Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Гра „Чарівні перетворення".




На основі цієї гри можна провести розумовий експеримент. Ми вивчаємо, як стихія вогню впливає на зміни фізичних влас­тивостей води. Один із дітей виконує роль Вогню, інші - кра­пельки води, що в холоді замерзають. Коли Вогонь далеко, вони рухаються повільно та перетворюються на крижані кульки. Коли Вогонь близько, вони рухаються швидше, випаровують­ся, стають невидимими (присідають).

 

Дослідно-експериментальна діяльність є більш складним видом діяльності, ніж спостереження. Вона передбачає відтво­рення об'єкта пізнання у спеціально створених умовах із метою дослідження певних ознак. О.Савенков розрізняє практичні та інтелектуальні експерименти. Практичні експерименти перед­бачають маніпулятивну діяльність з об'єктом із метою встанов­лення його певних властивостей за допомогою органів відчуття.

Інтелектуальні експерименти спрямовані на розв'язання проблемних задач за допомогою логічних розмірковувань. Оз­найомтесь із проблемними задачами Д.Фрімена:

Що можна зробити з аркуша паперу?

Що буде, якщо всі стануть вище за зростом?

На якого звіра схоже небо, що темнішає перед грозою?

Чому металеву пружину можна порівняти з надією?

Якщо б озеро було б столом, чим були б човни?

Процес розв'язання таких завдань і є інтелектуальним екс­периментом, згідно з інтерпретацією О.Савенкова.

Дослідно-експериментальну діяльність вже було розгляну­то у попередньому розділі. Ознайомтесь з описом експеримен­ту, що пропонує О.Савенков із метою розвитку дослідницької поведінки молодшого школяра.

Експеримент "Як вода зникає?"

Візьмемо різні предмети: губку, газету, тканину, рушник, поліетилен, металеву пластину, дерев'яний брусок, фарфорове блюдце. Обережно за допомогою ложки наллємо воду на кожен із предметів.

Які предмети не всмоктують воду?

Які найкраще всмоктують?

Наступна частина експерименту пов'язана з випаровуван­ням води. Ми перевірили, що фарфор не всмоктує воду. Тепер візьмемо блюдце з водою, поставимо на підвіконня.

Що відбувається? Вода перетворюється на пару та зникає у повітрі.

О.Савенков розробив систему поетапного залучення молод­ших школярів до дослідної діяльності, враховуючи психологічні особливості цього віку. Так, всі дослідження виконуються за певним алгоритмом.


 

 

Алгоритм проведення дослідження (за О.Савенковим )

 

Особливо цікавою є ігрова методика проведення досліджень із молодшими школярами, яка складається з кількох етапів.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты