Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ешелонування літаків при польотах по повітряних трасах




 

Під повітряним простором розуміється повітряний простір над сухопутною і водною територією, у тому числі над територіальними водами, визначеними законодавством і міжнародними договорами, ув'язненими.

Структура повітряного простору включає зони і райони Єдиної системи управління повітряним рухом (ЄС УВС), повітряні траси і місцеві повітряні лінії (МВЛ). З іншого боку, повітряний простір країни ділиться на зони відповідальності об'єднань ВПС (ВПС військового округу). У зоні відповідальності визначаються повітряні траси країни і МВЛ, межі районів аеродромів, аеровузлів, авіаційних полігонів, зон повітряних стрільб (бойових пусків ракет), майданчиків десантування і інших спеціальних зон польотів, а також розробляється інструкція по проведенню польотів і управління повітряним рухом, узгоджена із зацікавленими відомствами.

В межах встановленої зони командувач об'єднанням несе відповідальність за раціональне використання повітряного простору з урахуванням інтересів усіх відомств, за організацію безперервного управління повітряним рухом і забезпеченням безпеки польотів, а також керує організацією пошуково-рятувальних робіт.

Повітряна траса - коридор в повітряному просторі, обмежений по висоті і ширині, призначений для виконання польотів ЛА і обладнаний засобами управління, контролю і радіонавігації.

Місцева повітряна лінія - коридор в повітряному просторі, обмежений по висоті і ширині і призначений для виконання польотів ЛА при здійсненні місцевих повітряних сполучень.

Для забезпечення безпеки польотів по повітряних трасах країни і МВЛ здійснюється ешелонування польотів, під яким розуміється вертикальне, подовжнє або бічне розосередження ЛА в повітряному просторі на встановлені інтервали. Ешелонування потрібне для запобігання зіткненню ЛА в повітрі, небезпека якого особливо зростає при польотах в складних метеорологічних умовах і вночі.

Норми ешелонування польотів обумовлені як технічними можливостями виміру параметрів польоту, так і можливостями льотчика (автопілота) витримувати заданий режим польоту. Виходячи з цього прийняті наступні правила ешелонування польотів.

Вертикальне ешелонування - це розосередження ЛА по висоті на встановлені інтервали. Мінімальні інтервали вертикального ешелонування встановлюються:

1) 300 м - від ешелону 900 м до ешелону 8100 м;

2) 500 м - від ешелону 8100 м до ешелону 12 100 м;

3) 1000 м - вище за ешелон 12 100 м

Мінімальний інтервал вертикального ешелонування між літаком, що виконує політ на надзвуковій швидкості, і літаком, що виконує політ на надзвуковій або дозвуковій швидкості, має бути 1000 м

Нижній ешелон (ешелон переходу) району аеродрому встановлюється старшим авіаційним начальником аеродрому. У інструкції по виробництву польотів в районі аеродрому вказуються нижні ешелони (ешелони переходу) району цього аеродрому для певних діапазонів тиску на аеродромі. Порядок визначення нижнього ешелону (ешелону переходу) вказаний в ОПП.

Мінімальні інтервали між висотами польотів ЛА нижче за нижній ешелон встановлюються:

1) 150 м - при польотах за правилами візуальних польотів ЛА з швидкостями польоту 300 км/ч і менш;

2) 300 м - при виконанні інших польотів.

Мінімальний інтервал між нижнім ешелоном і заввишки польоту по маршруту нижче за нижній ешелон має бути не менше 300 м

Вертикальне ешелонування (мал. 6) в повітряному просторі країни здійснюється по напівкруговій системі:

1) при напрямі повітряних трас країни, МВЛ і маршрутів поза ними з істинними путніми кутами від 0 до 179( (включно) встановлюються ешелони польотів 900 м, 1500 м, 2100 м, 2700 м, 3300 м, 3900 м, 4500 м, 5100 м, 5700 м, 6300 м, 6900 м, 7500 м, 8100 м, 9100 м, 10 100 м, 11 100 м, 12 100 м, 14 100 м і так далі через 2000 м;

2) при напрямі повітряних трас країни, МВЛ і маршрутів поза ними з місцевими путніми кутами від 180 до 359( (включно) встановлюються ешелони польотів 1200 м, 1800 м, 2400 м, 3000 м, 3600 м, 4200 м, 4800 м, 5400 м, 6000 м, 6600 м, 7200 м, 7800 м, 8600 м, 9600 м, 10600 м, 11600 м, 13100 м, 15100 м і так далі через 2000 м

Відлік істинних путніх кутів виробляється від географічного меридіана початкового (поворотного) пункту повітряної траси РФ, МВЛ або маршруту поза ними.

Польоти на ешелонах виконуються по барометричному висотоміру відносно умовного (нульового) рівня. Тиск на нульовому рівні приймаються рівним 760 мм рт. ст.

Висоти польотів по малому кругу, заходів на посадку двома розворотами на 180( і по "коробочці" встановлюються залежно від типів літаків і наявності перешкод поблизу аеродрому. Висота польоту по кругу одночасно являється заввишки переходу і вказується в інструкції по проведенню польотів в районі аеродрому.

Висота польоту задається і витримується:

Ø при польотах, що виконуються в районі аеродрому на висоті переходу і нижче, - по тиску на аеродромі;

Ø при польотах по маршруту на висоті нижче за нижній ешелон - по мінімальному атмосферному тиску на маршруті (ділянці) польоту, приведеному до рівня моря;

Ø при польотах на ешелоні переходу і вище - по атмосферному

Ø тиску 760 мм рт.ст.

У пілотажних зонах районів аеродромів (аеровузлів), в коридорах входу (виходу) в район аеродрому (аеровузла) і в зонах очікування вертикальне ешелонування виробляється відповідно до вищевикладених вимог.

Подовжнє ешелонування - це розосередження ЛА на одному ешелоні і на одній трасі за часом і відстані уздовж лінії шляху.

Інтервали подовжнього ешелонування при польотах по ПВП встановлюються:

1) між ЛА, наступними по одному маршруту і на одній висоті, - не менше 2 км;

2) між ЛА, наступними по пересічних маршрутах на одній висоті, у момент перетину ЛА маршруту польоту іншого ЛА - не менше 2 км для ЛА з швидкостями польоту більше 300 км/ч.

Інтервали подовжнього ешелонування при польотах по ППП з безперервним контролем радіолокації встановлюються:

1) між ЛА, наступними по одному маршруту на одному ешелоні (висоті), :

Ø на повітряних трасах країни, МВЛ першої категорії і маршрутах

Ø поза ними - не менше 30 км;

Ø у районі аеродрому - не менше 20 км;

Ø при виконанні маневру за схемою заходу на посадку - не менше 5 км залежно від типу ЛА і наземної посадочної системи;

2) між ЛА при перетині ЛА зустрічного ешелону (висоти), зайнятого іншим ЛА, :

Ø не менше 30 км у момент перетину при вертикальній швидкості набору (зниження) 10 м/з і більше;

Ø не менше 60 км у момент перетину при вертикальній швидкості набору (зниження) до 10 м/з;

3) між ЛА при перетині ЛА попутного ешелону (висоти), висоти зайнятого іншим ЛА, - не менше 20 км у момент перетину;

4) між ЛА, наступними по пересічних маршрутах на одному ешелоні (висоті), - не менше 40 км у момент перетину ЛА маршруту польоту іншого ЛА.

При польотах по ППП без контролю радіолокації встановлюються тимчасові інтервали між ЛА:

1) наступними на одному ешелоні (висоті) по повітряній трасі країни, МВЛ або по одному і тому ж маршруту поза ними, а також в районі аеродрому - не менше 10 мін;

2) що виконують маневр за схемою заходу на посадку - не менше 3 мін залежно від типу ЛА;

3) при перетині ЛА в наборі або на зниженні попутного або зустрічного ешелону (висоти), зайнятого іншим ЛА, - не менше 10 мін у момент перетину;

4) наступними по пересічних маршрутах на одному ешелоні (висоті) - не менше 15 мін у момент перетину ЛА маршруту польоту іншого ЛА.

Бічне ешелонування - це розосередження ЛА на одному ешелоні на встановлені інтервали по відстані або кутовому зміщенню між їх лініями шляху.

Інтервали бічного ешелонування ЛА встановлюються:

1) при польотах по ПВП:

Ø при обгоні попереду ЛА, що летить, на одній висоті - не менше 500 м;

Ø при польоті ЛА на зустрічних курсах - не менше 2 км;

2) при польотах по ППП з контролем радіолокації на маршрутах поза повітряними трасами і МВЛ при обгоні попереду ЛА, що летить, або розбіжності із зустрічним ЛА на одній висоті - не менше 10 км у момент розбіжності.

Відстані між осями паралельних трас країни за наявності контролю радіолокації повинно бути не менше 30 км, без контролю радіолокації - не менше 60 км, а над без орієнтирною місцевістю і океаном - не менше 150 км.

Безпосереднє управління і визначення ешелону польоту здійснюється органами управління повітряним рухом.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 142; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты