Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Типи травосумішей та їх значення.




Газонні травостої можна розділити на два основних типи: однорідні (одновидові) і змішані (багатовидові). Одновидові травосуміші складають з дереноутворюючих злаків одного сорту, змішані з рослин двох сортів (видів) і більше. Змішаний газонний травостій підрозділяється на травосуміші і сортосуміші. Сортосуміші складаються з сортів одного виду. Травосуміші формуються з різних видів злаків (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В., та ін «Газоноведення та озеленення населених територій». Москва: Колос, 2002).

Створення газону з одного виду трави (костриця, або мітлиця, або тонконіг, або ін) не рекомендується, тому що якийсь грунтовий або погодний фактор, негативно впливаючи на цей вид, створює умови для втрати всього газону, а також відповідати вашому типу грунту. Вибір типу суміші (партерний, декоративний, спортивний) визначається метою і планованими навантаженнями. Необхідно сіяти суміш з 3-6 взаємодоповнюючих видів і сортів трав, створюючи тим самим досить довговічний газон (Сербіна О.Н. «Газони і догляд за ним». Москва: Олма - Пресс Гранд, 2003).

Накопичений досвід дає підставу вважати, що для звичайних газонів травосуміші доцільніше складати з 2-3 видів злакових трав, добре адаптованих до місцевих грунтово-кліматичних умов (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін «Газоноведення та озеленення населених територій ». Москва: Колос, 2002).

Застосування травосумішей при влаштуванні газону покликано нівелювати різницю в кліматичних умовах по роках. Наявність в травостої різних за своїм агроекологічним потребам видів злаків має підвищити пристосованість травостою до зміни умов зволоження і теплового режиму, які сильно варіюють по роках (Уразбахтін З.М., 2004).

До складу сумішей підбирають види за типом росту і розвитку, що мають різні вимоги. Так, суміш з 3-5 видів трав легше пристосовуються і виживають на ділянці при різних погодних умовах, ніж трави одного виду (Нестерова А.В. «Газони, квітники і доріжки». Москва: Вече, 2002).

Трава, як складова газону, має бути багаторічною і повинна відповідати наступним вимогам:

1. Добре переносити косіння.

2. Повільно відростати.

3. Утворювати густу й щільну дернину.

4. Добре переносити існуючі кліматичні умови.

5. Постійно володіти декоративністю, тобто виглядати красивою і привабливою.

Підібрати таку рослину дуже складно, тому складається травосуміш, в якій одна рослина як би доповнює іншу. При підборі їх групують залежно від призначення. В даний час у продажу є травосуміші газонних трав для партерного газону, звичайного газону, спортивного газону, тіньовитривалого газону. Також існують травосуміші для мавританських газонів (Кочережко О.І., Кочережко Н.В., 2003).

До складу сумішей звичайно входять такі трави: костриця червона, костриця овеча, костриця очеретяна, мітлиця тонка, тонконіг лучний, райграс пасовищний. Вони невибагливі, мають високу зимостійкість і посухостійкість, активно протистоять збудникам хвороб, шкідників і бур'янів (Нестерова А.В. «Газони, квітники і доріжки». Москва: Вече, 2002).

Для створення газонів шляхом посіву травосуміші слід віддати перевагу травосуміші, що містить не менше 30% тонконогу лучного, 30% костриці червоної і 40% райграса пасовищного (Воробйов Б.Л., Воробйов Г.Б., 2002).

Основна частина газонних рослин успішно може рости при слабокислій реакції грунтового середовища (рН 6,0-6,5, з максимальними коливаннями в межах 5,5-7,5), при гарній забезпеченості вологою, елементами мінерального живлення. На цьому грунтується внесення фізіологічно кислих добрив під газонні трави (наприклад, сульфат амонію), які стимулюють ріст і розвиток газонних трав і одночасно інгібують (гальмують) зростання бур'янів, особливо дводольних. Такі газонні трави, як тонконіг лучний, костриця лучна, райграс пасовищний, найкраще ростуть на слабокислих, нейтральних і слабколужних грунтах. На кислих грунтах добре себе почуває костриця овеча (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін., 2002).

Перш за все, для посіву застосовуються газонні трави, здатні активно конкурувати з бур'янами. Спеціальні сорти тонконога лучного і костриці червоної витісняють більшість бур'янів («Ландшафтний дизайн», 2004, № 4).

Вважається, що кожен вид, що міститься в травосуміші, домінуватиме на ділянках, найбільш придатних для зростання кожного виду. За рахунок цього травостій виявиться більш стійким (Уразбахтін З.М., 2004).

Кожен компонент, що входить у травосуміш, повинен мати одне або декілька унікальних властивостей, які забезпечує покращення функціонування травостою. Наприклад, ділянка для газонного покриття включають затінену і освітлену частини. До того ж деякі ділянки розташовані на посушливих, грубозернистих пісках, а деякі на дрібнозернистих, відносно слабкодренованих суглинках. Суміш тонконога лучного і костриці червоної навіть у цьому випадку може утворити зімкнутий травостій. Костриця червона буде домінувати на затінених місцях і на неродючих кислих посушливих грунтах, а тонконіг лучний - на постійно освітлених місцях і відносно слабкозадернованих вологих грунтах. Костриця червона може зайняти домінуюче становище, коли тонконіг сильно пошкоджений або ослаблений хворобами, і навпаки (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін, 2002).

Введення райграсу пасовищного і костриці лучної прискорює процес формування травостою, знижуючи засміченість, але погіршує декоративні та експлуатаційні характеристики газонів (Уразбахтін З.М., 2004).

Включати в травостій райграс пасовищний або райграс однорічний слід тільки в двох випадках, по-перше, щоб швидше отримати зелений газон, по-друге, для закріплення ерозійно-небезпечних ділянок грунту. Ці види швидко дають сходи, але при великих нормах висіву проявляють фітоценотичну агресивність в перший рік, а потім випадають, що може бути причиною плямистості газону у весняно - літній період на другий рік.

У багатьох випадках замість райграса пасовищного краще висівати тимофіївку лучну. При цьому тимофіївка лучна, створюючи захисний килим у перший і другий рік, не володіючи фітоценотичною агресивністю і знижуючи кислотність грунту, поступово витісняється іншими видами (кострицею червоною, мітлицями і тонконогами) (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін., 2002). В даний час виведено декілька сортів райграса багаторічного, що відрізняється меншою висотою рослин і більш вузьким листям. Для отримання звичайного газону вищої якості слід переконатися, що в суміші міститься насіння саме вузьколистих і низькорослих сортів райграса (Бердникова О.В. «30 чудових газонів». Москва: Олма - Пресс, 2003).

Створені більш мініатюрні повільнорослі сорти райграса, які конкурують з іншими видами не так інтенсивно. Такі сорти, як Allarie, Premier, Repell, Sunrge, краще підходять для використання в сумішах з тонконогом лучним, особливо в центральних і південних областях Росії.

Використання сортосуміші може виявитися вигідним там, де умови навколишнього середовища варіюють, де існує велика кількість хвороб, шкідників. Цей спосіб вигідний, коли жоден з сортів не має стійкість до всіх основних хвороб даного місцеперебування, але існує група сортів, кожен з яких стійкий до однієї або кількох із них (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін, 2002).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 269; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты