Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інформаційне забезпечення ІСМ




 

Інформаційне забезпечення менеджменту – більш широке поняття, ніж інформаційне забезпечення ІСМ.

Інформаційне забезпечення ІСМ відповідає предметній обрасті діяльності конкретної організації і залежить від носіїв інформації та сучасних інформаційних технологій, які використовуються в ІСМ.

Під предметною областю розуміють усі знання, інформацію, дані, моделі взаємодії в СУ, що є об'єктом інтересу менеджменту організації у минулому теперішньому та майбутньому часі.

Інформаційне забезпечення ІСМ, в залежності від носіїв інформації, поділяється на дві частини - комп'ютерну частину та поза комп'ютерну частину.

l Комп'ютерна частина інформаційного забезпечення ІСМ - це сукупність файлів, які зберігаються в пам'яті комп'ютера і на магнітних носіях і містить формалізовану частину ІЗМ, яка є предметом та продуктом роботи ІСМ.

l Позакомп'ютерна частина інформаційного забезпечення ІСМ.

До позакомп'ютерної частини інформаційного забезпечення ІСМ входять:

1). Уніфіковані системи документації, які створюються на державному, республіканському, галузевому і регіональному рівнях. Головна мета - це забезпечення можливості порявняння показників різних сфер суспільного виробництва.

Стандарти встановлюються вимоги: до уніфікованих систем документації, до форм документів різних рівнів управління; до порядку упровадження, ведення і реєстрації уніфікованих форм документів.

2) Схеми інформаційних потоків відображають маршрути руху інформації в СУ, її обсяги, місця виникнення первинної інформації і використання результатної інформації. За рахунок аналізу структури подібних схем можна виробити заходи зі вдосконаленню всієї системи управління.

Схеми інформаційних потоків дозволяють:

1) виключити інформацію, яка дублюється чи не вживається;

2) класифікувати і раціонально представити інформацію.

При цьому детально повинні розглядатися питання взаємозв'язку руху інформації по рівнях управління. Слід виявити, які показники необхідні для ухвалення управлінських рішень, а які ні. До кожного виконавця повинна надходити тільки та інформація, яка використовується.

3) Методи побудови баз даних, базуються на теоретичних основах їх проектування.

4) Засоби та методи формалізації інформації здійснюють переклад управлінської інформації на мову, зрозумілу ІСМ. Основними засобами формалізації є класифікація інформації за визначеними ознаками, та наступне кодування елементів класифікованих множин.

Інформаційне забезпечення ІСМ також містить:

Лінгвістичне забезпечення– поділяється на 2 групи:

1) традиційні мовні засоби – природна мова, математична, алгоритмічна, мова моделювання;

2) мови, призначені для діалогу з компютером – інформаційно-пошукові, мови СУБД, мови ОС, вхідні мови пакетів прикладних програм.

Організаційне забезпечення – це сукупність документів, що регламентують діяльність персоналу в середовищі ІСМ, характер взаємодії з технічними засобами і взаємодії між собою в процесі функціонування ІСМ.

Правове забезпечення – це сукупність правових норм, які регламентують правові відносини при функціонуванні ІСМ та її юридичний статус, юридичний статус інформаційних продуктів, які отримані в результаті роботи ІСМ.

Програмне забезпечення (ПЗ) –це сукупність програм, які реалізують мету та задачі ІСМ і забезпечують роботу комплексу технічних засобів ІСМ. Програмне забезпечення ІСМ поділяється на системне та прикладне програмне забезпечення.

Системне програмне забезпечення –це операційні системи (ОС), які створюють умови роботи з комп'ютером для усіх інших видів програм, сервісні програми, транслятори мов програмування, програми технічного обслуговування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 129; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты