Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №29




Тема: Обладнання поточних ліній виробництва листового скла різними способами

Мета:Ознайомитися з обладнанням для виробництва листового скла.

Пояснити:різницю між обладнанням для вертикального та горизонтального формуванням листового скла.

Тип заняття:лекція.

Література:Зубанов В.А., Чугунов Е.А. Механическое оборудование стекольных и ситаловых заводов Глава 4 §25,§26

План лекції

1. Човниковий спосіб формування

2. Безчовниковий спосіб вертикального формування.

3. Безчовниковий спосіб горизонтального формування.

1. В скломасу занурюється шамотне тіло, яке називається човником, у вигляді довгого прямокутного паралелепіпеду із скрізьною продовгуватою щілиною. При зануренні човника створюється напор h скломаси із її глибинних шарів до верхньої площини човника, після чого скломасу, яка спочатку утворить так звану «цибулину», можна витягувати вертикально вверх у вигляді стрічки. Стрічка під дією холодильників затвердіває і витягується машиною з великою кількістю пар тягнульних валиків, які покриті азбестом продовжуючись охолоджуватися. На верхній площадці обслуговування в кінці машини безперервно стрічка, що поступає розрізається на задані розміри.

Стрічка скла човниковим способом витягується в спеціальних підмашинних камерах, які з’єднуються з ванною піччю і відгороджених від центральної частини виробі точних каналів суцільним горизонтальним мостом, який занурений в скломасу на глибину 50-140мм. Необхідність такого відділення зумовлюється створенням незалежного температурного режиму в під машинній камері, потрібного для формування стрічки скла. В окремих випадках для зміни глибини занурення моста під нього підводять спеціальний шамотний поплавок.

Рис 1 Установка вертикального витягування скла

а) 1-скломаса; 2-човник; 3-холодильники; 4-шихта; 5-валки; 6-скати для видалення бою; 7-відломочна площадка;

б) Схема будови човника 1-скломаса; 2-човник; 3-губи щілини човника; 4-стрічка скла; 5-бортотримач; 6-холодильник.

Будова підмашинної камери.

Всередині зовнішньої торцевої стіни під машинної камери розміщені газові канали для розігріву і підтримання необхідних температур в товщі стіни. Зверху камера перекрита шамотними кронштейнами, між якими для виходу стрічки скла і нагрітого повітря є щілина шириною 140-160мм. На верхню площину кронштейнів поставлено чавунне з’єднувальна ланка, на якій закріплена машина ВВС. Висота під машинної камери залежить від висоти підвіски машини над рівнем скломаси і звичайно складає 950-1050, а ширина 500-600мм.

Будова машини ВВС

Машина ВВС-3А представляє собою вертикальну шахту-піч висотою 11.73м, в якій проходе витягування стрічки скла з одночасним відпалом і охолодженням. Шахта машини складається із 6 секцій, які поставлені одна на одну і скріплені болтами. Кожна із трьох нижніх секцій складається із скріплених болтами бокових і лобових стінок, відлитих із жаростійкого чавуна.

В шахті встановлена 31 пара тягнучих азбестових валиків, які представляють собою стальні труби з напресованих на них кільцяи із азбестового картона. В нижній частині шахти встановлено два коромисла із жаростійкої сталі для уловлювання склобою в випадку обриву стрічки.

2. При безчовниковому способі стрічка скла формується безпосередньо з вільної поверхні скломаси. Без човникове витягування скла здійснюється на машинах подібних ЧС. Необхідна для формування стрічки в’язкість скломаси досягається установкою спеціальних підвісних мостів і інтенсивним охолодженням визначеної частини дзеркала скломаси, при цьому використовуються під машинні камери з глибоко подруженими мостами під місцем витягування і мілко зануреними.

Виробі точні канали систем без човникового витягування звичайно розраховують на чотири або шість машин ВВС. Глибина цих каналів складає 1200-1400мм. Стіни каналів викладають із високоякісних вогнетривів (високоглиноземистих), а дно вистилають електроплавленими вогнетривами (бакором, корвішитом) товщиною 100мм по шамотному брусу.

Під машинні камери для без човникового витягування роблять із термостійких вогнетривів L- подібного перетину, які встановлені на відстані 25-70мм до поверхні скломаси. В нижній і середніх частинах камери розміщені холодильники; верхній простір камери між L- подібними блоками і низом шахти машини для уловлювання склобою перекривають водоохолоджуючими щитками.

Рис 2. Схема під машинної камери для безчовникового витягування скла

1-шамотний блок; 2-шамотне тіло (поплавок); 3-протисвільний міст; 4-холодильник; 5-машина ВВС; 6-коробка для вловлювання бою скла.

 

3. Стрічка безперервно витягується вертикально вгору із скломаси, поступаючи в виробі точний басейн. В зоні цибулини встановлені бортотримачі і холодильники для попередження звуження стрічки, яка на висоті 600-700мм перегинається через валик, переводиться в горизонтальне положення і направляється в піч відпалу 50-60м. Потім стрічка скла розрізається на листи необхідних розмірів.

 

Контрольні запитання:

1. Яке обладнання використовується при човниковому способі формування?

2. Який принцип роботи машини ВВС?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 205; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты