Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок формування цін на товари




Згідно до Закону України “ Про ціни та ціноутворення “ в господарській діяльності підприємств впроваджуються вільні та державні (фіксовані та регульовані) ціни і тарифи. Державні регульовані ціни впроваджуються шляхом встановлення фіксованих цін, певних рівней торгових націнок на продукцію і товари, які мають важливий вплив на загальний рівень, динаміку і соціальне значення цін, а також на продукцію і товари монопольних об’єднань.

Вільні ціни встановлюються виробниками продукції самостійно за згодою покупця. Ціни на продукцію підприємств - монополістів, зареєстрованих в органах ціноутворення, не підлягають погодженню з торговими та іншими підприємствами – покупцями.

Вільні відпускні ціни оптових торгових підприємств складаються з відпускних цін підприємства-виробника і оптової націнки на відпускну вартість товарів, придбаних у постачальників.

Вільні роздрібні ціни на товари вітчизняного виробництва, а також на імпортні товари формуються роздрібними торговими підприємствами виходячи з вільної оптової ціни (включаючи оптову націнку) і торгової націнки, приз-начених для покриття витрат обігу і отримання прибутку. Розмір торгової націнки визначається кожним торговим підприємством (суб’єктом підприємницької діяльності) виходячи з планових (або фактичних) показників (за місяць або квартал) своїх витрат обігу і прибутку (з урахуванням ПДВ).

По імпортних товарам торгові націнки встановлюються до їх митної вартості (а по підакцизним товарам - з урахуванням сплаченого ПДВ і акцизного збору).Акцизним збором обкладаються окремі види товарів, які ввозяться на митну територію України, згідно переліку і ставкам, затвердженим постановою Верховної Ради України (алкогольні напої, включаючи пиво, ювелірні вироби, легкові автомобілі, нафтопродукти).

В окремих випадках постачальники за згодою можуть надавати торговим підприємствам знижки до відпускної ціни - оптові (для оптових підприємств) і торгові (для роздрібних підприємств).Вони встановлюються у відсотках до відпускної вартості товарів і залежать від виду товарів, об’єму закупівель, територіального розміщення торгового підприємства тощо. Оптове - збутові знижки застосовуються як до складського товарообігу, так і до транзитного за участю оптового підприємства в розрахунках. Знижки можуть застосовуватись також до додаткових транспортни витрат торгового підприємства.

Відпускна ціна виробника, митна вартість, транспортні та інші витрати, які підлягають сплаті, оптове - збутові та торгові націнки і знижки, ПДВ і акцизний збір в рахунках-фактурах повинні відображати обособлено.

Це дозволяє торговим підприємствам контролювати правильність вказаних постачальниками цін і тарифів, додержання договірних зобов'язань.

Статтею 14 Закону України “ Про ціни і ціноутворення “ передбачено, що виручка, безпідставно одержана підприємством в результаті порушення державної дисципліни цін, підлягає вилученню в дохід бюджету. Крім того, позабюджетні фонди місцевих рад встановлюють штрафи .


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 151; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты