Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття конкурентоспроможності товару.




Конкурентоспроможність— це сукупність споживчих властивостей това­ру, яка забезпечує його здатність конкурувати з аналогами на конкретно­му ринку в певний період часу. Конкурентоспроможність - це відносна величина, адже товар даного рівня якості може бути цілком конкурентоспроможний на одному ринку (українському) і неконкурентоспроможний на іншому (приміром, німецькому).

Розглядаючи сутність поняття конкурентоспроможності товару, належить підкреслити такі аспекти:

- Конкурентоспроможність товару може бути визначена лише внаслідок його порівняння з іншими товарами.

- Конкурентоспроможність відображає відмінність даного товару від товарів конкурентів за ступенем задоволення конкретної споживчої потреби.

- Крім якісних показників, вона враховує ще витрати споживана на придбання і використання товару для задоволення своєї конкретної потреби.

Конкурентоспроможність - поняття складне, інтегральне, враховує багато параметрів. Параметри конкурентоспроможності групуютьпо-різному. При використанні спрощеної методики розрахунків їх можна поділити на дві групи: технічні й економічні.

Група технічних параметрівхарактеризує технічний рівень і якість товару. До їх складу входять класифікаційні, конструктивні, нормативні, ергономічні, естетичні параметри тощо.

Економічні параметривраховують не тільки вартість придбання товару, а й витрати на його подальшу експлуатацію: купівлю пального, мастил, запчастин, оплату використаної електроенергії, ремонт, а для деяких товарів ще й витрати на достав­ку, монтаж тощо. Отже, витрати споживача складаються з двох частин:

1) витрат на купівлю товару (його ціни);

2) витрат, пов'язаних із споживанням товару.

Суму цих витрат називають ціною споживання,і вона, як звичайно, суттєво перепитує ціну продажу. Тому більш конкурентоспроможним є не той товар, за який просять мінімальну ціну на ринку, а той, в якого мінімальна ціна споживання за весь термін його служби (за інших рівних умов).

Для визначення конкурентоспроможності досліджуваного товару спочатку необхідно обрати серед ринкових аналогів базовий варіант, який найкраще задо­вольняє потребу споживача і з котрим порівнюватимуть даний товар.

Кількісну оцінку рівня конкурентоспроможності роблять через систему показників: одиничних, групових та інтегральних.

Спочатку визначають одиничні показникиза кожним параметром як відсоткове відношення величини даного параметра оцінюваного виробу до величини того самого параметра базового виробу:

qi = Pоцін / Pбаз

Паралельно визначають коефіцієнти вагомості (значущості) кожного параметра (Vi). Для того найчастіше використовують метод експертних оцінок. Далі розраховують групові показники: для технічних параметрів — індекс якості. Для економічних параметрів — індекс ціни споживання:

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 140; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты