Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порівняння комутації та маршрутизації




Маршрутизацію часто плутають з комутацією другого рівня. Принципова відмінність між ними полягає в тому, що комутація реалізована на другому рівні моделі OSІ, а маршрутизація – на третьому, а отже вони використовують різну інформацію для організації передавання даних [1, 5, 12, 14, 16].

Маршрутизація призначена для передачі даних між широкомовними доменами і потребує ієрархічної схеми адресації, що і реалізовано в протоколах третього рівня (наприклад, в IP). Комутатор нічого не знає про IР-адреси і працює лише з МАС-адресами вузлів. Коли вузол відправляє інформацію нелокальному одержувачеві, він адресує фрейм своєму стандартному шлюзу, використовуючи його МАС-адресу.

Комутатор об’єднує сегменти, що належать одній логічній мережі або підмережі (subnetwork).Маршрутизатор, крім цього, підтримує ще і таблицю маршрутизації, яка дає можливість вибирати маршрут длядоставлення даних за межі широкомовного домена. Кожна ARP-таблица містить пари IP- і МАС-адреси. Таблиця маршрутизації містить інформацію про маршрути. МАС-адреси не організовані за деяким визначеним принципом, але цей недолік не викликає проблем з управлінням мереж, оскільки окремі мережеві сегменти не містять великої кількості вузлів. Якби IP-адреса відповідала тим же правилам, мережа Internet просто не змогла б функціонувати, тому що не існувало б способу визначення маршруту для досягнення конкретних адресатів. Ієрархічна організація IP-адрес дозволяє розглядати групи адрес як єдине ціле доти, поки не потрібно буде визначити адрес індивідуального вузла.

Ще одна відмінність полягає в тому, що комутовані мережі другого рівня не блокують широкомовні розсилання третього рівня. Внаслідок цього вони можуть бути схильні до широкомовних штормів. Маршрутизатори зазвичай блокують широкомовні пакети, обмежуючи таким чином зону дії широкомовних штормів локальним широкомовним доменом і надають вищий, ніж комутатори, рівень захисту та контроль смуги пропускання.

Деякі функції маршрутизації і комутації порівнюються у табл. 6.3 [5].

Таблиця 6.3 – Порівняння функцій маршрутизатора і комутатора

Функція Маршрутизатор Комутатор
Швидкість Повільніше Швидше
Рівень OSI Рівень 3 Рівень 2
Використовувана адресація IP MAC
Широкомовні розсилки Блокуються Пропускаються
Безпека Вище Нижче
Сегментація мереж Сегментує мережу на широкомовні та колізійні домени Сегментує мережу на домени колізій

 

 

Список літератури

1. Олифер В.Г., Олифер Н.А. Комп'ютерні мережі. Принципи, технології, протоколи. – Спб.: Видавництво «Пітер», -2008.-980с.

2. Буров Є. Комп'ютерні мережі. СП «Бак», Львів, -2002.- 340с.

3. Современные компьютерные сети. 2-е изд. / В. Столлинг. - СПб.: Питер, -2003.-433с.

4. Стандарткабельнихсистем.//http://www.ixbt.com/comm/sks-1.shtml/.

5. Як працюють локальні мережі.//http://www.raccess.ru/ethernet/.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты