Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Райграс багатоукісний, багатоквітковий - Lolium multiflorum




Верховий нещільнокущовий одно-дворічний злак; від райграса пасовищного відрізняється наявністю остюків у верхніх квіток колоска. Коренева система мичкувата, глибоко проникає в грунт. Стебла гладенькі, прямостоячі, під колосом шорсткі, висотою 50-120 см. Листки довгі, вузькі (1,5-2 мм), зверху і по краях шорсткі. Рослина теплого і вологого клімату. Чутливий до умов перезимівлі, незимостійкий. Добре відгукується на зрошення, але застійних вод не витримує. Дуже чуйний на добриво. Швидко розвивається в рік посіву: сходи з'являються на сьомий-десятий день, через 1,5-2 місяці після цього зацвітає. У травостої тримається 3-4 роки.

Добре росте на родючих суглинистих грунтах. Теплолюбний. Взимку часто вимерзає. Вологолюбний, але тривалого затоплення не виносить. Один з найбільш швидкозростаючих злаків. Тому придатний в тих випадках, коли необхідно якомога швидше створити покриття типу газонів з метою маскування, зміцнення земляних інженерних споруд і т. п.Для створення високодекоративних газонів не придатний, може використовуватися як покривна культура в складних травосумішах. Інколи застосовують також для тимчасових декоративних газонів.

Щільний травостій тримається лише 1-й рік, на 2-й - сильно зріджуються, на 3-й - майже повністю випадає.

Райграс однорічний (Lolium multiflorum Lang.)

Популяція виділена із райграсу багатоквіткового в Голандії. Райграс однорічний належить до нещільнокущових верхових злаків. Райграс має мичкувату кореневу систему, що розташовується головним чином в орному шарі грунту. Стебло тонке, заввишки - 50-60 см, рідше 90 см. Листя лінійні; з нижньої сторони блискучі, з верхньої - злегка шорсткі. Насіння починає проростати при температурі -1-4 ° С. Сходи добре переносять заморозки ... -2 ... -3 ° С. Рослина вологолюбна, посуху переносить погано. При нестачі вологи різко зменшується кущистість.

При влаштуванні газонів він застосовується тільки як покривна рослина і висівається в суміші з насінням рослин, що досягають повного розвитку на 2-й і 3-й рік вегетації. Швидкий розвиток райграса однорічного в перший рік (протягом одного місяця його травостій досягає повного змикання) забезпечує рівномірний надземний зелений покрив. На наступний рік райграс однорічний зазвичай повністю випадає з травостою, але до цього часу основні газонні трави, як правило, встигають вже достатньо розвинутися і утворити власний травостій. Він добре росте на вапняних, глинистих і суглинних грунтах, багатих поживними речовинами і помірно-вологих; потужна коренева система його добре скріплює верхній шар грунту. Непогано росте на карбонатних чорноземах і кислих підзолистих грунтах. Проростає одним зародковим корінцем. Пагоноутворення триває протягом усього періоду вегетації. Один з найбільш швидкозростаючих злаків. Велика кількість подовжених плодоносних і вегетативних укорочених пагонів рослини утворює гарний зелений килим. Він відносно добре переносить посуху; після скошування швидко відростає. Іноді, якщо потрібно створити газон на один рік, його можна з успіхом застосовувати і в чистому вигляді. Придатний у випадках, коли необхідно якомога швидше створити покриття типу газонів з метою маскування, зміцнення земляних інженерних споруд і т. п. Застосовують також для тимчасових декоративних газонів. Застосувують в суміші не більше 20% для швидкого створення трав'яно-дернового покриву.

Як покривні культури можна також застосовувати дворічні злакові рослини - райграс багатоквітковий і тонконіг однорічний.

Тимофіївка лучна (Phleum pratense subsp. Pratense). Нещільнокущовий злак з вздутою основою стебла. Насіння швидко проростають, рослина утворює витривалий до витоптування дерен, який не втрачає забарвлення навіть взимку. Листяшорстке, зелене або сіро-зелене. Листові пластинки широкі, на кінцях загострені.

Добре росте на важких вологих ґрунтах. Через поверхневу кореневу систему непридатна для вирощування на легких сухих грунтах.

Вимоглива до вмісту поживних речовин, добре розвивається лише на досить багатих вологих суглинистих і глинистих грунтах. Сухих умов не виносить. Стійка до затоплення. Відрізняється високою зимостійкістю, переносить суворі зими. Світлолюбна. Навесні рушає в ріст пізно. Кущіння проявляється слабо. Росте повільно. Повного розвитку досягає на 2-ий рік. У травостої тримається 4-16 років. Витоптування переносить погано. Після косіння відростає слабо. При регулярному косінні випадає з травостою. Використовується, як один їх компонентів газонної суміші, але не більше 10%

Входить до складу сумішей, призначених для засіву звичайного газону на важких грунтах. Для партерного газону непридатна через широкі листя, а також тому, що не виносить низьку стрижку.

Тимофіївка мала (Phleum pratense subsp. Nodosum)

Нещільнокущовий злак, іноді утворює облиствлені пагони. Основа листа потовщена. Утворює стійкий до витоптування дерен, не вимерзає взимку. Листки гладкі, зелені або сіро-зелені. Листові пластинки вузькі, на кінцях загострені.

Добре росте на важких вологих грунтах.

Входить до складу сумішей, призначених для засіву звичайного газону на важких грунтах. Володіє кращими декоративними властивостями, ніж тимофіївка лучна, - у неї більш тонкі листки, і вона виносить низьку стрижку. Добре поєднується з мітлицею і кострицею.

Гребінник звичайний (Cynosurus cristatus)

Нещільнокущовий напівверховий злак, зовні нагадує райграс пасовищний, але у нього немає характерних для райграса «вушок» біля основи листової пластинки, а листова піхва не має рожевого відтінку. Розростається повільно, але посухостійкий і утворює вкрай стійкий до витоптування дерен. Листки темно-зелені, досить вузькі, з загостреними кінчиками, значна кількість листів зосереджена в нижній частині стебла, багато прикореневих листків; листові пластинки 1,5-4 мм ширини, зверху густо-, але дуже коротко-волосисті..

У великих кількостях зустрічається на темно-каштанових, глинистих, суглинних, щебенистих грунтах. У напівпустелях він росте навіть на солонцях. Із житняків є найбільш солевитривкою рослиною. Віддає перевагу щільним суглинкам і глинам помірного зволоження. Посухо-і жаростійкий. Переносить високі і низькі температури. На кислих і надмірно зволожених грунтах розвивається погано.
Навесні рушає в ріст рано, зі сходом снігу. Швидкість росту середня. У травостої зберігається до 15-20 років. До витоптування стійкий.
Входить до складу багатьох готових сумішей для звичайного газону. Деякі вважають, що він підходить для партерного газону, але насправді гребінник погано зростається з мітлицею і кострицею, а його жорсткі стебла погано піддаються стрижці. Хороший задернювач для середніх і важких грунтів у степовій і напівпустельній зонах. Житняк успішно витісняє бур'янисту рослинність. Можна застосовувати для звичайних і лучних газонів, в районах природного поширення, на еродованих площах.

Житняк ширококолосий (пирій гребінчастий) (Agropyrum pectini-forme Schult.) — ксерофітний, ярий, напівверховий нещільнокущовий багаторічний злак. Всі види житняку посухостійкі. Добре ростуть на солонцюватих ґрунтах. Житняк добре витримує зміни темпе­ратури в зимовий період та безсніжні зими, льодяну кірку. Це цінний злак для степових районів країни. Коренева система житняку мичкувата, добре розвинена, проникає у ґрунт на 1,5 -2 м. Основна маса коріння розміщується в шарі ґрунту 0 — 30 см. Житняк гребінчастий, а також вузькоколосий (пустельний) (A. desertorum Fisch. Schult.) доцільно використовувати для залуження степових схилів, у суміші з люцерною. Використовують для задерніння спортивних площадок і для створення газонів. В Україні вирощують сорт житняку Дніпровський вузькоколосий.

Житняк вузькоколосий (пустельний) (Agropyrumdesertorum)

Нещільнокущовий верховий злак. Зустрічається на глинистих, суглинних, солонцюватих світло-каштанових і бурих грунтах, в глинистих степах. Більш посухостійка рослина в порівнянні з іншими видами житняку. Зимостійкий. Суттєвою особливістю біології житняку є необхідність у знижених температурах як при розвитку молодої рослини з насіння, так і при осінньому кущінні. Повного розвитку досягає на 2-й рік життя. У травостої тримається 15-20 років.

Хороший задернювач для степової та пустельно-степової зон, де придатний для влаштування звичайних і лучних газонів, для еродованих площ.

Пирій безкореневищний (Agropyrum tenerum) Elymus trachycaulon

Нещільнокущовий верховий багаторічний злак. Коренева система добре розвинена, мичкувата, проникає в підгрунтя на глибину 60-10 см. Стебла прямі, тонкі, дещо шорсткі, слабо облиствлені, 60-120 см заввишки. Листя вузькі, лінійні, плоскі, шорсткі, світло-зелені. Суцвіття - колос, частіше прямій, пухкий, двосторонній, 10-15 см завдовжки. Колоски 2-3 квіткові, майже сидячі, слабо стислі з боків. Рослина ярого типу розвитку.

Відрізняється від пирію повзучого тим, що кореневища відсутні.

Мезоксерофіт. Посухостійкий, морозо-і холодостійкий злак. У посівах зберігається 3-4 роки. Стійкий до весняних і осінніх заморозків. Успішно росте на різних типах грунтів: чорноземних, темно-каштанових, бурих лісових, дерново-підзолистих (але некислих).
Можна застосовувати для влаштування лучних і звичайних газонів, для придорожнього і міського озеленення.

Грястиця збірна (звичайна) (Dactylis glomerata). Нещільнокущовий верховий злак з мичкуватою добре розвиненою кореневою системою. До грунтів невимоглива. Віддає перевагу зв'язаним, помірно зволоженим перегнійним глинистим і суглинковим грунтам. На легких піщаних грунтах росте погано. Досить посухостійка, але тривалих посух не переносить. Тіневитривала. Страждає від надмірного зволоження. До пізніх весняних заморозків нестійка. Не виносить ранніх осінніх заморозків і суворих безсніжних зим. Мириться з засоленням. Повного розвитку досягає на 2-3-й рік. Навесні рушає в ріст рано, росте швидко. У травостої зберігається 6-8 років.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 256; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты