Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби захисту інформації




Засоби захисту інформації, яка зберігається та обробляється в інформаційних системах, можна розділити на наступні групи:

1. Технічні:

фізичні –механічні перешкоди, сейфи, шафи, механічні і електромеханічні замки, у тому числі з дистанційним управлінням, замки з кодовим набором, датчики різного типу, теле- і фото системи нагляду і реєстрації, ультразвукові, радіолокації, лазерні, акустичні системи, пристрої маркування, пристрої з ідентифікаційними картами, пристрої ідентифікації за фізичними ознаками, системи фізичного контролю доступу, системи охоронного телебачення і охоронної сигналізації, системи пожежогасіння і сповіщення про пожежу;

апаратні –регістри зберігання реквізитів захисту (паролів, грифів секретності), пристрої для вимірювання індивідуальних характеристик людини (колір і будова веселкової оболонки очей, овалу обличчя), схеми контролю імен для визначення законності звернення до відповідних полів (областей) пам’яті та окремих програм, схеми переривання передачі інформації в лінії зв’язку з метою періодичного контролю адрес видачі даних, екранування ЕОМ, установка генераторів перешкод.

2. Програмні:програми ідентифікаціїкористувачів, програми визначення прав (повноважень) користувачів (технічних пристроїв), програми реєстрації роботи технічних засобів і користувачів (ведення так званого системного журналу), програми знищення інформації після рішення відповідних завдань або при порушенні користувачем певних правил обробки інформації, криптографічні програми (програми шифрування даних).

На практиці, особливо в великих корпораціях або державних організаціях великого масштабу, досить важко реалізувати весь комплекс перерахованих заходів із захисту інформації. Також до основних факторів, які багато в чому ускладнюють вирішення проблеми захисту даних в інформаційних системах, відносять:

- масштабне розповсюдження комп'ютерної техніки;

- постійно зростаюча складність функціонування комп'ютерної техніки;

- велика різноманітність програмного забезпечення для комп'ютерної техніки, більшість з яких орієнтовані на достатньо легку адаптацію для вирішення різних завдань користувачів.

Звичайно, при створені всебічної системи захисту інформації організації стикаються з двома групами протилежних вимог до системи:

- виключення випадкового або спланованого розголошення інформації стороннім особам, а також розмежування доступу до пристроїв та ресурсів обчислювальної системи всіх користувачів;

- система захисту, що створюється, не повинна стати тягарем для користувачів у процесі їх роботи з ресурсами інформаційних систем.

При цьому повинні забезпечуватись:

- цілковита свобода доступу до інформації кожного зареєстрованого користувача та незалежність його роботи в межах наданих йому прав та повноважень;

- зручність роботи з інформацією для груп взаємопов'язаних користувачів.

Система, яка може забезпечити оптимальне співвідношення цих вимог, вважається найбільш оптимальною для захисту інформації.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты