Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Травосуміші для партерного газону.




Якщо вам потрібен партерний газон, то до складу травосуміші має входити лише два компоненти: насіння тонконога лучного і костриці червоної у співвідношенні 8:2 (Бердникова О.В. 2003).

Для партерних газонів краще всього використовувати злакові трави з досить високою облистяністю, здатні швидко утворювати гарну дернину і швидко відростати після скошування. Вони стійкі до витоптування, вимокання, випрівання, зимостійкі і посухостійкі. Більшою мірою даними якостями відрізняються такі трави, як тонконіг лучний, костриця червона, мітлиця біла, мітлиця звичайна, райграс пасовищний (Агафонов Н.В., Мамонов Є.В., Іванова І.В. та ін «Декоративне садівництво». Москва: Колос, 2000).

При влаштуванні партерних газонів слід застосовувати прості двокомпонентні травосуміші, підбираючи трави з однаковою текстурою. Універсальний злаком для таких травосумішей є тонконіг лучний, який однаково добре поєднується з кострицею червоною і мітлицею пагононесучою (Уразбахтін З.М. , 2004).

В умовах Москви і Підмосков'я дуже хороші результати дали наступні універсальні травосуміші для високоякісних декоративних газонів, у тому числі затінених місць під деревами: костриця лучна «ВІК-5» - 30% + костриця червона «Шіліс» - 30% + тонконіг лучний «Собра» - 30% + райграс пасовищний «ВІК-66» - 5% + мітлиця пагононесуча «Кромі» - 5% або кострия лучна «ВІК-5» - 50% + костриця червона «Шіліс» - 50%. Можна застосовувати і такі травосуміші: костриця лучна «ВІК-5» - 30% + костриця червона «Шіліс» -30% + тонконіг лучний «Собра» - 30% + мітлиця пагононесуча «Кромі» - 10% або костриця червона «Бореал» - 37,5% + костриця червона «Відлуння» - 12,5% + костриця червона «Аїда» - 12,5% + тонконіг лучний - 17,5% + райграс пасовищний «Талген» - 17,5%.

У дослідах, проведених в Подільському районі Московської області в навчальному господарстві «Михайлівське» (Кіхкельман, Катков, 1996 р.), найкращі результати були отримані при посіві травосумішей: костриця червона «Медіна» - 25% + костриця червона «Елалор» - 25% +мятлик луговий «Коні» - 30% + костриця овеча «Памела» -10% + райграс пасовищний «Данило» - 10% або вівсяниця лугова «ВІК-5» - 35% + костриця червона «Шіліс» - 35% + райграс пасовищний « ВІК-66 »- 20% + мітлиця пагононесуча « Промінет» - 10% (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін. 2002).

Партерні газони представляють собою основну частину парадного квітника. При оформленні квіткового партеру площа газону повинна істотно переважати над безпосередньо квітковими композиціями. Партерний газон повинен мати особливо високу якість - він повинен бути бархатистим, однорідним за забарвленням, з бездоганно гладкою і щільною поверхнею, з щільним і низьким травостоєм (Агафонов Н.В., Мамонов Є.В., Іванова І.В. та ін «Декоративне садівництво». Москва: Колос, 2000).

Для партерних газонів, влаштовуються парадних місцях садів, скверів, на центральних площах, у парадних композиціях у громадських будівель, монументів і т.д.найбільш істотна однотонність (одноцветность) дернового покриття, при якому і забезпечується найвищий декоративний ефект. Умовою однотонності є однорідність травостою.

Однорідність травостою партерного газону досягається використанням трав, що мають схожі за структурою, характером, швидкості відростання і тоном забарвлення надземні органи. Важко знайти навіть два види злакових трав, які відповідали б зазначеним вимогам при посіві в травосумішах, оскільки маючи різну структуру пагонів і інші не схожі властивості, вони створюють строкатість в травостої, що значно знижує декоративність газонного килима (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін «Газоноведення та озеленення населених територій». Москва: Колос, 2002).

Для партерного газону застосовують трав'яні суміші, що складаються з сортів тонконога лучного, з'єднаних в різних пропорціях. При правильному догляді цей газон має гладкий, рівний травостій насиченого зеленого кольору (Нестерова А.В. «Газони, квітники, доріжки». Москва: Вече, 2002).

Для створення партерного газону, що переносить легку тінь, на лужних грунтах, підходить травосуміш, що складається з костриці червоної і тонконога лучного.

Для кислих грунтів - з костриці червоної, мітлиці і конюшини білої (на малородючих грунтах і при відсутності азотних добрив) (Сербіна О.Н., 2003).

У травосуміш для створення високоякісних партерних газонів входять: мятлик вузьколистий - 40% + тонконіг лучний - 30% + костриця червона - 30%. Травосуміш для створення партерних газонів на різних типах грунту: тонконіг вузьколистий - 50% + костриця червона - 50%.

Для малородючих піщаних грунтів з достатнім зволоженням і освітленістю найкраще підходить травосуміш, що складається з: костриця червона - 60% + тонконіг лучний - 30% + райграс пасовищний - 10%.

Одновидові посіви тонконогу лучного і костриці червоної найкраще відповідають вимогам, що пред'являються до високодекоративних газонних покриттів. Дані види формують зелені килими, дуже стійкі до витоптування, володіють значним довголіттям, особливо, коли вихідним матеріалом служать місцеві і спеціально відібрані популяції.

Для створення звичайних і партерних газонів в Московській області можна застосовувати одновидових травосуміші костриці лучної (при належному догляді забезпечує гарний вигляд газону протягом 5-6 років), костриці червоної і гібрида костриці лучної з райграсом пасовищним - фестулоліум (8 і більше років). Ці види також можна висівати в суміші: костриця лучна - 50-70% + костриця червона - 30-50% або фестулоліум - 50-70% + костриця червона - 30-50%.

Проте чисті одновидові газонні покриття з трав, що повільно розвиваються, таких як тонконіг лучний і мітлиця тонка, в перший і частково у другий вегетаційний період формується повільно, тому виникає небезпека сильного засмічення, боротися з яким дуже важко (Тюльдюков В.А., Кобозев І. В. та ін, 2002).

З найбільш поширених газонних трав не придатний для партерних травостоїв райграс пасовищний і костриця лучна.У цих нещільнокущових злаків в результаті відмирання окремих органів накопичується органічна речовина в середині куща, і утворюються порожнечі. Вони не формують суцільного вирівняного травостою, що починає проявлятися з другого року життя (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. 2002).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 275; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты