Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Виконання дипломної роботи




1.2.1. Обрання та зміна теми дипломної роботи. Теми дипломних робіт визначаються випускаючими кафедрами. Студентам надається право вибору теми дипломної роботи. Студент може запропонувати для дипломної роботи свою тему з необхідним обґрунтуванням доцільності її розробки. Закріплення за студентом конкретної теми дипломної роботи та призначення керівника за поданням завідувача кафедри здійснюється наказом ректора.

Тематика дипломних робіт повинна відповідати спеціальності, за якою здійснюється підготовка фахівця, реальним завданням господарства, науки та суспільства, науковому напрямку випускаючої кафедри. Вона розробляється на основі виконання кафедрою держбюджетних, госпдоговірних і пошукових науково-дослідних робіт.

Зміна теми дипломної роботи дозволяється у надзвичайних випадках, оформлюється окремим наказом ректора. Підставою для такої зміни може бути:

– невідповідність теми дипломної роботи науково-технічному рівню підпри­ємства – бази практики;

– застарілі технологічні процеси та обладнання бази практики;

– відсутність можливості збирання матеріалів для виконання дипломної роботи за затвердженою темою на високому рівні;

– необхідність заміни бази практики за сімейними чи іншими обставинами;

– переорієнтація науково-дослідних робіт на кафедрі.

1.2.2. Основні вимоги до дипломних робіт. Для захисту дипломної роботи магістром обов’язково необхідні власні публікації студента у фахових виданнях, апробація результатів роботи на конференціях різного рівня.

За прийняті у дипломній роботі рішення, достовірність усіх даних відповідає студент – автор дипломної роботи.

У кожній дипломній роботі повинна бути розроблена основна тема відповідно до програми, схваленої кафедрою, у тому числі окремі сучасні та перспективні теоретичні та практичні питання. У разі необхідності дипломна робота повинна мати відповідні економічні обґрунтування.

Додаток, присвячений питанням охорони праці, обов’язковий.

Студент може за рекомендацією кафедри подати додатково короткий зміст дипломної роботи однією з іноземних мов, який оголошується на захисті та може супроводжуватися питаннями до студента цією мовою.

Робота над дипломною роботою здійснюється студентом, як правило, в університеті з наданням йому місця у відповідній лабораторії. За окремими фахами дипломна робота може виконуватись на виробництві, в організаціях, науково-дослідних та інших установах.

1.2.3. Організація та планування дослідження. Відповідно до теми дипломної роботи керівник переддипломної практики розробляє завдання для збирання матеріалів до виконання дипломної роботи згідно з додатком А. Завдання до дипломної роботи оформляється згідно з додатком Б.

Завдання до дипломної роботи та переддипломної практики керівник розробляє для кожного студента окремо. Після цього завдання обговорюють на засіданні кафедри з оформленням протоколу, який затверджує завідувач випускаючої кафедри. Перед початком виконання дипломної роботи студент зобов’язаний розробити календарний графік роботи на весь період із поясненням черговості виконання окремих етапів та, після схвалення керівником, подати на затвердження завідувачу випускаючої кафедри. Завідувач випускаючої кафедри встановлює терміни періодичного звіту студентів із виконання дипломної роботи. В обумовлений завідувачем кафедри термін студент звітує перед ним і керівником, визначають ступінь готовності дипломної роботи.

1.2.4. Статистичне опрацювання отриманих даних. Дані, наведені в дипломній роботі, повинні бути опрацьовані з використанням сучасних статистичних методів.

1.2.5. Роль наукового керівника та консультантів. Наказом ректора за поданням завідувача випускаючої кафедри призначаються керівники дипломних робіт із професорів і доцентів університету. Керівник дипломної роботи:

– надає студенту допомогу при складанні календарного плану на весь період виконання дипломної роботи;

– рекомендує студенту необхідну основну та довідкову літературу, архівні матеріали, типові роботи та інші джерела за темою;

– проводить систематичні, передбачені регламентом консультації;

– перевіряє виконання дипломної роботи за частинами або в цілому.

За пропозицією керівника дипломної роботи, якщо необхідно, кафедрі надається право запрошувати консультантів з окремих розділів дипломної роботи за рахунок ліміту часу, який відведено на керівництво дипломною роботою. Консультантами окремих розділів дипломної роботи можуть призначатися професори та доценти університету, висококваліфіковані фахівці та наукові співробітники з науковими ступенями інших установ і організацій.

До обов’язків консультантів окремих частин дипломних робіт належать:

– визначення та узгодження з керівником дипломної роботи від випускаючої кафедри змісту відповідних розділів;

– забезпечення регулярних консультацій;

– контроль і своєчасне інформування випускаючої кафедри про відставання студента у виконанні відповідних частин дипломної роботи;

– забезпечення виконання та оформлення студентом частини дипломної роботи згідно з чинними нормами;

– своєчасна перевірка відповідної частини дипломної роботи.

Керівник і консультант дипломної роботи можуть попередньо перевіряти виконані розділи. Для остаточної перевірки дипломна робота подається науковому керівнику у завершеному вигляді, зброшурована, з підписами студента та консультантів різних розділів на титульному аркуші.

Випускаючі кафедри повинні забезпечувати студентів до початку виконання дипломної роботи даними методичними вказівками.

1.2.6. Порядок проходження дипломної роботи по інстанціях після завершення її написання. Після перевірки дипломної роботи керівник підписує її, складає письмовий відгук. У відгуку відзначається тема дипломної роботи, відповідність її формулювання затвердженій у наказі темі, обсяг тексту, кількість таблиць, рисунків, їх відповідність завданням для всіх розділів дипломної роботи. Коротко відображуються переваги та недоліки дипломної роботи, оригінальність прийнятих рішень і підходів, якість оформлення, загальна грамотність і науковий рівень автора. Керівник дипломної роботи оцінює загальну, спеціальну та виробничу підготовку студента, ступінь самостійності виконання дипломної роботи. Загальна оцінка дипломної роботи повинна бути означена оцінками: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно». Не дозволяється застосовувати для оцінювання дипломних робіт інших оцінок та формулювань.

Після цього дипломна робота передається завідувачу випускаючої кафедри, який вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи при цьому відповідний запис на титульному аркуші дипломної роботи.

У випадку, коли завідувач кафедри вважає неможливим допустити студента до захисту дипломної роботи, це питання розглядається на засіданні кафедри за участю керівника дипломної роботи. Протокол засідання кафедри подається деканом факультету на затвердження ректору університету.

Підписану дипломну роботу завідувач випускаючої кафедри направляє на рецензію. Склад рецензентів затверджується наказом ректора за поданням керівника навчального підрозділу. Як рецензенти можуть залучатись професори та доценти інших вищих навчальних закладів або інших кафедр університету.

У рецензії повинні бути коротко відзначені актуальність, переваги та недоліки роботи, обсяг, якість оформлення, уявлення рецензента про загальну, фахову та виробничу підготовку студента, уміння користуватись науковими джерелами. Усі зауваження повинні бути аргументованими. Рецензент підписує рецензію, обов’язково зазначивши свою посаду. Завідувач випускаючої кафедри знайомить із рецензією студента-дипломника та направляє дипломну роботу з рецензією до державної екзаменаційної комісії для захисту.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты