Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розмноження насіння




70. Первинне насінництво. Перші ланки, що передують вирощуванню елітного насіння і включають добір вихідного матеріалу, його оцінку та розмноження оригінального насіння.

71. Насіння родоначальних рослин. Насіння кращих рослин, відібраних для закладання розсадників первинного насінництва.

72. Розсадники розмноження. Ланки розмноження насіння, отриманого з розсадників первинного насінництва.

73. Посів супереліти. Сукупність рослин, що вирощуються з насіння розсадника розмноження останнього року.

74. Посів еліти. Сукупність рослин, що вирощуються з насіння супереліти.

75. Видове прополювання. Вилучання з насінницького посіву рослин іншого виду.

76. Сортове прополювання. Вилучення з насінницького посіву рослин іншого сорту, а також фертильних рослин на посіві стерильної форми.

77. Ділянка гібридизації. Ділянка, на якій висівають батьківські форми для отримання гібридного насіння першого покоління.

78. Ізоляція посіву. Запобігання небажаному перезапиленню рослин шляхом просторового чи механічного розмежування посівів.

79. Польова апробація. Визначення сортової чистоти чи типовості посіву, а також його засміченості, ураження хворобами та шкідниками, що проводиться в польових умовах.

80. Комірна апробація. Визначення сортових якостей насіння, ураження його хворобами та шкідниками, яке проводиться в насіннєсховищі в доповнення до польової апробації.

81. Лабораторна апробація. Визначення типовості самозапилених ліній і рівня гібридності насіння лабораторними методами.

82. Польове обстеження. Контроль за якістю видалення волотей та повнотою стерильності рослин на ділянках гібридизації під час розмноження аналогів ліній чи сортів.

83. Реєстрація сортового посіву. Огляд та документальне оформлення неапробованого посіву сільськогосподарської культури певного сорту (сортового посіву).

84. Сортозміна. Заміна сорту іншим, внесеним у Державний реєстр сортів рослина.

85. Сортооновлення. Періодична заміна сортового насіння в господарствах на насіння тих же сортів, але вищих репродукцій.

86. Метод генетичних маркерів. Спосіб підтримання сортів-популяцій шляхом постійного контролю їх біотипового складу за електрофоретичними спектрами запасних білків.

87. Добір рослин. Виділення вихідних рослин з метою збереження у потомстві певних ознак і властивостей сорту (гібриду).

88. Масовий добір рослин Добір великої кількості найбільш типових здорових, продуктивних рослин з наступним об'єднанням їх насіння для підтримання типовості сорту.

89 Масовий негативний добір рослин. Добір, який полягає у бракуванні рослин з нетиповими для сорту ознаками й властивостями.

90. Родина рослин (сільськогосподарське). Насіннєві потомки однієї рослини.

91. Індивідуально-родинний добір рослин. Добір, за яким насіння кожної елітної рослини висівається окремо з наступною перевіркою потомків і об'єднанням кращих родин.

92. Клон рослини. Вегетативні потомки однієї рослини.

93. Коефіцієнт розмноження насіння. Відношення маси (кількості) насіння в урожаї до висіяного на цій площі.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты