функції променевої терапії




При використанні променевої терапії як самостійного методу залежно від конкретної ситуації, яка визначається особливостями злоякісного новоутворення і загальним станом хворого, виділяють заради кальне, паліативне і симптоматичне лікування.

Метою радикальної променевої терапії є повне знищення пухлинних елементів в зоні первинного зростання і зонах регіонарного метастазування з мінімально можливим пошкодженням нормальних тканин, що в кінцевому рахунку повинно привести до лікування хворого з гарною соціальної та трудової реабілітацією. Радиоонколог повинен досягати максимально можливого підведення радикальних канцерицидных доз до вогнища пухлинного росту, які становлять 60-80Гр, а в зони ймовірного субклінічного розповсюдження -40-50Гр

З радикальними цілями використовують зовнішнє опромінення, а частіше - поєднане, при якому зовнішнє опромінення доповнюють внутрішньопорожнинної або внутрішньотканинний методи променевої терапії.

Паліативна променева терапія спрямована на зупинку пухлинного росту, в результаті чого вдається домогтися поліпшення загального стану, поліпшення якості життя, продовження життя хворого за рахунок зменшення інтоксикації і больового синдрому. При паліативної променевої терапії подводимые дози становлять 40-50 Гр. Однак ці дози не носять обов'язкового характеру, та величина паліативної дози визначається загальним станом хворого, реакцією пухлини на шкідливу дію іонізуючого излучения.В процесі лікування можливі зміни дози у бік збільшення або зменшення.

Симптоматична променева терапія переслідує мету зняти тягар клінічних симптомів, обумовлених поширенням первинної або метастатичної пухлини (зменшення больового синдрому, усунення компресійного синдрому, зупинка кровотечі). Дози при симптоматичної променевої терапії становлять 20-30 Гр.

При генералізації злоякісних пухлин застосування паліативної і симптоматичної променевої терапії в комплексі з іншими противоопухоле выми впливами не тільки підвищує якість життя пацієнтів, але і може продовжити життя на місяці й роки, наприклад, при метастази раку молочної залози в кістки.

Методи променевої терапії за способом підведення доз до пухлини (І. А. Переслегину):

I. Дистанційні методи променевої терапії.

Дистанційна променева терапія (рентгенотерапия, гамма-терапія, терапія гальмівним випромінюванням високої енергії, терапія швидкими електронами, терапія протонним випромінюванням і нейтронних випромінюванням).

а) статична: відкритими полями, через свинцеву ґрати, через свін

цовый клин-формлений фільтр, через свинцеві екрануючі блоки;

б) рухома: ротаційний, маятникові (секторна), тангенціальна

або ексцентрична, ротационно-конвергентна, ротаційний з управ

ляемой швидкістю.

II. Контактні методи променевої терапії:

а) внутрішньопорожнинної;

б) внутрішньотканинний;

в) радіохірургічний;

г) аплікаційний;

д) близькофокусна рентгенотерапия;

е) метод виборчого накопичення ізотопів в тканинах.

III. Поєднані методи променевої терапії - поєднання одного із способів

дистанційного та контактного опромінення.

IV. Комбіновані методи лікування злоякісних пухлин:

а) променева терапія і хірургічне лікування;

б) променевої терапії та хіміотерапії, гормонотерапія.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты