Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Визначення та умови формування ринку досконалої конкуренції




Тема 6. Досконала конкуренція

 

1. Визначення та умови формування ринку досконалої конкуренції

2. Попит на продукцію конкурентної фірми

3. Основні підходи до визначення обсягу виробництва продукції

4. Короткострокова та довгострокова рівновага на ринку досконалої конкуренції

5. Пропозиція конкурентної фірми

6. Досконала конкуренція та ефективність

 

Визначення та умови формування ринку досконалої конкуренції

У другій половині ХІХ ст. французький економіст Л.Вальрас розробив теорію досконалої конкуренції, яка вважається класичною в економічній теорії. Досконала конкуренція є найбільш виразною схемою ринкової структури, яку можна використовувати для аналізу економічних процесів.

Модель досконалої (чистої) конкуренції базується на таких умовах:

1. Ринок складається з великої кількості малих фірм, кожна з яких продає стандартизовану продукцію великій кількості покупців.

2. Уся продукція одного виду, яка виробляється усіма фірмами галузі, повністю однорідна. Тобто немає різниці між якістю товару різних фірм, немає впливу реклами, фірмових знаків тощо.

3. Кожна фірма має дуже незначну частку у загальному випуску продукції, що поступає на ринок, і ця частка не перевищує 1% загального продажу. Тому відсутній вплив на ціну, яка є постійною і фіксованою. Виключається можливість змови між виробниками з метою зміни ціни товару.

4. Фірма не цікавиться рішеннями своїх конкурентів, не розглядає їх як таких, що можуть обмежити її ринкову частку продажу.

5. Інформація про ціни, технології та імовірний прибуток легко доступна, що дозволяє гнучко реагувати на зміну ринкових умов.

6. Входження в ринок не обумовлене ніякими перешкодами для продавців стандартизованої продукції, що забезпечує їм повну мобільність у використанні ресурсів.

Мета діяльності конкурентної фірми - максимізація прибутку.

У чистому виді досконала конкуренція майже не зустрічається і лише деякі ринки наближуються до неї. Досконала конкуренція є моделлю, що використовується для аналізу та порівняння реальних економічних процесів.

Ринок називається недосконалоконкурентним, коли порушуються головні структурні співвідношення, притаманні досконалій (чистій) конкуренції.

 

2. Попит на продукцію конкурентної фірми

В умовах досконалої конкуренції ні одна з фірм не може впливати на ринкову ціну товару, бо кожна з них згідно з умовами формування ринку досконалої конкуренції має дуже незначну ринкову частку продажу. Тому таку фірму можна охарактеризувати як фірму, що приймає ціну як дану величину.

 

Рисунок 8.1. Ринковий попит та попит на продукцію окремої фірми в умовах досконалої конкуренції

Крива попиту досконало конкурентної фірми - це крива, яка відображає попит на продукцію окремої фірми, обсяг продажу якої ніяк не впливає на зміну ринкової ціни. Попит конкурентної фірми досконало еластичний.

Те, що є вірним для групи фірм (спадна, менш еластична, ніж абсолютно еластична крива попиту), невірно для окремої (абсолютно еластична крива попиту) фірми.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты