Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фактори, що зумовлюють особливості грошових потоків у страхових організаціях.




Грошовий обіг страховика містить два таких самостійних грошових потоки: • оборот коштів, що забезпечує страховий захист; • оборот коштів, пов’язаний з організацією страхової справи.

При цьому перший грошовий потік проходить два етапи:

* на першому етапі формуються і розподіляються страхові фонди;

* на другому етапі частина коштів із створених страхових фондів інвестується для одержання прибутку.

Найважливішою особливістю першого потоку є ризиковий, ймовірнісний характер руху грошей у ньому, оскільки в основі формування страхового фонду є ймовірність завдання шкоди, що обчислюється на основі статистичних даних і теорії ймовірності. А в основі витрат цього фондaу є фактична сумарна шкода, випадково заподіяна страхувальникам на заданому інтервалі часу, величина якої може випадково відхилятися від величини можливої сумарної шкоди, незалежно від змісту всіх укладених з цим страхувальником договорів страхування.

Можливість розбіжності обсягу сформованого страхового фонду і потреб у виплаті страхових відшкодувань породжує цілу низку специфічних особливостей в організації фінансової діяльності страховика.

Страхові фонди страховика формуються шляхом акумуляції страхових премій, які він отримав, із їхнім наступним перерозподілом, що здійснюється на підставі структури відповідних тарифів, обсягу страхових сум, змісту страхових зобов’язань і вимог чинного законодавства.

Виконуючи власні страхові зобов’язання, страховик витрачає отримані премії, тобто розподіляє їх за різними цільовими напрямками, що закладені у структурі базової страхової премії. На етапі розподілу коштів розбіжність розрахункового (очікуваного) збитку з фактичним можлива як у часі, так і в просторі.

Внаслідок принципу замкненості розкладки можливих збитків між усіма страхувальниками з’являється можливість допомагати тим страхувальникам, яким завдано збитки, за рахунок інших страхувальників, тобто колективно розкладати збитки, завдані окремим страхувальникам, між всіма страхувальниками шляхом створення і цільового використання спільного страхового фонду.aГоловна особливість діяльності страховика, яка полягає в тому, що він спочатку акумулює кошти (створює страховий фонд), і лише згодом зазнає витрат у вигляді страхових виплат, обумовила специфіку його доходів. Страховик може отримувати наступні види доходів:

*доходи від страхової діяльності;

*інші доходи, в тому числі доходи від інвестиційної діяльності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты