Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №25




Тема: Обладнання для виробництва вапна та виробів на його основі.

Мета:Ознайомитися з обладнанням для знепилення та газоочистки.

Пояснити:принцип дії обладнання для знепилення та газоочистки.

Тип заняття:лекція.

Література: Дудеров И.Г. Общая технология силикатов Глава 6.

План лекції

1. Будова та робота шахтних печей для випалу вапняку.

2. Обладнання для гасіння вапна.

 

1. Виробництво повітряного вапна зводиться до: видобуток сировини, помел сировини, випал, подрібнення. Для отримання високоякісного продукту необхідно провадити помел сировини до однорідності кусків. В зв’язку з тим, що реакція розкладення СаСО3 дуже важлива при виробництві вапна на її процес впливає розмір кусків сировинних матеріалів, вид печей, що застосовуються (обертові, шахтні), градієнт температури. Врахування всіх факторів дозволяє отримати продукт оптимальної структури. Шахтні печі застосовуються при випалі-щільних порід, обертові –більш рихлих.

В верхню частину шахтної печі завантажують вапняк, а із нижньої частини вивантажують готове вапно. Вапняк, що випалюється не лежить в шахтних печах нерухомо, а повільно опускається вниз по шахті. При цьому він спочатку підігрівається, потім випалюється і в нижній частині шахти охолоджується. Необхідне для горіння повітря поступає знизу, охолоджує вапно і подається в зону випалу підігрітим. Димові гази, які утворюються при горінні внаслідок підсосу в верхній частині шахти або дуття в нижній його частині, або одночасно підсосу і дуття, піднімаються вгору і поступають в димову трубу, віддаючи своє тепло вапняку, який завантажений в піч і випаровуючи в ньому вологу, а також нагріваючи його. Таким чином в шахтних печах розрізняють три зони: сушки, підігріву, випалу і охолодження.

Основними елементами шахтних печей є: шахта або робоча камера печі; завантажувальний пристрій; механізм для вивантаження; пристрій для вводу і випалу палива; повітрепідводячі апарати газовідвідні апарати.

Шахтна піч має круглий поперечний перетин, який поступово зменшується . Внутрішня робоча частина футеровки 4 викладена цеглою, потім іде шар шамотного легковісу 2, засипка трепелом 3 і кожух із листової сталі. Для контролю режиму випалу має в зоні випалу два ряда оглядових отворів, а в верхній частині печі отвори 8 для установки термопар і датчиків розрідження. Вапняк і паливо подаються на верх печі скіповим підємником 7 і через ваговий дозатор і завантажувальний механізм 6 поступає в піч. Гази, що відходять видаляються із печі за допомогою димососів через металічний короб 5 і очищуються від пилу в циклонах. Готове вапно вивантажується за допомогою вивантажувальної решітки 1 з зворотно-поступовим рухом через трьох шлюзовий затвор 10, який забезпечує герметичність нижньої частини печі.

Гасіння вапна в тісто здійснюється на спеціальних вапняково-гасильних установках. Вапно спочатку перетворюють в гасильниках в вапнякове молоко, яке поступає у відстійни-

ки, де вапнякове молоко, яке потрапляє у відстійники, де утворюється тісто. Надлишкова волога виходить через вертикальні фільтри-дирчаті металічні труби, які є у відстійниках, заповнені піском і ті що виходять із днища відстійника, в збірник, відкіля її направляють на гасіння слідуючих порцій вапна.

Для гасіння вапна в тісто застосовують різні гасники. При гасіння гарячою водою можна користуватися термомеханічною ваняногасільною машиною Рсс.2. Вона представляє собою барабан 2, що обертається, який складається з двох циліндрів, вставлених один в одний з зазором 12мм. Внутрішній барабан розділений решітчастою діафрагмою 4 на дві частини: камеру гасіння 8 і камеру подрібнення 5. Для більш інтенсивного перемішування вапна при гасінні в камері гасіння встановлені прокольні уголки. Вапно завантажують через 1, а вапнякове молоко зливають через патрубок 6 і лоток 7. В простір між циліндрами подається вода, яка нагрівається за рахунок тепла, яке виділяється при гасінні і потім поступає у внутрішній циліндр. Частинки, що не погасилися вивантажують через люк 3.

 

 

 

 

Рис 1 Шахтна піч

1-завантажувальний пристрій; 2-балка відсмоктування димових газів; 3-розвантажувальниу апарат; 4-аерофонтанна топка; 5-дуттєвий гребінь; 6- вікно; 7-скіповий підємник.

Рис.2 Вапняково-гасильна машина

Контрольні запитання:

1. Яке обладнання використовується для виробництва вапна?

2. Яка будова, робота, принцип дії та технічні характеристики шахтної печі?

3. Яка будова, принцип дії та технічні характеристики обладнання для гасіння вапна?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты