Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проводові лінії зв’язку




 

В проводових лініях зв’язку – повітряних і кабельних – електричне коло створюють два металевих проводи.

Кабелем називають конструкцію, яка складається із скручених разом ізольованих проводів у вологозахисній оболонці з броньовими покровами.

Кабельнілінії зв’язку (мідні, алюмінієві) розрізняються на симетричні і коаксіальні .

Симетричні кабелі складаються з двох однакових проводів, існують в екранованому варіанті, коли пара мідних проводів обертається в ізоляційний екран, і неекранованому, коли екрануюча обгортка відсутня. Скручування проводів дозволяє компенсувати наведення від зовнішніх перешкод на корисні сигнали, що передаються по кабелю.

У коаксіальних - внутрішній провідник розташовується концентрично всередині циліндричного зовнішнього дроту. Провідники ізольовані один від одного діелектричним матеріалом .

Симетричні кабелі застосовуються для передачі сигналів у смугах частот до 106 Гц. Коаксіальні - не створюють взаємних перешкод і можуть застосовуватися без обмежень частоти ( 109Гц ) на відстань до 1 км, однак мають труднощі при прокладанні та експлуатації.

 

 

Рис 2.7. Типовий вид симетричного і коаксильного кабелю

 

Повітрянілінії зв’язку - не мають ізолюючого покриття між провідниками, роль ізолятора грає шар повітря. Провідники виконуються, в основному, з біметалічного (сталь - мідь, сталь – алюміній) дроту. Внутрішній діаметр сталевого дроту зазвичай становить 1.2 ... 4 мм, товщина зовнішнього шару міді (алюмінію) - 0.04 ... 0.2 мм. Дріт підвішується на дерев'яних або залізобетонних опорах за допомогою фарфорових ізоляторів. Використовуваний частотний діапазон ПЛЗ не перевищує 150 кГц.

Недоліками ПЛЗ є значний вплив метеорологічних факторів і зовнішніх електромагнітних перешкод, які погіршують умови передачі сигналів і якість зв'язку; низька експлуатаційна надійність ліній і великі експлуатаційні витрати, а також обмежені можливості передачі високочастотних сигналів, що виключає застосування сучасних багатоканальних систем зв'язку.

Кабельні лінії зв'язку мають суттєві переваги перед повітряними. Вони забезпечують високу експлуатаційну надійність і стабільність параметрів, незалежно від метеорологічних і кліматичних факторів, що забезпечують великі можливості передачі високочастотних сигналів. Але значне згасання сигналів в області високих частот змушує істотно збільшувати кількість проміжних підсилювачів в каналах зв'язку, що призводить до значного зростання вартості лінійних споруд.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты