Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Травосуміш для рекультивації техногенних грунтів.




Для найбільш ефективної рекультивації техногенних грунтів і закладки на них міських газонів на піщаних грунтах можна застосовувати наступну травосуміш: фестололіум - 37.5% + костриця червона «Шіліс» - 37.5% + костриця лучна «ВІК-5» - 6% + тимофіївка лучна «Ленінградська - 204 »- 19% (Суховій В.В., Бусурманкулов А.Б., Мамаджанов Т. А., Кобозев І.В., 2005).

 


Без перебільшення можна сказати, що основою гарного газону є ретельна і якісна підготовка грунту під нього.

 

ПІДГОТОВКА ГРУНТУ.

2.1. Підготовчі работи.

Перед початком робіт зі створення газону необхідно:

Виділити контури однорідних ділянок (окремих газонів або їх частин) з більш-менш однаковою рослинністю і умовами її зростання (часто по контурах, утвореним доріжками, комунікаціями або елементами рельєфу).

Провести геоботанічне обстеження цих ділянок, тобто визначають геоботанічний склад травостою, його густоту, розподіл видів за площею.

Необхідно обстежити ділянку і зберегти уже наявний родючий шар землі і дерену. Попередньо скосивши траву, дерен ріжуть полосами шириною 25-30 см, довжиною 40-50 см і товщиною 3-5 см. Пласти дерену складують в штабелі в затінених від сонця місцях і періодично поливають до наступного укладування на місце.

Здійснити аналіз грунту (визначають кислотність, вміст гумусу, поживних речовин та інші агрохімічні показники), бажано одночасно з'ясувати ступінь забруднення грунтового та рослинного покриву важкими металами, нафтопродуктами і т. д. Крім того, аналізують гідрологічний режим (рівень грунтових вод, опади, стік з дахів та асфальтових покриттів).

Дають оцінку рельєфу і поверхні грунту.

Оцінюють культуртехнічні стан території: наявність каменів, купин, пнів, дерев, чагарників, техногенних включень, будівель, споруд. При цьому слід зазначити, що слід прибрати з території.

Відзначають і характеризують надземні та підземні комунікації, а також небезпечні для роботи місця.

Вказують джерела води для можливого зрошення. (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. та ін., 2002).

Грунтові аналізи існуючих на ділянках грунтів, визначають, як правило, відсутність в грунтах достатньої кількості поживних речовин, що тягне за собою необхідність застосування різних добрив (Смирнов Г.В., Білий А.І.).

Забір проб для аналізу структури та хімічного складу грунту проводять в різних точках посіву газону. Для забору проб слід викопати ямки шириною близько 150 мм і глибиною 200 мм. Далі слід зрізати тонкий пласт грунту зі стінки кожної ямки, висипати в пластикове відерце і перемішати зразки лопатою або совком. Намагайтеся не доторкатися до проб руками (під ред. Шаповалова С.М., 1998).

На початку робіт необхідно викорчувати пні (якщо не хочете їх використовувати в декоративних цілях).

Після того як майданчик під газон підготовлений, виникає спокуса відразу ж висіяти на нього насіння газонної трави. Початківці «газоноводи» так і роблять, та марно. Як би при підготовці грунту не вибирали з нього бур'яни, видалити їх повністю неможливо. Їх насіння і відрізки кореневищ починають дружно проростати разом з насінням газонних трав, і виполоти їх буває дуже важко. Тому, перш ніж сіяти траву, рекомендуюють полити ділянку і залишити її на 1,5-2 тижні.

Коли з'являться сходи бур'янів, визначають, до яких рослин вони належать. Якщо це однорічні бур'яни: ромашка, пікульник, мокриця - застосовують механічний спосіб, описаний нижче. Якщо на ділянці з'явилися сходи багаторічних і, особливо, кореневищних бур'янів - яглиці, пирію, осоту, - обробляють їх гербіцидами системної дії («Раундап» тощо).

Знищують сміттєві рослини одним з наведених способів:

- механічний спосіб - висмикують великі відмерлі або ростучі стебла однорічних і багаторічних бур'янів. Потім всі інші рослини максимально низько скошують або проводять прополку.

- хімічний спосіб (найбільш ефективний) - обробляють вегетуючі бур'янисті рослини гербіцидом суцільної дії: раундап - 0,4 - 0,8 мл / м.кв. Цей препарат розкладається не відразу і зберігає свою дію протягом декількох днів, тому посів потрібно проводити в рекомендовані для кожного препарату терміни. В середньому це 3 - 4 тижні після обприскування (Чернояров Ю.Н., Фролова Ю.І. , 1998).

Розчин гербіциду вносять на вегетуючі рослини висотою не більше 10-15 см. Перед внесенням гербіциду, який переріс травостій знищують підкошуванням. При цьому слід мати на увазі, що гербіциди суцільної системної дії знищують також дерева та чагарники, в тому числі плодово-ягідні. Обробку гербіцидом здійснюють за 3-4 дні до закладки нового газону. (Тюльдюков В.А., Кобозев І.В. і ін., 2002).

Для того, щоб позбутися багаторічних бур'янів, грунт, відведений під газон, обробляють препаратомпаракват. Дорослі бур'яни обробляють раундапом (80-120 мл на 10 л води, використовують з розрахунку 5 л на 100 м2) (Бердникова О.В., 2003).

Під час перекопки необхідно ретельно вибирати камені, коріння деревних рослин і багаторічних бур'янів, розбивати грудки землі (Князєва Т.П. «Газони», 2003).

Нерідко будівельні роботи закінчуються купами будівельного сміття на ділянці, і часто його намагаються присипати тонким шаром землі. Тому підготовку газону бажано почати з прибирання цього сміття. Потім звільнену землю необхідно перекопати і вибрати всі корені багаторічних бур'янів (Кочережко О.І., Кочережко Н.В. «Ландшафтний дизайн вашого присадибної ділянки. Поради дизайнера». Ростов - на - Дону: Фенікс, 2003).

Не можна заривати сміття в землю. Цим ви створюєте несприятливі умови для розвитку трав. Рослини в місцях таких могильників будуть відставати в рості, погано перезимовують, хворіти (Князєва Т.П. «Газони», 2003).

На ділянках з надмірним зволоженням або високим рівнем стояння грунтових вод необхідно провести осушення. При періодичному, сезонному (частіше - весняному) перезволоженні для видалення зайвої вологи на невеликий садовій ділянці буває досить викопати канавку глибиною 30-50 см по периметру ділянки, забезпечивши невеликий нахил для зливу зайвої води. Якщо ділянка розташована на рівному місці і воді нікуди стікати, то вирішити проблему збирання її надлишків може допомогти створення невеликого садового ставку.

На великих, а також заболочених ділянках потрібна споруда закритого дренажу. Робота ця дуже непроста, тому для його закладки краще звернутися до фахівців-меліораторів. На великих площах також необхідно передбачити закладку труб для системи поливу газону.

На невеликих ж присадибних ділянках, як правило, труби не прокладають, газон при необхідності поливають за допомогою шланга з різними насадками для розпилення води.

На ділянках з бідними грунтами або з сильно пошкодженим при будівельних роботах гумусовим шаром необхідно зняти верхній шар грунту на глибину 10-15 см і засипати туди поживний грунт. На ділянках з щільним, глинистим підгрунтовим шаром під шар грунту закладають дренаж: великий пісок або гравій. Товщина дренажного шару повинна бути не менше 5 см.

ДРЕНАЖ

Дренаж необхідний на тих ділянках, де застоюється вода після танення снігу, дощів, поливу. Самий простий дренаж створюють наступним чином. Знімають родючий грунт. Насипають на неродючий підгрунту шар гравію, каменів, чи битої цегли висотою 10-15 см і добре його утрамбовують. Потім укладають шар піска висотою 10 см і також ущільнюють. Після цього підсипають шар родючої землі в 10-15 см і прикатують катком масою не менше 100-120 кг.

Наступним етапом є оцінка якості грунту, що знаходиться на даній ділянці. Якщо грунт родючий, структурний, з досить глибоким гумусовим шаром (не менше 15-20 см), то досить скопати його, внісши органічні і мінеральні добрива - приблизно 1 відро перегною або компосту, або 1/2 відра біогумусу, і 40 -70 г комплексних мінеральних добрив на 1 м2 площі.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 154; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты