Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗДІЛ 3. ВИДИ ТУРИЗМУ ТА РЕКРЕАЦІЇ, ПОШИРЕНИХ В КРИМСЬКОМУ РЕГІОНІ.




Як мною було вище зазначено (розділ 2.1, 2.2 ), у регіоні є необхідні умови і можливості для створення потужного туристичного комплексу. Рекреаційні ресурси мають пізнавальне значення і можуть бути використані для задоволення духовних потреб населення, і так як туристична галузь є важливим чинником стабільного й динамічного збільшення надходжень до бюджету, істотного позитивного впливу на стан справ у багатьох галузях економіки (транспорт, торгівля, зв’язок, будівництво, сільське господарство тощо), то можна впевнено затвердити, що туризм є не лише джерелом пізнавання світу, але й великим прибутковим бізнесом.

Туризм сприяє підвищенню зайнятості населення, розвитку ринкових відносин, міжнародному співробітництву, залученню громадян до пізнання багатої природної та історико-культурної спадщини краю, збереженню екологічної рівноваги. За два останні роки в нашій державі відбуваються бурхливі процеси перетворення туристичної галузі в одну із провідних галузей економіки України.

Тому не дивно, що на територіях, де є всі створені умови: і природні, і культурно-історичні, і економічні, намагаються підняти туристичну сферу на новий рівень, тим самим покращувати економічну ситуацію в країні. І Крим, не є цьому винятком.

На базі історично-культурних пам’яток, наявності моря та субтропічного клімату, на території півострова, туристичними агенціями пропонується чималий асортимент найрізноматніших екскурсій. Об'єктами екскурсій є:

- місця, пов'язані з історичними подіями;

- природні об'єкти і заповідники;

- будівлі і споруди;

- меморіальні пам'ятники і комплекси;

- об'єкти, пов'язані з життям і творчістю видатних особистостей;

- пам'ятники мистецтва;

- експозиції музеїв, картинних галерей, виставок, технічні експонати;

- археологічні пам'ятки.

І всі ці об’єкти є на території Криму, їх можна побачити приїхавши до півострова.

Відвідувачам та туристам пропонуються екскурсії всіма історичними, видатними місцями Криму, з будь-якими вимогами на різний смак. Наприклад такої екскурсії: «Туристичний маршрут: Крим туристичний. Сімферополь – Бахчисарай – Севастополь – Орлине – Ялта – Алушта – Чатир-Даг – Судак – Феодосія – Керч – Сімферополь – Саки – Євпаторія – Тарханкут»

Крім всім звичного пізнавального туризму, в автономній республіці, поширено розвиток різних видів туризму, таких як: спортивний туризм, етнографічний, сільський зелений, винний туризм, науковий туризм.

Спортивний туризм надає свої послуги людям, які хочуть отримати певну дозу адреналіну: спуститися по гірському схилу на лижах, побачити красу підводного світу, стрибнути с парашутом. Є всі умови для дайвінгу, спелеотурів, дельтапланеризму. Молодь приваблює пішохідний туризм, що має велику кількість різноманітних маршрутів. Відвідування карстових печер,печерних міст, шахт, колодязів, яких в Криму понад 850, пірнання з аквалангом, швидкісні авторалі, велосипедні прогулянки – все це надається туристичною сферою.

Розвиватися на території Криму етнографічному туризму допомагають різноманітні виставки, присвячені культурі, архітектурі, побуті кримських народів, що є логічно, бо на цій території проживають народи,які сформувалися безпосередньо на території Криму: кримські татари, кримські караїми та кримчаки.

Останнім часом набирає обертів сільський туризм. І поряд з відпочинком біля моря, пропонуються послуги зеленого туризму. Цьому сприяє унікальний ландшафт півострова і багатонаціональний склад населення автономії. У сфері народних промислів та фахівців близько 20 культурно-етнографічних центрів, і більше 50 господарів сільських садиб в різних регіонах Криму.

Спеціальні екскурсії у виноробні господарства, відвідування музеїв і дегустації – в цьому полягає винний туризм,що активно розвивається. Мистецтво виноробства, виноградники, винні фестивалі – також пропонуються туристичними агенціями.

В Криму стрімко розвивається науковий туризм, а саме орнітологічний туризм. І вже розробляється тур «Феодосія – Керч – Євпаторія» із залученням іноземних орнітологів. Також, розвитку сприяють винаходи в сфері туризму. Вперше в історії України було створено туристичний підводний човен, і тепер будь-яка людина може пірнути на глибину 100 м і спостерігати через ілюмінатори за підводним світом. Створено також, підводний музей «Морські катастрофи » у стилі Жака Іва Кусто.

Для узагальнення даної інформації, щодо розвитку різноманітних видів туризму, мною було створено таблицю, що дає змогу оцінити різні види туризму, що поширені та розвиваються в Кримському регіоні. (Табл. 1)

Отже, можна дійти висновку, що туристична сфера в Криму різнопланово і стрімко розвивається та має всі передумови для подальшого розвитку, задля забезпечення людей відпочинком та новими враженнями.

 

 


Табл.1 Відповідність видів туристичної діяльності ресурсному потенціалу Кримського регіону

Види туризму Ресурси території Оцінка
Пізнавальний туризм Пам’ятки історико-культурної спадщини, природні можливості регіону Стан історично-культурних пам’яток контролюється, але бажано інтенсивніший догляд за природними пам’ятками. Та завдяки великій кількості відвідувачів фінансується достатньо. Тому подальший розвиток завдяки цим факторам, цілком позитивний.
Оздоровчо-лікувальний туризм Кліматичні, водні, мінеральні води та лікувальні грязі, флористичні ресурси. Санаторно-курортна мережа Чимала кількість природних ресурсів приваблює туристів, що зумовлює фінансовий прибуток. Не досконально, але все таки стан санітарно - курортних закладів контролюється. Стан та подальший розвиток цього виду туризму, можна вважати успішним.
Спортивний туризм (включає екстремальні види: спелеологічний, автотуризм, дельтапланеризм, дайвінг) Специфіка рельєфу, кількість карстових утворень, співвідношення гір та рівнин, наявність водних ресурсів Ця галузь туризму підтримується та фінансується завдяки ентузіастам. Безперечно стан має досконало контролюватися, адже це небезпечний вид і може коштувати життя.
Екологічний туризм Достатня розвинена мережа об’єктів ПЗФ, екологічний стан території Цей вид відносно попередніх, на мою думку не настільки фінансово забезпечений, як це має бути. Та й стан заповідників бажає бути кращим. Я думаю, майбутній розвиток найбільше залежить від фінансування та кращого догляду за екологією регіону.
Сільський, зелений туризм Екологічні умови в регіоні, етнокультурна спадщина, архітектурні пам’ятки В час інтенсивної урбанізації людям хочеться зануритися в атмосферу сільських поселень та чистої екології. Але розвиток відбувається не так інтенсивно, як це відбувається за кордоном. І кошти теж майже не виділяються.
Науково-пізнавальний туризм Особливості розвитку природи, наукова спадщина: заповідники, заказники, національні парки, пам’ятники природи Є спроби підняти цей вид на вищу ступінь, покращити його для привертання уваги більшої кількості туристів, але догляд за станом ресурсів міг би бути кращим. Фінансування виділяється не на всі ресурси.
Етнографічний туризм Етнологічна спадщина: пам’ятки архітектури, музейні експозиції, архівні матеріали, історичні пам’ятки Історичне минуле предків привертає увагу туристів, тому етнографічний туризм розвивається. Намагаються зберегти стан архівних документів, музеїв, садиб та інших пам’яток.
Винний та гастрономічний туризм Природні та екологічні для розвитку виноробства, багата традиція, різноманіття культурних особливостей етнічних кухонь. Вид туризму, що має всі умови для розвитку. Достатнє фінансування, інтерес відвідувачів, збереження традицій. Але залежність від кліматичних умов має специфічні умови та деякі проблеми для подальшого розвитку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты