Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Контроль якості робіт та охорони навколишнього середовища




При влаштуванні тимчасових споруд (котлованів, траншей) перевіряють горизонтальну прив'язку, правильність розбивки осей, вертикальні позначки. Випадкові перебори грунту, тобто зняття його нижче проектних позначок, заповнюють грунтом однорідним вийнятому з подальшим його ущільненням, а в особливо відповідальних випадках - худим бетоном.

На закінчені частини земляних споруд, у тому числі на приховані роботи, складають акти, які разом з виконавчими кресленнями, результатами лабораторних випробувань грунтів, журналами робіт та іншими документами пред'являють приймальній комісії під час технічної здачі-приймання об'єкта.

Акти складаються на наступні роботи і елементи: улаштування основи під земляні споруди, фундаменти, трубопроводи та інші комунікації; виконання заходів щодо закріплення грунтів і підготовки основ; конструкції, що входять в тіло земляного споруди; зворотні засипки, грунтові подушки, насипні основи під підлоги; заходи, необхідні для відновлення робіт при перервах більше 1 міс. при консервації та розконсервації робіт.

Приймання насипів та виїмок полягає у перевірці в натурі положення земляної споруди, його геометричних розмірів, позначок дна, пристрої водовідведення, ступеня ущільнення ґрунтів.

У процесі приймання робіт з планування майданчиків і територій слід упевнитися в тому, що відмітки і ухили відповідають проектним, немає перезволожених ділянок та місцевих просідань ґрунту.

Приймаючи котловани і траншеї, перевіряють відповідність проекту їх розмірів, відміток, якості ґрунту в основі, правильність пристрої кріплень. Після огляду виконаних робіт дозволяється влаштовувати фундаменти, укладати труби і т.п.

Допустимі відхилення на тимчасові земляні споруди наведено на рис.24 і 25.

Систематично має перевірятися виконання розроблених заходів з охорони природи: зняття та переміщення у відвали родючого шару ґрунту для подальшого використання; захист буртів від ерозії, підтоплення, забруднення; виявлення археологічних і палеонтологічних знахідок і вжиття заходів щодо їх збереження; надійне зберігання пально-мастильних та інших матеріалів, здатних негативно впливати на природу.

Перед початком робіт слід визначити місця розташування підземних комунікацій та отримати дозвіл на розкопування.

Котловани і траншеї, що розробляють на вулицях, у проїздах, дворах, а також в місцях, де рухаються транспорт і людські потоки, повинні бути огороджені.

Котловани і траншеї, розроблені взимку при відлигах, підлягають огляду, за результатами якого вживають заходів для забезпечення стійкості укосів.

При розробці виїмок екскаватором з прямою лопатою висоту забою визначають таким чином, щоб у процесі роботи не утворювалися "навіси" з ґрунту. Навантажують ґрунт на автосамоскиди з заднього або бокового борту.

При застосуванні гідромеханічних способів розробки ґрунту обов'язково визначають розміри небезпечної зони.

Організація буд майданчика повинна забезпечувати безпеку праці працюючих на всіх етапах виконання робіт. Основні зони повинні бути позначені знаками безпеки і написами встановлених форм. До початку робіт визначають точне місцезнаходження діючих підземних комунікацій. При роботі в нічний час майданчик повинен мати власне освітлення. При роботі бульдозера з заглибленим відвалом забороняється повертати його. При роботі екскаватора забороняється знаходиться під стрілою у зоні повороту При розробці, плануванні та ущільненні грунту двома або більше механізмами (Бульдозерами, катками, скреперами) відстань між ними повинна бути не менше 20 м. Навантаження грунту на автосамоскиди повинно здійснюватися з боку заднього або бокового борту.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 161; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты