Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тарифна система оплати праці




 

Основою організації оплати праці на підприємстві є тарифна система. Тарифна системаце сукупність нормативів, за допомогою яких регулюється рівень заробітної плати працівників по галузях і регіонах, а також залежно від видів виробництва, кваліфікаційних ознак, характеру і умов праці різних категорій працівників.

Основні функції тарифної системи:

-Зарплатоутворююча: Забезпечення працівнику мінімальних гарантій в оплаті праці за виконання встановленої норми праці.

- Змістовна: Встановлення змісту й складності всіх видів робіт, що виконуються в усіх видах економічної діяльності.

-Розподільча: Розподіл робіт за складністю та працівників за професіями, спеціальностями (посадами), кваліфікацією, категорією.

- Диференцююча: Забезпечення обґрунтованої диференціації в оплаті праці працівників у залежності від їхньої кваліфікації (посади), складності виконуваної роботи, ії відповідальності, забезпечення компенсації працівнику під час виконання робіт у несприятливих умовах праці у межах державних мінімальних гарантій.

-Стимулююча: Заохочення підвищення кваліфікації працівників, виконання більш складних робіт.

Тарифна система складається з таких елементів: та­рифної сітки, тарифних ставок, надбавок і доплат до та­рифних ставок і посадових окладів, схем посадових окладів і довідників кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Тарифна система виступає основою формування та диференціації заробітної плати.

Тарифна сіткаце шкала, яка визначає співвідно­шення в оплаті різних груп працівників у залежності від їх кваліфікації. Вона складається з певної кількості та­рифних розрядів і відповідних тарифних коефіцієнтів.

Тарифні розряди відображають ступінь складності і від­повідальності виконуваної роботи.

Приклади тарифних сіток

1. Застосовують коли відсутні складні та високотехнологічні роботи і застосовуються прості устаткування та прилади:

Тарифні розряди
Тарифні коефіцієнти 1, 0 1, 12 1, 25 1, 41 1, 6

 

2. Застосовують де відсутні особливо складні, високотехнологічні, точні роботи та складне устаткування:

Тарифні розряди
Тарифні коефіцієнти 1, 0 1, 14 1, 3 1, 48 1, 68 1, 9

 

3. Застосовують де відсутні особливо складні, високоточні та високотехнологічні роботи і особливо складне устаткування:

 

Тарифні розряди
Тарифні коефіцієнти 1, 0 1, 15 1, 32 1, 51 1, 72 1, 95 2, 2 2, 45

 

Як показує практика, підприємства можуть викорис­товувати диференціацію тарифних ставок першого розряду за трьома основними ознаками:

1) за формами оплати праці (тарифні ставки для погодинників і для відрядників);

2) за окремими професійними групами (для верстат­ників, працівників, що працюють на конвеєрі, тощо).

3) за умовами праці (тарифні ставки для робіт з нор­мальними умовами, з важкими і шкідливими, з особливо важкими і шкідливими).

Тарифна ставкаце норма, яка визначає розмір оплати праці робітника за одиницю часу (годину, день, місяць).

Схеми посадових окладів використовуються для оплати керівників і спеціалістів. Розміри посадових окладів за­лежать від посад, кваліфікації, умов праці, масштабів і складності виробництва тощо.

Штатний розписце внутрішній нормативний доку­мент, в якому вказаний перелік посад, наявних на цьому підприємстві, чисельність працівників за кожною з них і розміри їх місячних посадових окладів, є різновидом схе­ми посадових окладів, що застосовується на підпри­ємстві.

Тарифний коефіцієнтпоказник, який характеризує співвідношення між різними розрядами і показує в скільки разів рівень складності І оплата праці даної кваліфікації перевищує рівень складності й відповідальності та опла­ту роботи віднесеної до першого розряду тарифної сітки.

Надбавки – це виплати, що пов’язані, як правило, з особистістю працівника, і стимулюють індивідуальні досягнення у праці.

Доплати – це виплати, які обумовлені роботою, що виконується, та компенсують додаткові зусилля життєвих сил працівника на подолання несприятливих умов праці.

Тарифно-кваліфікаційні довідники робіт і професій робіт­ників, об'єднані в єдиний довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХПП) — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які відображено у Державному класифікаторі професій (ДКП), де визначено завдання і обов’язки, потенціал знань, приклади робіт і кваліфікаційні вимоги.

Таблиця 10.4.1.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты