Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3 КАПІТАЛ, ВИРОБНИЧІ ФОНДИ І НЕМАТЕРІАЛЬНІ РЕСУРСИ.




1. Сутність і види капіталу , виробничих фондів. Класифікація капіталу. Поняття основних і оборотних фондів.

2. Класифікація та структура основних фондів.

3. Показники використання ОФ.

4. Нематеріальні ресурси та активи.

5. Поняття “ ноу – хау “. Комерційна таємниця.

1. Капітал у буквальному розумінні означає головну суму коштів, необхідних для започаткування та здійснення виробництва ( діяльності ).

Отже, капітал підприємства - це діюче (вкладене у справу) джерело прибутку, що дає суспільно корисний ефект. Капітал є головною економічною базою створення і розвитку підприємства, у процесі свого функціонування він забезпечує інтереси держави, власників і персоналу. Статутний капітал являє собою суму коштів, наданих власниками для забезпечення статутної діяльності підприємства, отже, він відбиває суму зобов'язань підприємства перед інвесторами. При створенні підприємства внесками в його статутний капітал можуть бути кошти, матеріальні і нематеріальні активи. Розмір статутного капіталу оголошується при реєстрації підприємства, а будь-які коригування розміру статутного капіталу допускаються лише у випадку і порядку, передбачених чинним законодавством і установчими документами.

Власник капіталу, купуючи на ринку товари – робочу силу та засоби виробництва, - поєднує їх у процесі виготовлення продукції (товарів, послуг ). Після процесу її реалізації власник отримує більшу суму, ніж була ним авансована з метою одержання прибутку.

Капітал підприємства можна класифікувати за різними ознаками:

Класифікаційна ознака Вид капіталу
1. За належністю підприємству: а) власний; б) залучений.
2. За цілями використання: а) виробничий; б) позиковий; в) спекулятивний.
3. За формами інвестування: а) капітал у фінансовій формі; б) капітал у матеріальній формі; в) капітал у нематеріальній формі.
4. За об'єктом інвестування: а) основний капітал; б) оборотний капітал.
5. За формою перебування в процесі кругообігу: а) капітал у грошовій формі; б) капітал у виробничій формі; в) капітал у товарній формі.
6. За формами власності: а) приватний капітал; б) державний капітал.
7. За організаційно-правовими формами діяльності: а) акціонерний; б) пайовий; в) індивідуальний.
8. За характером використання в господарському процесі: а) працюючий капітал; б) непрацюючий («мертвий») капітал.
9. За характером використання власниками: а) споживаний (« що проїдається»); б) що накопичується (реінвестується).
10. За джерелами залучення: а) національний; б) іноземний.
11. За правовими нормами функціонування: а) легальний; б) «тіньовий».

 

Капітал за об'єктом інвестування поділяється на основний та оборотний залежно від цілей його використання та характеру кругообороту.

Основний капітал – це частина капіталу, яка складається з вартості засобів праці ( будівель, споруд, машин, устаткування ) та обертається протягом кількох періодів виробництва. Основний капітал переносить свою вартість на готовий продукт частинами ( у вигляді амортизаційних відрахувань ).

Оборотний капітал – це та частина капіталу, яка витрачається на придбання на ринку предметів праці ( сировини, матеріалів, комплектуючих виробів ) та оплату праці робочої сили.

За джерелами формування капітал підприємства поділяється на власний і позиковий.

Власний капітал створюється переважно за рахунок нерозподіленого прибутку. Він звичайно включає статутний, пайовий та резервний фонди.

Позиковий ( залучений ) капітал формується на тимчасовій основі у вигляді довгострокової та короткострокової позики ( банківський кредит ).

Засоби виробництва за своїм матеріально–речовим складом становлять виробничі фонди підприємства, усю сукупність яких поділяють на основні та оборотні фонди.

Основні засоби ( фонди ) – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання ( експлуатації ) яких більше одного року ( або операційного циклу, якщо він довший за рік )( ПБО № 7 ). Вартість основних фондів переноситься на вартість продукції, що виробляється, частинами у міру спрацювання.

Оборотні фонди – частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять свою вартість на вартість продукції, що виробляється, повністю за один виробничий цикл.

2.

Необхідною умовою правильного обліку і планування відтворення ОФ підприємства є їхня класифікація. За ПБО № 7 основні засоби класифікуються за такими групами :

  1. Основні засоби :

1.1 Земельні ділянки.

1.2 Капітальні витрати на поліпшення земель.

1.3 Будинки, споруди та передавальні пристрої.

1.4 Машини та обладнання.

1.5 Транспортні засоби.

1.6 Інструменти, прилади, інвентар ( меблі ).

1.7 Робоча і продуктивна худоба.

1.8 Багаторічні насадження.

1.9 Інші основні засоби.

  1. Інші необоротні матеріальні активи :

2.1 Бібліотечні фонди .

2.2 Малоцінні необоротні матеріальні активи.

2.3 Тимчасові споруди.

2.4 Природні ресурси.

2.5 Інвентарна тара

2.6 Предмети прокату.

2.7 Інші необоротні матеріальні активи.

За функціональним призначенням основні фонди поділяються на виробничі й невиробничі. Довиробничих належать основні фонди, що беруть безпосередню участь у виробничому процесі або обслуго­вують його. Доневиробничих належать основні фонди, які не беруть участі у виробничому процесі, але перебувають на балансі промислового підприємства. Наприклад, це відомчі житлові будинки, дитячі садки, лікарні тощо. Оскільки невиробничі фонди не беруть участі у вироб­ничому процесі, то їх вартість не переноситься на вартість готової продукції. Їх зношення відшкодовується за рахунок бюджетних або інших асигнувань.

Залежно від участі у процесі виробництва, тобто від ступеня їх впливу на предмет праці, виробничі основні фонди поділяються на активну і па­сивну частини. Доактивних основних виробничих фондів належать ті, які безпосередньо беруть участь у виробничому процесі і забезпечують належний обсяг та якість продукції : це - робочі машини й ме­ханізми, транспортні засоби, силові машини і устаткування, техно­логічні лінії, виробничий інструмент, інвентар тощо; допасивних основних виробничих фондів відносять ті, що створюють умови для здійснення процесу виробництва будівлі, споруди, передавальні пристрої тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 275; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты