Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форми і системи оплати праці




 

Форми і системи заробітної плати представляють со­бою способи встановлення залежності величини винаго­роди за працю від кількості та якості витраченої праці. Основне їх призначення — забезпечення правильного співвідношення між мірою праці і мірою її оплати.

Основними формами заробітної плати є попогодинна і від­рядна. На окремих підприємствах застосовуються і інші форми заробітної плати, але основною формою вважа­ється погодинна, оскільки на її основі будуються, як пра­вило, всі інші форми, зокрема, відрядна.

При погодинній формі заробітної плати мірою праці ви­ступає відпрацьований час, а заробіток працівнику нара­ховується згідно з його тарифною ставкою (ТС) чи поса­довим окладом за фактично відпрацьований час (РЧ):

При відрядній формі заробітної плати мірою праці є виготовлена працівником продукція (або виконаний обсяг робіт) (Q), а розмір заробітку прямо пропорційно зале­жить від її кількості та якості, виходячи із установленої відрядної розцінки ( ):

 

Системи заробітної плати характеризують взаємозв'я­зок елементів заробітної плати: тарифної частини, до­плат, надбавок, премій.

Системи погодинної форми оплати праці:

1. Проста погодинна. Заробіток ( ) залежить від та­рифної ставки (ТС), що відповідає присвоєному праців­никові тарифному розряду, та відпрацьованого ним ро­бочого часу (РЧ):

2. Погодинно-преміальна ( ). Згідно з даною систе­мою, працівник понад оплату відповідно до відпрацьова­ного часу і тарифної ставки, отримує премію (П) за забезпечення певних кількісних і якісних показників (за забезпечення ритмічної роботи обладнання по випуску про­дукції, покращення коефіцієнта його використання, збільшення міжремонтного періоду експлуатації, скоро­чення витрат на обслуговування і ремонт тощо):

3. Оплата праці за місячними посадовими окладами за­стосовується щодо працівників, робота яких має стабіль­ний характер, щодо керівників і спеціалістів. Може бути простою (заробіток дорівнює встановленому окладу) і преміальною (окрім окладу заробіток включає премію).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты