Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Історія розвитку групової соціальної роботи




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «Україна»

Інститут соціальних технологій

Кафедра соціальної роботи і педагогіки

 

 

КУРСОВА РОБОТА

З навчальної дисципліни

«ІСТОРІЯ І ТЕОРІЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ»

 

Галузь знань – 1301 «Соціальне забезпечення»

Напрям підготовки –6.130102 «Соціальна робота»

 

Студента 2 курсу

Семененко Данііла

Дмитровича

(прізвище, імя, по батькові)

__________________________________

(підпис)

Науковий керівник

І.Б.Іванова,

канд.пед.н., доцент

оцінка «______________»

______________________

(підпис)

 

Київ – 2015 р.

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ГРУПОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ

1.1 Історичні умови виникнення групової соціальної роботи

1.2. Групова соціальна робота в США

РОЗДІЛ 2.ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ГРУПОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УКРАЇНІ

2.1. Виникнення та здіснення групової соціальної роботи в Україні

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

ВСТУП

Актуальність теми: групова соціальна робота - це метод соціальної роботи, завдяки якій відбувається допоміжна діяльність через групові форми взаємодії. Сутність групової роботи полягає у пріоритеті спілкування з іншими людьми, які мають дещо спільне. Спільна риса усіх груп - взаємодія між людьми, які перебувають «в одному човні». У груповій роботі основним засобом впливу виступає група.

Групи можуть бути корисною ареною для розв’язання проблем, надання емоційної підтримки та розвитку впевненості в собі. Разом з тим вони можуть бути сповнені фрустрації й напруження. Факторами, що сприяють виникненню таких явищ, можуть бути як індивідуальні риси людини - відлюдькуватість, сором’язливість, замкненість або небажання обговорювати свої проблеми у великому колі людей, - так і таке притаманне будь-якій групі явище, як розподіл ролей.

Соціальна робота з групою є одним з самий ефективних методів соціальної роботи. Методологія та технологія соціальної роботи з групою базується на психосоціальних теоріях, що дозволяють аналізувати інтерактивні процеси в міжособистісному взаємодії.

Динаміка розвитку соціальної групової роботи така, що не представляється можливим дати об'ємну класифікацію використовуваних підходів. Можна відзначити, що перша класифікація соціальної групової роботи була запропонована в 1960-і р. Дж. Клейном. Його класифікація заснована на вивченні і систематизації реальних напрямків групової роботи, характерних для даного часу.

Основні положення класифікації зводяться до наступного: групи дозвілля; освітні групи: групи сімейного освіти; групи професійної орієнтації; групи вільного вибору; соціальні групи: націлені на збереження адаптивних моделей поведінки; націлені на зміну адаптивних моделей поведінки; терапевтичні групи.

Особливість соціальної групової роботи полягає у тому, що вона дає можливість клієнтам стати більш незалежними й ініціативними у прийнятті самостійних рішень стосовно важливих проблем та виявляти відповідальність за зміни, які відбуваються в їхньому житті. 1 головними цілями соціальної групової роботи є створення групового клімату, завдяки якому члени групи почувають себе достатньо упевненими для обміну досвідом розв'язання проблем; підтримання ініціативи членів групи, розвиток навичок спілкування, усвідомлення власної цінності; відновлення самоповаги.

Різновиди групової соціальної роботи:

1) групова робота з ініціативи і за участі соціальних служб, соціального працівника;

2) самостійно організовані групи взаємопідтримки (самокерована групова робота).

До групової соціальної роботи належать: групові інтерв'ю; групова консультація; соціально-психологічний тренінг; лекція, бесіда, дискусія; організація групи взаємодопомоги або групи соціальної дії.

Групове інтерв'ю використовують для виявлення та дослідження широкого кола проблем цільової групи, воно дає змогу за короткий час зібрати інформацію щодо клієнта. В соціології метод групового інтерв'ю називають методом фокусної групи. Технологія проведення групового інтерв'ю: підготовка обладнання та приміщення; комплектування групи; проведення групового інтерв'ю (етап встановлення контакту з групою; обговорення запитань; завершення); підсумки.

На відміну від групового інтерв'ю, групову консультацію проводять з реальною групою, яка має спільну проблему, а також тоді, коли проблема одного члена групи вимагає спільних дій групи. Групове консультування дає змогу не лише виявити і проаналізувати проблему групи, а й мобілізувати всіх членів групи на спільні дії, спрямовані на подолання проблем. [4]

Об’єкт дослідження:історичний розвиток групової соціальної .

Предмет дослідження:історія розвитку здійснення групової соціальної роботи в США та Україні.

Мета роботи: проаналізувати розвиток групової соціальної роботи в Україні та США.

Завдання роботи:

1. дослідити історичні умови виникнення групової соціальної роботи;

2. дослідити групову соціальну роботу в США;

3. дослідити здійснення групової соціальної роботи в Україні ;

Методи дослідження: обробка статистичних даних, історично-порівняльний метод, метод теоретично аналізу, узагальнення, історико-типологічний метод.

Теоретична значущість:дана робота полягає у систематизації та аналізі інформації досліджень про історію розвитку групової соціальної роботи.

Структура курсової роботиобумовлена її метою та складається зі вступу, 2-х розділів, висновків та списку використаної літератури.

 

 

Історія розвитку групової соціальної роботи


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 258; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты