Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ББК 65.051




Навчальне видання

УДОТОВА Людмила Федосіївна

СОЦІАЛЬНА СТАТИСТИКА

Підручник

Редактор Л. Бондаренко

Художник обкладинки Т. Зябліцева

Технічний редактор Т. Піхота

Коректор /. Савлук

Верстка О. Іваненко

Підписано до друку 12.12.2001. Формат 60x84/16. Папір офсет. № 1.

Гарнітура Тип Тайме. Друк офсетний. Умов. друк. арк. 21,85. Умов, фарбовідб. 22,29. Обл.-вид. арк. 27,03. Наклад 2000 прим. Зам. № 1-344.

Видавництво КНЕУ 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1

Свідоцтво про реєстрацію №235 від 07.11.2000

Тел./факс: (044)458-00-66; 446-64-58 E-mail: publish@kneu.kiev.ua

ВАТ «КДНК», вул. Багговутівська, 17-21

ISBN 966-574-307-*

Л. Ф. Удотова, 2002 КНЕУ, 2002


Справжнім багатством країни є її на­род. Мета розвитку полягає у створенні для людей умов, за яких їхнє життя бу­ло б довгим, здоровим і наповненим твор­чістю. Цю просту, але важливу істину занадто часто забувають у гонитві за матеріальними і фінансовими благами.

З доповіді про розвиток людини, ООН, 1990 р.

адикальні зміни суспільно-політичного та економічно­го життя України, зумовлені становленням державної незалежності, переходом до ринкової економіки, роз­витком основ демократії, процесами інтеграції у світове співтовариство та іншими перетвореннями, викликали потребу комплексної перебудови всієї системи статис­тики. Ця перебудова почалася в 1993 році з прийнят­тям постанови Кабінету Міністрів України № 326 «Про концепцію побудови національної статистики» та Дер­жавної програми переходу на міжнародну систему об­ліку і статистики, і має завершитися в основному до 2002 року.

Найбільш складні та невідкладні завдання в цей пе­ріод постали перед соціальною статистикою, яка вияв­ляє та аналізує тенденції розвитку соціальних процесів усуспільстві, вивчає умови, а також рівень і спосіб жит­тя різних соціальних груп населення.

Вирішуючи зазначені завдання, державні органи ста­тистики, наукові організації, вузи проводять велику роботу з розробки та вдосконалення методології соціаль­ної статистики, її практичної апробації та впроваджен­ня у практику статистичних спостережень. Розроблено і впроваджується у практику модельний набір соціаль­них індикаторів рівня життя населення, які характе­ризують основні аспекти соціального розвитку суспі­льства; розгорнуто роботу з удосконалення методоло­гічного забезпечення й інструментарію соціально-демо-


графічних обстежень і опитувань населення з використанням міжнародного досвіду. Розробляються й упроваджуються у прак­тику роботи нові статистичні класифікації та класифікатори. По­чали широко застосовуватися методи аналізу диференціації насе­лення за рівнем доходів (споживання) та інтегральні показники оцінювання рівня життя населення, які дають змогу робити між­державні і міжрегіональні порівняння. Регулярно проводяться вибіркові обстеження домашніх господарств із питань економіч­ної активності населення, зайнятості і безробіття. З 1999 року упроваджено вибіркове обстеження умов життя домогосподарств, засноване на нових принципах формування вибірки і проведення обстеження. Нова програма обстеження дозволяє діставати не лише всі показники, потрібні для обстеження сімейних бюдже­тів, а й іншу актуальну інформацію про умови життя і здоров'я населення.

Істотні зміни методології соціальної статистики, у тому числі концептуального характеру, і використання нових для вітчизня­ної статистики соціальних показників зумовили необхідність вне­сення змін у підготовку спеціалістів, які вивчають соціальні ас­пекти життя суспільства, а отже, і створили потребу в забезпе­ченні цієї підготовки відповідною навчальною літературою. Ця проблема особливо актуальна для України, оскільки нині практи­чно немає навчальної літератури із соціальної статистики, що бу­ла б видана державною мовою.

У пропонованому підручнику викладено основні положення сучасної соціальної статистики — одного з важливих розділів ста­тистичної науки і видів діяльності органів державної статистики, які забезпечують систему державного управління та громадсь­кість інформацією про соціальний розвиток і соціальні процеси в суспільстві.

Підручник складається з п'яти частин, які охоплюють питання соціальної статистики з урахуванням сучасних вимог.

У частині І «Загальні положення соціальної статистики» ви­кладається сутність предмета, його роль і завдання в сучасних умовах розвитку суспільства. Розглядаються питання організації соціальної статистики та системи соціальних показників, методи формування вибіркових сукупностей для проведення обстежень населення як основних джерел статистичної інформації про соці­альне життя суспільства.

У частині II «Об'єкти соціальної статистики і їх характеристи­ки» особлива увага приділяється характеристикам населення, сі­мей і домашніх господарств як об'єктів соціальної статистики.


Викладається концепція соціальної стратифікації, яку покладено в основу вивчення соціальної структури суспільства на сучасно­му етапі.

У частині III «Умови життя і соціальне обслуговування насе­лення» розглядаються показники статистики навколишнього се­редовища, розміщення і житлових умов населення, зайнятості й умов праці, забезпечення безпеки і дотримання прав людини. По­даються характеристики таких систем соціального обслуговуван­ня населення, як система освіти, охорони здоров'я і соціального захисту, викладаються методи оцінювання рівня освіти і здоров'я населення.

У частині IV «Статистика рівня життя населення» розгляда­ються проблеми і методи статистичного вивчення доходів насе­лення та їх розподілу в суспільстві, споживання населенням ма­теріальних благ і послуг, процесів диференціації населення за рівнем матеріального забезпечення, а також вивчення поширено­сті і характеристик бідності. Викладаються методи відшукання інтегральних оцінок рівня людського розвитку.

У частині V «Якість і спосіб життя населення» основна увага приділяється методам статистичного аналізу якісної інформації, що її здобувають у результаті соціологічних обстежень і опиту­вань суспільної думки про якість життя населення, а також аналізу способу життя всіх соціальних груп населення на основі вивчення бюджетів часу і його витрат на різні види діяльності. Розглядаються показники статистики політичного і громадського життя.

Підручник підготовлений з урахуванням того, що його читачі знайомі з основними положеннями теорії статистики.

Під час створення підручника використовувалися теоретичні і практичні розробки вітчизняної і зарубіжної соціальної статисти­ки, окремі методологічні положення, які були опубліковані в на­укових працях в Україні та за рубежем.

Автор, пропонуючи цей підручник широкому колу фахівців у сфері соціальної статистики, розуміє, що йому не повною мірою вдалося глибоко висвітлити всі сторони й проблеми соціальної статистики, і буде вдячний за відгуки та зауваження.


і і

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СТАТИСТИКИ

РОЗДІЛІ


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 142; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты