Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття» Фінанси». Виникнення і розвиток науки про фінанси




Термін „фінанси” походить від латин. „finance” – грошовий платіж. Вперше цей термін почали використовувати наприкінці ХІІІ ст. в Італії.

Виникненню фінансів сприяли такі обставини:

· Центральній Європі в результаті перших буржуазних революцій хоча і збереглись монархічні режими, але влада монархів була значно обмежена, саме тому відбулося відчуження монарха від казни. Виник загальнодержавний фонд грошових засобів – бюджет, яким монарх не міг користуватись особисто;

· Формування і використання бюджету прийняло системний характер.

Тобто виникли системи державних доходів та видатків з визначеним складом, структурою, і законодавчим закріпленням. Саме тоді було сформульовано основні напрями видатків: на військові цілі, управління, економіку, соціальні потреби.

· Податки в грошовій формі набули переважного характеру, тоді як раніше доходи держави формувались головним чином за рахунок натуральних податків і трудових повинностей.

Одже, фінанси – продукт наявності держави і товарно – грошових відносин. В ХІХ ст. функції держави значно розширились і удосконалились, а товарно-грошові відносини зайняли головне місце в економічній системі. Фінанси стали універсальним і дуже активним елементом економічного життя.

Виникнення фінансів пов’язане з 2-ома суспільно-економічними передумовами:

· Виникнення держави і розвиток державності

· Розвиток ТГВ.

Виникнення держави призводить до об’єктивної необхідності розподілу і перерозподілу створеного суспільного продукту

В загальному вигляді фінанси відображають відносини, які виникають між людьми, підприємствами, фірмами, банками, державними органами з приводу отримання, передавання один одному грошових коштів, взаємних платежів, боргових та інших зобов’язань.

Фінанси охоплюють широкий спектр податкових платежів населення, позики, вклади в банки тимчасово вільних грошей. Через фінансові важелі держава надає населенню кредити, регулює індивідуальну трудову діяльність, здійснює управління соціально-економічними процесами.

Фінанси – це система відносин з приводу розподілу й використання фондів грошових коштів (фінансових ресурсів).

Фінанси –це система економічних відносин між державою, юридичними та фізичними особами щодо акумуляції (накопиченню) та використання грошових засобів на основі розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту (ВВП) і національного доходу.

Тільки виробництво ВВП створює стабільні фінансові передумови для процвітання нації.

Фінанси безпосередньо пов’язані з грошовими відносинами, але не тотожні їм.

До фінансів не належать гроші, що обслуговують особисте споживання та обмін (купівля товарів в роздріб, оплата комунальних послуг, особистих транспортних засобів, охорони здоров’я), а також гроші, отримані у вигляді заробітної плати, грошового переказу, спадщини тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 119; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты