Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інші фізичні характеристики повітря




Атмосфера має теплоємність – кількість теплоти, яку необхідно витратити для підвищення температури повітря на один градус. У СІ теплоємність вимірюється у джоулях на кельвін (Дж/К). Коли об’єм повітря постійний, то говорять пропитому теплоємністькількість теплоти, яку треба витратити для підвищення температури одиниці маси газу на один градус. Виражається в джоулях на кілограм-кельвін (Дж/кг ∙ К). Теплоємність повітря при сталому тиску значно більша, ніж при сталому об’ємі. Вона не однакова в різних шарах атмосфери, особливо по вертикалі, і залежить від таких метеоелементів, як якісний склад атмосфери, наявність і пружність водяної пари. Температура, тиск.

Крім теплоємності атмосфера характеризується також теплопровідністю – здатністю проводити теплоту. Якщо повітря перебуває в спокійному стані, то теплопровідність його визначається його молекулярним рухом, показує, скільки теплоти треба витратити, щоб за одиницю часу на одиниці довжини, чи висоти температура підвищилась на один градус. У СІ теплопровідність виражається в джоулях на метр-секунду-кельвин (Дж/м · с · К). В таблиці 5 приводиться порівняння теплопровідності різних середовищ.

Таблиця 5.

Порівняння теплопровідності різних середовищ.

 

Середовище Теплопровідність в Дж/м ∙ с ∙ К
Повітря 0,000056
Вода 0,0013
Грунт 0,67-1,10

У природних умовах повітря перебуває в постійному русі, здебільшого в різнобічних, безладних складних траєкторіях. Такий рух повітря називаютьтурбулентним.За таких умов перемішування, переміщення атмосферного повітря може різко змінити його теплопровідність – збільшити у 100 – 200 разів.

 

Добовий та річний хід атмосферного тиску

Атмосферний тиск доведений до рівня моря, змінюється від 970 до 1050 мбар. Екстремальні значення величин тиску складають 887 мбар (райони Тихого океану) і 1075 мбар (райони Сибіру).

У добовому ході тиску повітря існують два мінімуми, що настають приблизно в 10 і 22 год., та два мінімуми – о 4 і 16 год. добові коливання тиску пов’язані з коливанням температури.

У середніх широтах розрізняють два типи різного типу повітря; морський та континентальний. Значне нагрівання континентів і зниження над ними тиску в теплу пору року та підвищення тиску над морями призводить до переміщення повітряних мас з моря на сушу. В холодні місяці, навпаки, вищий тиск над континентами і нижчий над морями, тому повітряні маси рухаються з суші на море.


Лекція 2. Сонячна радіація

План

1. Спектральний склад сонячної радіації і біологічне значення частин спектра

2. Зміни сонячної радіації при проходженні атмосфери

3. Екологічне значення основних частин спектра

4. Тривалість дня та її сезонна зміна

5. Радіаційний баланс поверхні та його складові


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты