Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік реалізації купівельних товарів та продукції власного виробництва




Підприємства громадського харчування мають забезпечити наявність виробів, страв, напоїв, вказаних у плані-меню, прейскуранті, асортиментному переліку протягом всього робочого дня або періоду визначеного для реалізації (сніданок, обід, вечеря).

Види платних і безоплатних послуг, порядок розрахунків зі споживачами та методи обслуговування (самообслуговування, обслуговування за допомогою офіціантів, комбіноване обслуговування) визначаються самим підприємством, виходячи з вимог до даного класу й типу підприємства громадського харчування.

Реалізація продукції громадського харчування за межами підприємства здійснюється в спеціально відведених і обладнаних місцях з обов'язковим дозволом органів санітарно-епідеміологічного нагляду, тобто з дотриманням відповідних температурних чинників і вимог Санітарних правил.

Кожна партія продукції, що реалізується поза торговим залом, повинна мати сертифікат якості з такими реквізитами: назва підприємства-виробника, його адреса, нормативний документ відповідно до якого така продукція виготовляється, дата виготовлення, кінцевий термін реалізації, маса одиниці розфасовки (упаковка) і ціна за одиницю продукції.

Собівартість реалізованої продукції й товарів підприємства громадського харчування визначається аналогічно, як і в торгівлі, тобто за методом ціни продажу.

Відповідно до П(С)БО 16 не включається до собівартості реалізованих товарів адміністративні витрати, витрати на збут та інші опера-ційні витрати. Ці витрати обліковуються протягом звітного періоду на відповідних рахунках обліку витрат — 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності" й по закінченні звітного періоду списуються безпосередньо на фінансовий результат підприємства.

Реалізація товарів і продукції власного виробництва на підприємствах громадського харчування має певну специфіку. В обліку на рахунках реалізація товарів відображається окремо від реалізації продукції власного виробництва (див. табл. 5.2).

Таблиця 5.2 - Облік реалізації товарів і продукції власного виробництва підприємствами громадського харчування за готівку

Зміст господарської операції Назва документа, регістра Кореспондуючі рахунки Сума, грн
Дебет Кредит
Одержано виручку від реалізації купівельних товарів Z-звіт РРО 30 / операційна каса
Здано виручку в касу підприємства Прибутковий касовий ордер 30 / операційна каса
Відображено податкові зобов'язання Z-звіт РРО
Відображено собівартість реалізованих купівельних товарів Журнал 5, р. 1, 3 282/3
Списується сума торгової позики на реалізований товар Журнал 5, р. 3 282/3
Списується сума доходу на фінансовий результат Журнал 6
Списується собівартість на фінансовий результат Журнал 6
Отримано виручку від реалізації продукції власного виробництва Z-звіт РРО 30 / операційна каса
Здано виручку в касу підприємства Прибутковий касовий ордер 30/операційна каса
Відображено податкові зобов'язання Z-звіт РРО
Відображено собівартість реалізова-ної продукції власного виробництва Журнал 5, р. 1, 3 282/2
Списується сума торгової націнки на реалізовану продукцію власного виробництва Журнал 5, р. 3 282/2
Списується сума доходу на фінансовий результат Журнал 6
Списується собівартість на фінансовий результат Журнал 6

Відпуск готової продукції з виробництва в реалізацію оформляється денними забірними листами, накладними, а при відпуску готової продукції стороннім організаціям — накладними на відпуск на сторону. Інформацію про обсяг реалізованих покупцям кулінарних виробів власного виробництва і купівельних товарів за місяць накопичується в реєстрі товарообігу, в який щоденно заноситься загальна сума виручки від реалізації із Z-звіту РРО.

З метою оперативного та аналітичного обліку додатково до реєстру товарообігу складаються реєстри:

— реалізації страв (виробів кухні);

— обліку продуктів на кухні;

— обліку десерту;

— обліку спиртного і т. ін.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 180; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты