Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мережевозалежні та мережевонезалежні рівні




Функції усіх рівнів моделі OSI можуть бути віднесені до однієї з двох груп: або до функцій, що залежать від конкретної технічної реалізації мережі, або до функцій, орієнтованих на роботу з додатками [1 - 4, 8].

Три нижніх рівні фізичний, канальний і мережевий є мережевозалежними. Тобто протоколи цих рівнів тісно пов’язані з технічною реалізацією мережі і використовуваним комунікаційним обладнанням. Наприклад, перехід з обладнання Ethernet обладнання FDDI означає повну зміну протоколів фізичного і канального рівнів в усіх вузлах мережі.

Три верхніх рівні прикладний, представницький і сеансовий орієнтовані на додатки і мало залежать від технічних особливостей побудови мережі. На протоколи цих рівнів не впливають зміни у топології мережі, заміна обладнання або перехід на іншу мережеву технологію. Так, перехід від Ethernet на високошвидкісну технологію l00VG-AnyLAN не потребує ніяких змін у програмних засобах, що реалізовують функції прикладного, представницького та сеансового рівнів.

Транспортний рівень є проміжним, він приховує всі деталі функціонування нижніх рівнів від верхніх. Це дозволяє розробляти додатки, що не залежать від технічних засобів безпосереднього транспортування повідомлень.

Комп’ютер зі встановленою операційною системо взаємодіє з іншим комп’ютером за допомогою протоколів усіх семи рівнів. Цю взаємодію комп’ютери здійснюють через різні комунікаційні пристрої: концентратори (хаби), модеми, мости, комутатори (свічі), маршрутизатори, мультиплексори. В залежності від типу комунікаційний пристрій може працювати або тільки на фізичному рівні (повторювач), або на фізичному і канальному (міст), або на фізичному, канальному і мережевому, іноді захоплюючи і транспортний рівень (маршрутизатор). У таблиці 3.1 наведено відповідність функцій різних комунікаційних пристроїв рівням моделі OSI.

Модель OSI дуже важлива, але вона лише одна з багатьох моделей комунікацій. Ці моделі та пов’язані з ними стеки протоколів можуть відрізнятися кількістю рівнів, їх функціями, форматами повідомлень, службами, що підтримується на верхніх рівнях, та іншими параметрами.

 

Таблиця 3.1 - Відповідність функцій мережевих пристроїв рівням моделі OSI

Мережевий пристій Працює на рівнях моделі OSI З’єднує
Повторювач, концентратор Фізичні сегменти
Міст, комутатор 1, 2 Логічні сегменти
Маршрутизатор 1, 2, 3 і частково 4 Мережі, підмережі
Шлюз 1 - 7 Міжнародні мережі

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты