Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні причини та наслідки фінансових криз




Також важливо звернути увагу на нетотожність понять економічної та фінансової кризи, оскільки фінансова криза є тільки одним із структурних елементів економічної. Отже, економічна криза – більш широке поняття.

Зі становленням циклічності економічного руху фінансові кризи стають однією з форм прояву економічних криз. За циклічної кризи починається перенакопичення капіталу у трьох формах вираження:

- товарного (зростання нереалізованої продукції);

- виробничого (збільшення недовантаження виробничих можливостей, зростання безробіття);

- грошового (збільшення кількості грошей, невкладених у виробництво).

Фінансова криза в загальному вигляді означає гостре, тимчасове погіршення більшості фінансових індикаторів, включаючи падіння кредитних ставок, падіння курсів фінансових активів і збільшення кількості неспроможних фінансових інститутів. Як один з елементів економічної, фінансова криза означає ситуацію, в якій фінансові інституції та установи втрачають велику частину вартості.

Причини і наслідки фінансових криз:

1. Рефлексивність. Економічна наука вважає, що вдала інвестиція повинна корелювати з діями інших інвесторів на ринку. Дж. Сорос назвав цю потребу рефлексивністю. Іноді інвестори своїми очікуваннями можуть підняти вартість певної валютної одиниці, призвести банк до банкрутства тощо.

2. Леверидж (запозичення з метою інвестування) також часто стає інструментом прискорення настання кризи. У випадку, коли фінансова установа або індивід фінансує за власні гроші, це може призвести до їх втрати. Коли ж гроші запозичують з метою ще більшого інвестування, це може сприяти збільшенню доходів або призвести до банкрутства. Таким чином, леверидж збільшує як шанси на додатковий дохід від операцій, так і шанси на банкрутство.

Оскільки банкрутство означає неспроможність компанії розрахуватися з іншими компаніями, леверидж іноді призводить до ланцюгової реакції банкрутства.

3. Невідповідність за зобов'язаннями активу виникає тоді, коли ризики через борги інституціонального інвестора та активи не належним чином оцінені. Прикладом може бути ситуація, коли банк пропонує депозитні рахунки, що можуть бути будь-коли відкликані і в той же час банк використовує депозитні гроші на надання довгострокових позик підприємцям. Така ситуація може швидко повернутися проти банку у випадку паніки чи інших економічних флуктуацій.

4. Невпевненість та ефект натовпу. Недостатня ознайомленість із новими фінансовими продуктами призводить до переоцінювання інвесторами вартості активів. Така ситуація може призвести до поглиблення кризи, адже інші інвестори, за прикладом попередніх, можуть, не розібравшись належним чином, вкласти гроші у переоцінені активи.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты