Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАВДАННЯ ДО ПРОЕКТУВАННЯ




Завдання до дипломного проекту складає керівник проекту при обов'язковій активній участі студента-дипломника. Основою, як правило, повинне служити АПЗ головного управління містобудування та архітектури міста.

Завдання на розроблення дипломного проекту затверджується: за реальною тематикою – відповідними організаціями і відомствами, в інших випадках – завідувачем кафедри. Завдання має бути складене до початку переддипломної практики, що дає можливість студенту з більшою користю зібрати потрібні матеріали і краще підготуватися до розроблення проекту.

Тема дипломного проекту попередньо затверджується обов'язково до початку стажування й уточнюється в процесі проведення стажування, переддипломного проектування , переддипломної практики.

Реферат за темою дипломного проекту виконується в період стажування.

Він повинен містити :

- вихідні дані для проектування /ситуаційний план, опорні креслення, програма на проектування/;

- аналіз ділянки освоєння, соціально-економічну характеристику, оцінку природно-кліматичних умов, матеріали перспективи розвитку, що характеризують міста , міські райони і т.п.;

- аналіз /у тому числі графічні матеріали/ прикладів вітчизняної та закордонної практики проектування аналогічних об'єктів ;

- попередні ескізи;

- містобудівну й ландшафтну оцінку місця будівництва.

3. АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНА ЧАСТИНА

3.1.1. Архітектурно-будівельна частина проекту є його основою, а генеральний план її головним елементом. На ній ґрунтується подальше розроблення основних розділів. Вона є найбільш складною і трудомісткою частиною.

3.1.2. При виконанні архітектурно-будівельної частини проекту повинні вирішуватися наступні задачі:

- аналіз, оцінка, а також визначення містобудівних умов територіального розміщення проектованого об'єкта. Врахування природно-кліматичних, функціональних і композиційних умов при розробленні ситуаційного і генерального планів. Техніко-економічна оцінка прийнятих рішень;

- розроблення об'ємно-просторової композиції, зв'язаної з функціональними і конструктивними особливостями, особливостями території освоєння.

3.1.3. У пошуках оптимального рішення художнього образу основну роль мають відігравати способи варіантного ескізування та робоче моделювання.

3.1.4. Після вибору й затвердження керівником кращого варіанта проекту дипломник може приступати до третього етапу роботи – масштабного ескізування відповідно до вибраного варіанта.

ВИМОГИ ДО ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ

3.1.5. Генеральний план – основна, найбільш відповідальна частина проекту, і його розробленню повинна бути приділена найбільш серйозна увага.

3.1.6. На генеральному плані треба показати:

· функціональне зонування;

· архітектурно-планувальну організацію території.

Наприклад, при проектуванні міста на кресленні показують: промислові і житлові райони, мікрорайони, громадсько - торговельні центри міського, районного та мікрорайонного значення, центри спеціального призначення, вулиці, дороги та площі, систему зелених насаджень загального користування, пристрої зовнішнього транспорту й ін., а також експлікацію, баланс території й основні техніко-економічні показники. В експлікації повинні бути зазначені основні частини і головні будинки міста /центр міста, районні та мікрорайонні центри, вокзали, міські районні сади і парки, стадіони, лікарні, інститути, вокзали/, а також відзначені об'єкти, що розробляються більш докладно.

Графічне зображення генплану повинне мати на меті точне й чітке зображення як композиції в цілому, так і окремих частин на рельєфі місцевості.

На планшеті з генеральним планом варто розмістити і ситуаційний план у вигляді схеми, на якій показуються основні транспортні магістралі, водойми, лісопарки тощо. Для ситуаційної схеми й генерального плану обов'язково проводиться роза вітрів та вказуються масштаби, у тому числі лінійний.

При розробленні генерального плану обов'язкове, як і в усіх інших кресленнях, дотримання вимог нормативних документів.

 

3.1.7. Масштаб генерального плану повинен відповідати вимогам ГОСТ і залежати від особливостей розроблюваного об'єкта .

3.2. СХЕМА ТРАНСПОРТНОГО І ПІШОХІДНОГО РУХУ

На схемі треба показати:

- вулиці і дороги за категоріями;

- маршрути міського громадського транспорту і його зупинки;

- місця стоянок автомашин;

- основні пішохідні шляхи;

- поперечні профілі вулиць різних категорій /на них показуються підземні інженерні мережі, освітлювальні пристрої й озеленення/.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты