Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


На відміну від інших газонних злаків, добре росте в тіні і на вологих ділянках.




Тонконіг болотний (Poa palustris) - низовий кореневищний або корневищно-нещільнокущовий злак ярого типу. Відноситься до напівповзучих рослин, розетковий пагін з часом може рости як подовжений вилягаючий столон з припіднятою соломиною. Витримує півтінь і тривале затоплення талими водами, але не переносить сильного заболочування, тривалих посух. Морозостійкий, добре переносить витоптування.

РІД КОСТРИЦЯ

Костриця - один із самих витривалих і невибагливих трав. Дуже часто саме різні види костриці використовують для створення спортивних газонів, а також дитячих майданчиків і галявин в громадських місцях. У цієї трави дуже потужна коренева система, здатна проникати вглиб грунту на кілька метрів. Завдяки цьому костриця легше переносить брак води і не дуже вимоглива до поливу. До того ж костриця має властивості відростати після зими, навіть якщо морози знищили надземну частину рослини (головне, щоб не перемерзли корені). За зовнішнім виглядом програє тонконогу і райграсу, тому що має блякле забарвлення. Газон з костриці підійде і людям, які не можуть приділити достатньо часу для догляду за газоном.

Костриця червона (Festuca rubra L.) відноситься до низових багаторічних злаків. Утворює міцний еластичний дерен і красивий темно-зелений, густий, тонкий і рівний травостій, могутню, сильно розгалужену, густо мичкувату кореневу систему, яка розростаючись по нахилу в сторони і вниз, густо переплітає грунт і добре скріплює його.

Окремі корені проникають в грунт на глибину більше 125 см, основна ж маса коренів поширюється на глибину 12-20 см. В верхньому горизонті грунту відростають багаточисельні короткі кореневища, від яких утворюються нові пагони з самостійною кореневою системою.

Листя з трубчастим, а не розкритим, як в костриці овечої і костриці довголистої, розеткою.

В перший рік життя росте дуже повільно, добре розвивається на другий рік вегетації, а повного розвитку сягає на третій – четвертий рік. Після скошування відростає добре і рівномірно. Костриця червона володіє здібністю швидко відновлювати травостій після механічних пошкоджень.

Рослина не вимоглива до грунтово-кліматичних умов, росте навіть на грунтах погано забезпечених поживними речовинами і вологою. Різні сорти костриці червоної є цінними компонентами газонів на "проблемних" ділянках. Стійкий до посухи та знижених температур. Не виносить низької стрижки. Не переносить костриця тільки дуже сухі і важкі грунти.

Відрізняється високою морозостійкістю, достатньо винослива, але страждає від тривалої посухи. Це одна із кращих злакових рослин, придатних для створення першокласних стійких газонів різного призначення в багатьох грунтово-кліматичних умовах.

Костриця червона має три форми: кореневищно-нещільнокущову, нещільнокущову і щільнокущову. Для газонів найбільш цінні перші дві форми. У газонних травосумішах використовуються кореневищні сорти цього виду. Широко застосовується в травосумішах для партерного і спортивного газонів. Росте повільно, тому для утворення щільного і низького трав'яного покриття її потрібно змішувати з іншими видами костриці.

Костриця лучна (Festuca pratensis) – багаторічний напівверховий нещільнокущовий злак, сягає значної висоти. При розростанні утворює могутній нещільний кущ.

Костриця лучна має могутню мичкувату кореневу систему, не рідко проникає на глибину більше 1,5 м. Однак основна маса коренів розміщена в верхньому шарі грунту і добре розпушує його. Дерен у неї не такий міцний і пружний, як у костриці червоної. Стебла у костриці лучної досить багаточисельні, пряиостоячі, інколи зігнуті в нижніх вузлах. Крім генеративних пагонів, костриця лучна, особливо при своєчасному и систематичному скошуванні, утворює велику кількість добре облиствлених, вкорочених вегетативних пагонів. Листки у костриці лучної від яскраво зелених до темно- зелених, знизу блистять, довгі (20-30 см) і широкі (3-7 см).

Весною відростає рано. Після скошування швидко росте за рахунок розвитку нових молодих листків. В перший рік життя швидко виростає, але генеративні пагони утворює на другий рік. Повного розвитку костриця лучна сягає на другий-третій рік життя. Рослина помірно тіневитривала, морозостійка, під сніжним покровом добре витримує зимнє похолодання і пізні заморозки, під льодом гине, добре переносить затоплення талими водами, а в умовах посухи слабко кущиться. Страждає від інтенсивного витоптування.

До грунтових умов костриця лучна досить вимоглива. Погано росте на супісчаних і пісчаних грунтах. При посіві в чистому виді зберігається зазвичай до 7-8 років, хоча при хорошому догляді на багатих грунтах з достатньою вологістю може жити 12-15 і більше років.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 204; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты