Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАДАЧІ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО РОЗВ 'ЯЗАННЯ




9.4. Випуск продукції одним робітником у середньому за годину збільшився на 8%, за день - на 5%, за рік - на 7%. Середньорічна продуктивність праці одного працівника підвищилася на 8,5%.

Визначити: як вплинули на середньорічну продуктивність праці одного працівника зміни в середньофактичній тривалості робочого дня, середньофактичній тривалості робочого періоду, структурі кадрів.

Зробити висновки.

9.5. Робітник за зміну (8 годин) виготовляє 30 деталей. В середньому брак складає 15%. За рахунок удосконалення організації робочих місць, інструменту і устаткування час обробки одиниці продукції можна скоротити на 4 хвилини.

Визначити:на скільки зросте продуктивність праці за рахунок здійснення вищезазначених заходів і за умови повної ліквідації браку.

Зробити висновки.

9.6. Визначитирезерв росту продуктивності праці за рахунок більш повного використання робочої сили і відносну економію чисельності робітників, якщо зменшити втрати робочого часу з 12% до 6%, - брак продукції з 6% до 3%, а число робочих днів на одного робітника збільшити з 228 до 232. Початкова чисельність робітників-2000 осіб. Зробити висновки.

9.7. Визначитизагальне зростання продуктивності праці на підприємстві, якщо трудомісткість продукції знизити на 3%, число відпрацьованих на одного робітника за рік годин збільшити з 1800 год. до 1820 год., обсяг постачань по кооперації знизити з 25% до 20%, рівень браку скоротити з 1,5% до 0,8%, а питому вагу основних робітників у структурі промислово-виробничого персоналу з 50% до 51%.

Зробити висновки.

9.8. Під впливом технічних чинників виробнича трудомісткість на одну тисячу гривень продукції знижена з 178 до 163 люд.-год. За рахунок заходів щодо вдосконалення управління підприємство вивільнило 31 працівника (початкова чисельність промислово-виробничого персоналу - 1580 осіб). Удосконалення обслуговування робочих місць дозволило скоротити втрати робочого часу з 13% до 8%.

Визначити приріст продуктивності праці за рахунок усіх вищезазначених чинників.

Зробити висновки.

9.9. Протягом року на підприємстві відбулися такі зміни. В результаті механізації трудових процесів трудомісткість продукції понижена на 4%; за рахунок поліпшення умов праці число відпрацьованих годин за рік одним робітником збільшилося з 1870 люд.-год. до 1950 люд.-год.; завдяки розвитку виробничої бази обсяг поставок по кооперації збільшився з 20% до 25%; в результаті підвищення кваліфікації основних робітників рівень браку скоротився з 1,5% до 0,8%, питома вага основних робітників у структурі промислово-виробничого персоналу збільшилася з 50% до 51%.

Визначити загальний приріст продуктивності праці на підприємстві за рік.

Зробити висновки.

9.10. На квартальну продуктивність праці робітників підприємства вплинули такі чинники:

- модернізація технологічного устаткування (у 15% основних робітників продуктивність виросла на 3,5%);

- впровадження централізованої системи обслуговування робочих місць (знижені втрати робочого часу всіма робітниками з 8 до 5% місячного фонду робочого часу);

- підвищено коефіцієнт змінності (питома вага основних робітників у загальній чисельності зросла з 50,0% до 51,5%).

Визначити:приріст середньоквартальної продуктивності праці одного робітника за рахунок усіх вищезазначених чинників. Зробити висновки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты