Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дані про пожежовибухонебезпеку ПААЗ.




Кожний об'єкт, будівля або споруда в залежності від конструктивних і об'ємно-планувальних рішень, кількості пожежного навантаження, наявності потенційних джерел запалення та інших чинників має певну пожежну небезпеку. Пожежна небезпека процесу або об'єкту в цілому характеризується можливістю виникнення пожежі, а також умовами, що впливають на її розвиток.

ПААЗ відноситься до громадських будівель та будівель з масовим перебуванням людей. Пожежна небезпека ПААЗ у першу чергу обумовлюється присутністю великої кількості станків, а також великим пожежним навантаженням, різноманітними джерелами запалення і розгалуженою мережею шляхів розповсюдження пожежі.

Пожежне навантаження складають тверді горючі речовини і матеріали (меблі, тканини, папір), рідини і гази і може складати до 50 кг/м2. При пожежах в будівлях подібного призначення найбільшу небезпеку для людей, особливо у перші хвилини горіння, представляє дим. Небезпечне для життя людини задимлення окремого приміщення, в якому відбувається горіння, може наступити в лічені секунди. В будівлі заводу широко застосовуються такі матеріали, як:

- резина;

- пластик;

- папір;

- ватман;

- легко займиста кислота;

- деревина у різних виробах;

Крім того в ПААЗ використовуються горючі полімерні матеріали у вигляді поліетиленових і полівінілхлоридних виробів, пінополіуританових виробів та склопластиків і представляють велику небезпеку для життя людей, при виникненні пожежі і сприяють його розповсюдженню.

Характеристика горючих матеріалів, які використовуються в РТМО:

1. Деревина хвойних порід – це горючий матеріал, що використовується при виготовленні меблів, дверей. Температура запалювання 2410С виділяє теплоту до 20305 кДж/кг. Слід оберігати від нагріву джерел з температурою більше 1000С.

2. Полістирол – це легкогорючий матеріал, що використовується для обробки приміщень, приладів, побутової техніки. Температура запалювання 484-4960С, при тому, що при згорянні яких виділяється до 41900 кДж/кг теплоти (більше, ніж при горінні газу). Розкладання полістиролу починається вже при температурі близько 800С. До складу продуктів розкладання пластмаси, виготовленої на основі полістиролу входять стирол, окисел вуглецю, ціаністий водень, акрилонітрит, дібутилфталат, фосген. Полістирол володіє високою димоутворюючою здатністю.

3. Полівінілхлорид – це важкогорючий матеріал, що використовується для виготовлення декоративних пластиків, лінолеуму, поручнів сходів, плінтусів, різних труб. Температура запалювання 3900С. При горінні виділяється окисел і двоокис вуглецю. Кількість виділених летючих речовин може досягти 65% маси пластмаси, виготовленої на основі полівінілхлориду. В продуктах розкладання полівінілхлоридної ізоляції електричних кабелів знайдений фосген. Димоутворення матеріалів на основі полівінілхлориду залежить від концентрації пластифікаторів та інших добавок.

4. Поліуретан – це легкогорючий матеріал, йде, в основному, на виготовлення м'яких меблів, матраців. При горінні виділяє до 31850 кДж/кг теплоти. При температурі вище 1700С горить з виділенням жовтого диму, що містить ціаністий водень (синильна кислота), ізоціаніди, концентрація яких у повітрі при пожежі представляє реальну небезпеку для життя людей, а також окисел і двоокис вуглецю, вуглеводня. Максимальне виділення ціаністого водню і окислу вуглецю відбувається при температурі 530 - 5600С. У продуктах піролізу і горіння антипірируваних поліуретанів знайдені фосфоромістячі речовини, ще більш токсичні, ніж окисел вуглецю і ціаністого водню. При розкладанні поліуретану при температурі 8000С при продуванні повітрям виділяється диму близько 30% його маси і 65% газів.

5. Папір – горючий легкозаймистий матеріал. Температура займання 2300С. При зберіганні в стосах здатний до самонагрівання. Температура самонагрівання 1000С. Відкладення пилу від паперу пожежонебезпечні: при густині відкладень 70 кг/м3 в шарі пилу 5 мм температура тління 3600С. Паперовий пил вибухонебезпечний.

Токсичність окремих з'єднань, які утворюються при горінні і розкладанні пластмас, вивчена достатньо добре. Смертельна концентрація токсичних речовин у повітрі при короткочасній дії на людину і гранично допустимі концентрації по санітарних вимогах, відповідно складають, у г/м3:

- ціаністий водень - 0,2 і 0,0003;

- двоокис азоту - 0,24 і 0,005;

- хлористий водень - 1,5 і 0,005;

- окис вуглецю - 3 і 0,02.

В умовах пожежі концентрація цих токсичних речовин у повітрі може в десятки разів перевищувати вказані величини, що скорочує і час безпечного перебування людини в будівлі, що горить. Слід також мати на увазі, що продукти горіння і розкладання полімерних матеріалів, впливаючи на пожежну техніку, виводять її з ладу, а також значно знижують стійкість повітряно-механічної піни.

Джерелами запалення у ПААЗ також можуть бути відкритий вогонь та іскри, тепловий прояв електричного струму і атмосферної електрики, тепловий прояв механічної енергії і хімічних реакцій, атмосферна електрика. Продукти горіння і полум'я в громадських будівлях можуть розповсюджуватися по горизонталі і вертикалі через дверні, віконні і технологічні отвори, ліфтові шахти, сходові клітини, вентиляційні та інші інженерні комунікації. Сприяє інтенсивному розповсюдженню пожежі облицьовування шляхів евакуації горючими матеріалами, використовування килимів в залах, коридорах і на сходових клітинах. Вогкість речовин і матеріалів у громадських будівлях складає звичайно 8–12%, що також сприяє швидкому запалюванню цих матеріалів і розповсюдженню вогню по них. Дим особливо інтенсивно розповсюджується по вертикалі, чим пояснюється швидке задимлення сходових клітин (ефект димаря). Іноді можливо приховане розповсюдження вогню – усередині підвісних стель, під знімними підлогами (фальшпідлогами) і т.п.

В будівлях з масовим перебуванням людей при пожежах можлива загибель людей, що пояснюється складністю і незнанням планування приміщень, недостатньою організованістю евакуації людей. Пожежа на заводі може спричинити за собою важкі наслідки через:

- великі внутрішні об'єми, нерозділені протидимними і вогнестійкими перешкодами; нещільного (із щілинами) примикання міжповерхових перекриттів до зовнішніх навісних панелей;

- загальну для всієї будівлі систему кондиціонування повітря;

- горючу обробку, облицьовування стін і стель;

- широке вживання матеріалів, що згоряють, і особливо пластмас, в устаткуванні, широкому використанні меблів, для улаштування підлоги, в ізоляції електропроводки;

- незадовільну технічну експлуатацію устаткування;

- незадовільну технічну експлуатацію будівлі.

Для правильного планування та успішного проведення заходів пожежної профілактики вагоме значення має оцінка об’єктів щодо їх вибухопожежонебезпеки.

Визначення категорій приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою проводиться відповідно до категорії приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою в ПААЗ вважаеться категоріею (В Пожежо- небезпечна)

Так як на території заводу знаходяться: ГГ, ЛЗР, ГР і важкогорючі рідини, а також речовини та матеріали, які здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним вибуха- ти і горіти або тільки горіти; горючий пил і волокна, тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали, за умови, що приміщення, в яких вони знаходяться (обертаються), не відносяться до категорій А, Б і пи- тома пожежна навантага для твердих і рідких легкозаймистих та горю- чих речовин на окремих ділянках1 площею не менше 10 м2 кожна пере- вищує 180 МДж/м2 2 .

В свою чергу, я б хотів запропонувати перелік обов’язкових протипожежних заходів, які повинні виконуватись в ПААЗ.

У статті 10 Закону України «Про пожежну безпеку визначено: технологічні процеси та продукція мають відповідати вимогам нормативних актів з пожежної безпеки; забороняється впровадження нових технологій, випуск пожежонебезпечної продукції без попередньої експертизи (перевір- ки)проектної та іншої документації на відповідність нормативним актам з пожежної безпеки. Фінансування цих робіт може провадитися лише після одержання позитивних результатів експертизи; упровадження нових технологій, передача у виробництво зразків нових пожежонебезпечних машин, механізмів, обладнання та продукції, без дозволу органів державного пожежного нагляду забороняються; проектні організації зобов'язані здійснювати авторський нагляд за дотри манням проектних рішень при технічному переоснащенні та експлуатації запроектованих ними об'єктів; технологічні процеси, які впроваджують у виробництво, в стандартах на які є вимоги пожежної безпеки, мають мати сертифікат, що засвідчує безпеку їх використання, виданий у встановленому порядку; придбане за кордоном технологічне обладнання вводять в експлуатацію лише за умови відповідності його вимогам нормативних актів з пожежної безпеки, що діють в Україні; забороняється застосування у виробництві матеріалів і речовин, на які немає даних щодо пожежної безпеки.

Таблиця 1.2


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты