Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лекція 3. Визначення поняття інформації та вивчення видів інформації в системі




Класифікація інформації за різними ознаками. Режими актуалізації інформації в системі. Методи одержання та використання інформації в системі міжнародних відносинах. Структура пізнання системи. Інформаційні ресурси соціальних систем. Базові поняття інформаційних рішень (факт, знання, відомості, дані, інформація, інформаційний ресурс) в міжнародних відносинах. Документ, як інформаційний ресурс. Доступ до інформаційних ресурсів в сучасному суспільстві. Керуючий вплив інформації в системі міжнародних відносин.

 

Лабораторне заняття 3. “Документ, як інформаційний ресурс сучасного суспільства” (2 год.)

1.Ознайомитися з базовими поняттями прийняття інформаційних рішень в системі міжнародних відносин.

2.Оволодіти навичками аналізу документів.

 

Завдання для самостійної роботи (3 год.)

1. Підготуватися до допуску та виконання лабораторної роботи 3 та 4 (1 год.)

2. Зібрати та обробити інформацію для виконання індивідуального завдання 2 (2 год.)

Використовуючи основні процедури та методи системного аналізу продовжити самостійне дослідження системи, що була обрана для виконання індивідуального завдання 1, за наступним планом:

1. Запропонувати та самостійно проаналізувати документ, який можна вважати інформаційним ресурсом системи, що досліджується.

2. Описати документ за схемою типового завдання:

Документ може розглядатися як кортеж:

D=<Z, N, A, F, T, P, M>, де:

Z - зміст інформації: складається з проблемної області інформації, відображеної в документі (науково-технічна, економічна, управлінська, технологічна, виробнича, юридична, довідкова, соціальна, медична, інша, у тому числі: художня, релігійна, музична, літературна і т.д.).

N - носій інформації:

Паперовий носій: традиційні засоби поліграфії, носії типу "принтер", перфострічки, перфокарти, носії для пристроїв відображення.

Магнітні і магнітооптичні носії: магнітні стрічки, магнітні диски і дискети, жорсткі диски (вінчестери), CD-ROM, оперативна пам'ять.

Мікрофільмові носії і кінофотоматеріали: мікрофільми, фотоносії, кіноматеріали.

Пристрої відображення: табло для алфавітно-цифрової інформації, екрани.

A - алфавіт представленої інформації: цифри, букви, символи ієрогліфічних систем писемності, та системи спеціальних знаків і умовних позначок.

F- метод фіксації інформації: тексти, формульна інформація (у тому числі різні методи представлення хімічних формул і структур), таблична інформація (у тому числі: бланкова, анкетна), графіка (малюнки, креслення, карти, зображення, відеоматеріали та інше), аудіоінформація, аудіовізуальна інформація, цифрова й аналогова інформація, записана різною апаратурою, перфорація (від абетки для сліпих до кодових комбінацій на перфоносіях).

T - технічний засіб, що забезпечує відтворення, реєстрацію, фіксацію, збір, передачу, збереження й обробку документів: засоби ручної обробки, оргтехніка, кінофототехніка, електронно-обчислювальна техніка, засоби і канали зв'язку.

P - правила (способи, методи, алгоритми, програми) перетворення документів при зміні носія інформації;

M - метаінформація про документ (інформація, що описує документ): опис структури документа, опис операцій, дозволених над інформацією, опис інформації, що ідентифікує документ.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты