Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №27. Тема:Усунення дефектів поверхні виробів шліфуванням і поліруванням.




Тема:Усунення дефектів поверхні виробів шліфуванням і поліруванням.

Мета:Ознайомитися з операціями шліфування та полірування.

Пояснити:як шліфують та полірують вироби.

Тип заняття:лекція.

Література:Юшкевич М.О., Роговой М.И. «Технология керамики», М.,Издательство литературы по строительству, 1969 Частина 2.

 

План лекції.

1. Призначення шліфування і полірування івиробів.

2. Шліфування краю і ніжок виробів

3. Абразивні матеріали.

 

1. Шліфуванням усувають слідуючі дефекти: сліди злипання виробів, які випалють склеєними попарно: сліди прилипання виробів, які випалюють на бомзах; виступаючі та сліди подряпин від полозків, гребінок, клинишків які використовуються при випалі глазурованих виробів; засмічення, яке виникає внаслідок приплавлення до розплавленої поливи частинок шамота, які відкришуються від капселів та плит в прцесі политого випалу, невеликі щербини на краях та неглазуровані ділянки. Після шліфування місць з дефектами на поливі залишається матова поверхня, якій повертається блиск поліруванням.

За характером обробітку виробів розрізняють слідуючі види робіт:

-шліфування та полірування краю полих виробів, випалених на бомзах або без бомз;

-шліфування ніжок і інших опірних неглазурованих поверхонь;

-шліфування і полірування дефектів глазурованої поверхні.

2. Краї полих виробів, випалених на бомзах, а також чашок і блюдець, випалених склеєними попарно, шліфують для усунення шороховатості на покритою поливою поверхні на карусельних напівавтоматах за допомогою абразивних стрічок зі слідуючою зенистістю (мкм): для грубого шліфування-16-25, для кінцевого шліфування 3-6.

Напівавтомати представляють собою багатошпіндельні карусельні столи з періодичним обертанням, в гнізда яких встановлюються змінні патрони, які відповідають формі та розмірам виробів, що обробляються. На позиціях шліфування та полірування робочі шпінделі за допомогою особливого пристрою піднімаються та приводяться в швидкий рух. Причому вироби послідовно притискаються краями (або нжками) до декількох (від дох до чотирьох) абразивними стрічками з різною товщиною шліфуючого зерна, які роблять більш тонке шліфування і полірування. Стрічки, намотані на бобіни, після кожної операції шліфування автоматично зміщуються, завдяки цьому кожний раз використовується нова ділянка абразиву. В якості шліфуючого приспособлення для попередьої, більщ грубої обробки края використовують шліфувальні круги або бруски, які автоматично повертаються для забезпечення рівномірного їх зносу. Вироби оброьляються сухим або мокрим способом. В першому випадку машина оснащується витяжною вентиляцією. Продовжуваність шліфування 3-5сек.

Ніжки і інші неглазуровані опорні поверхні виробів шліфують, щоб вони стали гладкими та не мали шороховатостей.

Для шліфування ніжок деяких виробів (кувшинів, чайників, молочників, крупних сервізних виробів) застосовують шліфувальні шайби, робочим органом яких є гладкий, горизонтальний чугунний диск діаметром до 2м. В якості абразивного матеріау використовують зволожений кварцевий пісок, який подається безперервним струмом в центральну частину шайби із встановленої на ній воронки і розприділяємий рівномірним тонким шаром по поверхні диска, що обертається. Вироби, що обробляються прижимають ніжками до шайби, що рухається і в процесі шліфування їх злегка повертають, що потребує значних фізичних зусиль.

В напівавтоматах та автоматах, які діють по цьому принципу, вироби прижимаються до шайби за допомогою шпінделів, що обертабться, які поперемінно опускаються і піднімаються за допомогою спеціальних пристроїв.

При шліфуванні та поліруванні не допускається: погана обробка ніжок та країв, погана промивка виробів після шліфування (частинки абразивів, ржавчини); недостатньо відполіровані після знаття засмічення і легко забруднюючі поверхні, надмірне оголення матеріалу внаслідок надлишкового здирання поливного шару, подряпини на поливі, тріщини та подряпини від різких ударів виробів об круг при обробці.

3. В якості абразивів для шліфування використовують корунд, наждак, карборунд, синтетичні алмази, піщаник (олонецький камінь). Вони застосовуються у вигляді абразивних кругів, головок та брусків з різнию величиною шліфуючих зерен. Придатність абразиву для шліфування визначається його твердістю, яка повинна перевищувати твердість оброблюємого матеріала, а також формою та величиною зерен, які використовуються на різних стадіях обробітку. Після шліфування олонецьким каменем, який представляє собою щільний піщаник з округлими зернами кварца, які не залишають бороздок і рисок на поверхні, що обробляють, що характерно для обробки корундовими або корборундовими кругами, отшліфована поверхня легко полірується. Для полірування місць шліфування на глазурованій поверхні виробів використовують круги із мяких порід древесини (липа або вільха). Змочувані поливою.

 

 

Контрольні запитання:

1. Яке призначення шліфування і полірування івиробів?

2. Як здійснюється шліфування краю і ніжок виробів?

3. Які абразивні матеріали використовуються для шліфування?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты