Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік товарних запасів в торгівлі




Відповідно до постанови КМУ від 19.04.93. №179 "Про нормативи запасів товарно-матеріальних цінностей державних підприємств і організацій і джерелах їх покриття" підприємствам і організаціям усіх форм власності дозволено робити дооцінку залишків товарно-матеріальних цінностей за умови зміни цін на виробничі запаси і товари. Дооцінка здійснюється за даними інвентаризації. Перелік товарно-матеріальних цінностей, які підлягають дооцінці, які склалися в розрахунках з постачальниками на початок і кінець місяця визначається шляхом зіставлення цін. При цьому береться мінімальна ціна на початок місяця і максимальна ціна на кінець місяця.

Сума зробленої дооцінки товарів направляється на збільшення додаткового капіталу підприємства записом:

Д-т рахунку 281 "Товари на складі" (в оптовій торгівлі);

Або рахунку 282 "Товари в торгівлі" (у роздрібній торгівлі);

К-т рахунку 42 "Додатковий капітал";

Субрахунок 423 "Дооцінка активів".

Уцінка товарів у торгових підприємствах здійснюється на підставі Положення про порядок уцінки і реалізації продукції що залишалась із групи товарів широкого попиту, продукції виробничо-технічного призначення і надлишкових товарно-матеріальних цінностей, затвердженим наказом Мінекономіки і Мінфіну України від 15.12.99 р. №149/300.

Уцінці піддягають товари і продукція, що не мають збуту більше 3-х місяців І не користується попитом споживачів, а також товари, що частково втратили свою первісну якість.

Уцінка залежаних товарів здійснюється за даними інвентаризації. Однак керівник (власник) підприємства може прийняти рішення про уцінку товарів за станом на 1-е число місяця і за даними бухгалтерського обліку. Перелік товарів, що підлягають уцінці, інвентаризаційною комісією подається на розгляд керівника підприємства для ухвалення рішення. Уцінка товарів проводиться до рівня цін їхньої можливої реалізації (якщо вони не втратили первісного виду придатні до використання).

Дані про уцінені товари записують в опис-акт, що після затвердження керівником передається в бухгалтерію (перший екземпляр) і матеріально відповідальній особі (другий екземпляр). Знижені в ціні товари після перемаркірування передаються для реалізації за накладною, у якій указується роздрібна ціна до і після уцінки.

Зменшення первісної вартості товарних запасів на суму уцінки відображається записом по дебету рахунку 946 "Втрати від знецінювання запасів" у кореспонденції з кредитом рахунка 281 "Товари на складі" (в оптових підприємствах) чи рахунка 282 "Товари в торгівлі" (у роздрібних підприємствах). Наприкінці звітного періоду ця сума списується на фінансові результати записом по кредиту рахунку 946 "Втрати від знецінювання запасів" і дебету рахунка 791 "Результат основної діяльності".


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 140; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты