Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ревізійна комісія страховика, її права та обов’язки. Аудит страхових компаній.




Ревізійна комісіяконтрольний органстраховика, що відстежує виконання статуту, рішень загальних зборів акціонерів, додержання чинного законодавства. Ревізійна комісія оберається загальними зборами акціонерів. Ревізійні комісії здебільшого оберають у кількості від 3 до 7 чоловік. До складу ревізійних комісій не можуть входити представники виконавчих органів управління страхових компаній, головний бухгалтер компанії. З числа членів комісії обирається її голова. Він скликає і проводить засідання комісії, організує її поточну діяльність, представляє комісію на засіданнях правління, наглядової ради, зборах акціонерів. Компетенція ревізійної комісії визначається статутом компанії і положенням про цей орган, затвердженим загальними зборами акціонерів.Ревізія фінансово-господарської діяльності здійснюється по наслідках роботи за рік а також у всіх випадках, коли комісія або більше 20% акціонерів вважають доцільним провести відповідні ревізії або перевірки. Комісія до початку роботи загальних зборів акціонерів повинна дати свій висновок щодо реальності річного бухгалтерського звіту компанії.До компетенції ревізійної комісії входять регулярні перевірки і ревізії фінансово-господарської діяльності і поточної документації страхового товариства.При виконанні своїх функцій ревізійна комісія: - перевіряє фінансову документацію компанії, висновки комісії по інвентаризації майна, порівняння цих документів з даними бухгалтерського обліку; - перевіряє законність укладення договорів від імені компанії, розрахунків з контрагентами;- здійснює аналіз відповідності ведення бухгалтерського та статистичного обліку існуючим нормативним актам; - перевіряє дотримання в фінансово-господарській діяльності компанії встановлених нормативів та правил; - може здійснювати аналіз фінансового стану товариства, його платоспроможності; - перевіряє правильність складання балансу та іншої звітної документації; - здійснює контроль за правомочністю рішень, прийнятих виконавчими органами компанії.Ревізійна комісія зобов’язана доводити до відома про результати ревізій і перевірок загальні збори, наглядову раду або правління компанії. У разі потреби ревізійна комісія має право вимагати скликання позачергових загальних зборів акціонерів для розгляду нагальних питаннь.Робота в ревізійні комісії вимагає високої кваліфікації. За невірно зроблені висновки члени комісії несуть відповідальність у відповідності з рішенням загальних зборів акціонерів.

З метою сприяння посиленню захисту прав акціонерів та інвесторів через розкриття достовірної інформації комісія у справах нагляду за страховою діяльністю розробила вимоги щодо аудиторської перевірки страхових компаній. Документ визначає перелік питань, на підставі яких незалежні аудитори (фірми) повинні підтвердити повноту та достовірність бухгалтерської звітності акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій та сформувати - на цій основі висновки про їх реальний фінансовий стан.

Аудиторська перевірка проводиться згідно з Міжнародними стандартами аудиту. Ці стандарти зобов’язують планувати і здійснювати аудиторську перевірку з метою одержання обґрунтованої впевненості в тому, що фінансові звіти не містять викривлень. Аудит включає перевірку шляхом тестування доказів, суцільну перевірку первинних документів, які підтверджують суми й розкриття інформації у фінансових звітах. Аудиторська перевірка включає також оцінку застосованих принципів бухгалтерського обліку й суттєвих попередніх оцінок, здійснених управлінським персоналом, а також оцінку загального подання фінансових звітів.

Концептуальною основою фінансової звітності страхової компанії є національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в Україні та Закон України від 16.07.99р. № 999-XVI „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” (зі змінами та доповненнями).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 138; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты