Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МЕТОДИКА ПОФАКТОРНОГО АНАЛІЗУ СЕРЕДНЬОГО РІВНЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ В АБСОЛЮТНОМУ І ВІДНОСНОМУ ВИРАЖЕННІ




Методика пофакторного аналізу середнього рівня продуктивності праці в абсолютному і відносному вираженні за допомогою методу різницевого розкладання за факторами результативного показника базується на основі мультиплікативної індексної моделі:

,

де: -середньомісячна (квартальна, річна ) продуктивність праці одного працівника;

a –середньогодинна продуктивність праці;

b -середня тривалість робочого дня;

c -середня тривалість робочого періоду (місяця. кварталу, року);

d -частка робітників у загальній чисельності працівників підприємства.

Правило: При визначенні впливу чинника його величина змінюється. При цьому стосовно нього якісні показники фіксуються на рівні базового періоду, а об`ємні (кількісні) на рівні звітного періоду.

! Примітка. В чисельнику і знаменнику дробу (тобто індексу) скорочувати не можливо.

Абсолютні зміни Відносні зміни
І . Загальна зміна середнього рівня продуктивності праці ( ):
де , - середній рівень продуктивності праці відповідно за ба- зовий і звітний період. Показує на скільки гривень і на скільки відсотків змінився середній рівень продуктивності праці у звітному році порівняно з базовим.
ІІ. Зміна середнього рівня продуктивності праці під впливом таких чинників:
середньогодинної продуктивності праці (а):
 
Показує на скільки гривень і на скільки відсотків змінюється середній рівень продуктивності праці за рахунок зміни середньо-годинної продуктивності праці.
середньої тривалості робочого дня (b):
     
Показує на скільки гривень і на скільки відсотків змінюється середній рівень продуктивності праці за рахунок зміни середньої тривалості робочого дня.
середньої тривалості робочого періоду (с):
 
Де = - середньоденна продуктивність праці у базовому періоді.
Показує на скільки гривень і на скільки відсотків змінюється середній рівень продуктивності праці за рахунок зміни середньої три-валості робочого періоду.
частки робітників в загальній чисельності праців-ників (d):
     
Де = - середня продуктивність праці одного робітника у базовому періоді.
Показує на скільки гривень і на скільки відсотків змінюється середній рівень продуктивності праці за рахунок зміни частки робітників в загальній чисельності працівників.
Перевірка
   

! Примітка. За допомогою цієї методики можна аналізувати середній рівень продуктивності праці у звітному періоді порівняно з базовим або з плановим рівнем, а також робити прогноз на майбутній період порівняно з досягнутим рівнем у звітному періоді.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 150; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты